Barion Pixel A világ legegzotikusabb egyetemei II. – Mert tanulni menő! – Oldal 2 – Coloré

A világ legegzotikusabb egyetemei II. – Mert tanulni menő!

2024. 10. 27.

Helsinki Egyetem – Finnország

A Helsinki Egyetem története a 17. században kezdődött, akkor még fiúiskolaként, ahol férfiakat képeztek a katolikus egyház szolgálatára. Jelenleg mintegy 35 000 diákot szolgál ki számos tudományterületen, a kutatóintézeteiben évente 10 000 publikáció készül. Az egyetem tagja a Liga of European Research Universities-nek is, amely 21 vezető európai egyetemet tömörít. Az egyeteme több kampusz, melyek közül a City Center Campust érdemes megemlíteni, mely a  neoklasszikus, a jugendstil és a 20. századi modernista építészet jegyeit viseli és a főváros történelmi központjában áll. Helsinkiben lehetőségünk nyílik megismerni Finnország különleges kultúráját és nyelvét, amelyek hozzáadnak a Helsinki Egyetem nívójához. 

Helsinki University Of Technology, Otaniemi, Espoo
A Helsinki Egyetem Technológiai kara Espoo-ban. /Getty

Kiotói Egyetem – Japán

A Kiotói Egyetem Japán második legrégebbi egyeteme, és Japán hét nemzeti egyetemének egyike. Ázsia egyik vezető kutatás-orientált intézményeként tartják számon, mivel arról híres, hogy világszínvonalú kutatókat, köztük 10 Nobel-díjast nevelt ki. Az egyetemnek három kampusza van, melyek közül a Yoshida Campus alapítása óta az egyetem tevékenységének középpontjában áll. A Yoshida Campus kézzelfogható formában mutatja be a Kiotói Egyetem történetét a különböző építészeti stílusokon keresztül. Kiotó korábban több mint ezer éven át Japán birodalmi fővárosa volt, történelmileg gazdag, kulturálisan és hagyományait tekintve oktatási fővárosnak tekinthető. 

Japan : Files Images
Japán diákok a Kiotói Egyetem előtt. /Getty

Waseda Egyetem – Japán

A Waseda Egyetem, vagy ahogy a köznyelvben használják, a Waseda egy magán kutató egyetem a tokiói Sindzsukuban. 1882-ben Tokyo Professional School néven alapította Ōkuma Shigenobu, Japán ötödik miniszterelnöke. A Waseda  Egyetemen 36 tanszék található, köztük 13 egyetemi és 23 posztgraduális iskola. 2023-ban közel negyvenezer diák tanult falai között, ahol 21 kutatóintézet üzemel. Könyvtárát még életében alumnijáról, Murakami Haruki világhírű íróról nevezték el. 

Students Walk Past The Haruki Murakami Library In Waseda
A Murakami Haruki könyvtár a Waseda Egyetemen.

A nyitókép forrása: Getty Images