Barion Pixel A világ legegzotikusabb egyetemei I. – Mert tanulni menő! – Coloré

A világ legegzotikusabb egyetemei I. – Mert tanulni menő!

2024. 09. 07.

A világ legegzotikusabb egyetemeit három alapvető szempont alapján választhatjuk ki. Ezek az egyetemek földrajzilag távoliak, és kulturális értelemben is nagyon különbözőek, valamint küllemükben is eltérőek a szokványostól, már ha egyetemek esetében lehet szokványos építészeti megoldásokról beszélni. Valamint, ezeket az oktatási intézményeket az átlagostól eltérő szokások és szakok jellemzik. A listán lévő egyetemek mindegyike legalább fél évszázada működik, kutató részleggel rendelkezik. A krampuszra és az egyetemre magára jellemző a történelmiség, és valamiféle egyéb egzotikum. Ezen kívül, szerepelnie kell a  Világegyetemek Akadémiai Rangsorában (ARWU). A Coloré kiválogatta a tizennégy, közép-európai szemmel a legegzotikusabbnak tűnő egyetemet Szibériától Afrikán át Japánig, a világ minden tájáról.

Salamancai Egyetem – Spanyolország

Nem minden egyetem büszkélkedhet azzal, hogy Miguel de Cervantes, a Don Quijote írója diplomázott a falai között. X. Alfonz király által 1164-ben kiadott királyi alapító okirat alapján a Salamancai Egyetem Spanyolország legrégebbi egyeteme és a második legrégebbi európai egyetem, amely folyamatosan működik. Több mint 30 000 diák tanul ebben a, küllemében és történelmében is kiemelkedő intézményben.

View Of The Main Facade Of The University Of Salamanca In Spain, Where Is The Frog On The Facade.
Itt tanult Cervantes. /Getty

Freiburgi Egyetem – Németország

A németországi Freiburgban található Freiburgi Albert Ludwig Egyetem története 1457-re nyúlik vissza. A Habsburg-dinasztia által alapított egyetem Európa egyik legjobb kutatási és oktatási intézményévé nőtte ki magát, komoly hírnévnek örvend az akadémikusok, a politikusok és a média döntéshozóinak körében. Egyes források szerint oktatási környezetben a Freiburg Egyetemen jegyezték az első utalást az újvilágot, vagyis Amerikát illetően. Építészeti értéke annak ellenére kiemelkedő, hogy a legtöbb épületet rekonstruálni kellett az évszázadok alatt, elsősorban háborúk következtében. Azonban még ma is áll az a torony, melybe a rossz magaviseletű hallgatókat zárták. Az egyetem I. épületének emeletén pedig a világháborúban elesett diákok emlékműve található.

Building Of Freiburg University
A rossz tanulók tornya eredeti formájában áll. /Getty

Mumbai Egyetem – India

A Mumbai Egyetem India első három állami egyetemének egyike, itt végzett Mahatma Ghandi, az Indiai Függetlenségi Mozgalom vezetője. A hallgatók számát tekintve a Mumbai Egyetem az egyik legnagyobb a világon, több mint félmillió diákkal. Az egyetem két kampuszból áll, mintegy kétezer négyzetméternyi tanteremmel és nyolcezer négyzetméternyi laboratóriumi térrel. Az egyetemhez tartozik két posztgraduális központ, 354 főiskola és összesen 36 tanszék.

Buildings Of At The Campus Of The University Of Mumbai (university Of Bombay), One Of The First State Universities Of India And The Oldest In Maharashtra.
Több mint félmillió diák jár erre az egyetemre. /Getty

Oxfordi Egyetem – Anglia

Nincs egyetemi toplista az Oxfordi Egyetem nélkül. Bár lehet, hogy nem tűnik olyan egzotikusnak, mint a listán szereplők, Oxford mégis minden bizonnyal az európai egyetemek Rolls Royce-sza. Oxford a klasszikus egyetemi oktatás szellemiségét testesíti meg. Minden tekintetben csúcsegyetem, melynek nincs ismert alapító okirata, de azt lehet tudni, hogy 1096 óta oktatnak itt, így ez a legrégebbi egyetem az angol nyelvterületen és a világ második legrégebbi fennmaradt egyeteme. A világ legnagyobb egyetemi sajtójának és az Egyesült Királyság legnagyobb akadémiai könyvtárának otthona. A magas kultúra és minden idők legnagyszerűbb értelmiségijei kerültek ki ebből az intézményből, köztük 27 Nobel-díjassal, 26 brit miniszterelnökkel és számos külföldi államfővel.

Christ Church's Tom Tower And College, Oxford University, United Kingdom
Igen, a Harry Potter helyszíne. /Getty

Gadjah Mada Egyetem – Indonézia

A Gadjah Mada Egyetem Yogykartában, Indonéziában található. A főváros gazdag történelemmel rendelkezik, és a turizmus és az oktatás központja. A városban található Indonézia legnagyobb hindu temploma, a világ egyik legnagyobb buddhista temploma, a szultáni palota, nem is beszélve a bájos holland építészetről, amely a gyarmatosítók idejéből maradt fenn. Yogykarta lakossága körülbelül 400 000, a Gadjah Mada Egyetem pedig a város legrégebbi és legnagyobb egyeteme, mintegy 55 000 hallgatóval, akik számos különböző kutatási területen dolgozhatnak, 27 kutatóközpontban. 

Unique Facades Of Al Mustadam Mosque At Gadjah Mada University, Yogyakarta, Indonesia
Az egyik egyetemi moszk a Gadja Maha Egyetemen. /Getty

Harvard Egyetem – USA

A Harvard Egyetem egy magán kutatóegyetem Cambridge-ben, Massachusetts államban. 1636-ban alapították Harvard College néven, és első jótevőjéről, John Harvard papról nevezték el. Ez az Egyesült Államok legrégebbi felsőoktatási intézménye. Befolyása, gazdagsága és rangsorolása a világ egyik legrangosabb egyetemévé teszi. Épp ezért, nehéz egzotikusnak nevezni, habár, ha az alumnik névsorát vizsgáljuk, talán mégis joggal került föl a listánkra.

Harvard University In Boston Usa
Natalie Portman, Mark Zuckerberg, Matt Damon, Tommy Lee Jones és Bill Gates is itt végzett. /Harvard University

Boszporusz Egyetem – Törökország

Bizánc, Konstantinápoly és Isztambul. Ugyannak a rendkívüli városnak a neve, amely több mint 2000 éven át több különböző birodalom és civilizáció életének és kultúrájának központja volt. A Boszporusz Egyetem a Boszporusz-szoros európai oldalán található, Törökországban. 1863-ban alapította Roberts College néven Christopher Roberts és Cyrus Hamlins. Azóta az alkalmazott tudományok, a mérnöki, az oktatási és a társadalomtudományok első számú kutatóegyetemévé vált, erőteljes globális jövőképpel. Az egyetem mintegy 11 000 hallgatót szolgál ki.

View From Bosphorus Of Mimar Sinan Fine Art University, Located Beside Galata Port, Karakoy District, Istanbul, Turkey
Bizáncig nyúlik vissza a város történelme.

A nyitókép forrása: Getty Images