Barion Pixel 7 érdekesség a Balatonról – Roncsok, urnába zárt szív és arany a víz mélyén – Coloré

7 érdekesség a Balatonról – Roncsok, urnába zárt szív és arany a víz mélyén

2024. 08. 20.

A Balatont mindenki ismeri – gondolnánk, de valóban így van? Hét olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amit nem valószínű, hogy tudtál róla.

A Balatont minden magyar ismeri, és a legtöbb szereti is. A gyermekkori emlékek Mekkája a tó, éppen ezért sokan felnőttként is ellátogatnak, és nemcsak azért, hogy a jelenben élvezzék, hanem azért is, hogy a múlt emlékeit keressék.

10 érdekes tény a Balatonról

A Balatonról számos ismeretünk van, ám számos érdekességet rejt a tó.

Méretek

Tavunk Közép-Euróba legnagyobb, és a világ legmélyebb természetes tava. Átlagosan több mint tíz méter mély, de egyes pontjain akár tizenegy méteres is lehet.

A gyógyító

A Balaton vizének összetétele igencsak egyedülálló, ugyanis meglehetősen lúgos, de kalciumban, magnéziumban és különböző sókban is bővelkedik. A víz alatt, a talajban pedig különböző termálforrások rejtőznek, amik hozzájárulnak a víz minőségéhez.

A Balaton nemcsak látványra feldhetetlen, hanem vízminőségre is, ugyanis kiemelkedően jónak számít / Kép forrása: Laszlo Szirtesi / Getty Images
A Balaton nemcsak látványra feldhetetlen, hanem vízminőségre is, ugyanis kiemelkedően jónak számít / Kép forrása: Laszlo Szirtesi / Getty Images

Angolnaparadicsom

Bár számos halfélének ad otthont a tó, az angolnák is kiválóan megélnek benne, olyannyira, hogy egy 2010-es tanulmány szerint az angolnaállomány egyedülállóan régre vezethető vissza Európa-szerte. Egy angolna áltagéletkora a Balatonban egyébként csaknem huszonöt év.

Az 50-es években radioaktív volt

A múlt évszázad közepén a Balatonban sugárzó anyagot találtak, és nem is kis mennyiségben! Sokáig nem tudták, hogy honnan való, csupán azt figyelték meg, hogy esős időben sokkalta nagyobb a mért radioaktivitás a vízben. Kiderült, hogy a Karácsony-szigeten történt kísérleti hidrogénbomba robbantása okozta a bajt. Az tudvalévő volt, hogy egy ilyen felrobbantása nagy mennyiségű radioaktív anyagot juttat a légkörbe, ami kering a Föld körül. Így eshetett meg, hogy Magyarországra és a Balatonba is jutott belőle.

Urnába zárt szívet rejt

Régebben hagyomány volt a nemeseknél, hogy a szívüket a testüktől külön, egy számukra fontos helyen temettették el. Így volt ezzel Kinsky Zdenkó gróf is, aki bár cseh volt, anyja vajdasági magyarként nem hagyta, hogy fia elfeledje, hogy magyar vér is csörgedezik az ereiben. Ennek megfelelően a gróf rajongott Magyarországért, és azt kérte, hogy halála után a szíve a Balatonba kerüljön, hiszen ezt látta a legbiztosabb megoldásnak arra nézvést, hogy örökké magyar földben nyugodjon.

Arany, repülőgépek és egy szív őrzője a magyar tenger / Kép forrása: Loop Images / Getty Images
Arany, repülőgépek és egy szív őrzője a magyar tenger / Kép forrása: Loop Images / Getty Images

Több millió tonna arany őrzője

Bizony, a Balatonban arany is van – az esetlegesen elvesztett ékszereken kívül. Már a XVIII. század végén tudták, hogy a tóban arany található, így hivatásos aranymosók segítették a keresést. Több mint hatvan helyszínről tíz-tíz kiló, a tóból származó homokot vizsgáltak, és mint kiderült, mindegyik minta tartalmazott aranyat. Az úgynevezett sárarany apró, pikkelyszerű aranydarabka, amely fellelése rendkívül idő- és munkaigényes, hiszen hatmilliárd tonna homokot kellene átvizsgálni.

Repülők temetője

A második világháború alatt számos repülő a vízbe zuhant, melyekből többet néhány nappal az eset után kimentettek, ám ahogyan szaporodtak a harcok, úgy volt egyre nehezebb követni, hogy hol zuhantak vízbe a gépek. Bár a háború óta egy-egy véletlen folytán több darab is előkerült, a becsült adatok szerint nagyjából tíz-tizenöt repülőgép továbbra is a Balaton foglya lehet. A szakemberek óva intik a lelkes amatőröket ezek megkeresésétől, hiszen kegyeleti kérdéseket is felvet, így jobb hagyni a vízben nyugodni nemcsak a járműveket, hanem azok pilótáit is.

Források: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Getty Images