Barion Pixel 572 éve született a reneszánsz zsenije: Leonardo da Vinci, a polihisztor, akire nem volt felkészülve a saját kora – Coloré

572 éve született a reneszánsz zsenije: Leonardo da Vinci, a polihisztor, akire nem volt felkészülve a saját kora

2024. 04. 15.

Leonardo da Vinci a reneszánsz egyik legmeghatározóbb alakja, aki nem csak a művészet, hanem a tudomány és az emberi gondolkodás terén is forradalmi újításokat hozott a világba.

Black And White Portrait Of Leonardo Da Vinci
Leonardo da Vinci, forrás: Gettyimages

Egyszerre volt író, építész, geológus, festő, szobrász, asztronómus, botanikus, feltaláló, mérnök és tudós. A zseni 572 évvel ezelőtt, 1452. április 15-én született. Ennek apropóján összegyűjtöttük, mit érdemes tudni Leonardo da Vinci életéről, hagyatékáról, hitrendszeréről és művészetéről.

Leonardo a meg nem értett zseni

Leonardo a reneszánsz egyik legzseniálisabb alakja volt, aki a művészet és a tudomány határait feszegetve lenyűgöző hagyatékot hagyott maga után. Élete és művei tanúbizonyságot tesznek arról, hogy az emberi kreativitás és intelligencia milyen csodákat képes létrehozni, ha nem ismer határokat. Leonardo da Vinci nem csak a saját korának, hanem az utókor számára is inspirációt nyújt, hogy felfedezzük és megértsük a világot, amelyben élünk.

Vitruvian Man By Leonardo Da Vinci
forrás: Gettyimages

Leonardo a divatdiktátor

Leonardo da Vinci 1452-ben született Vinci közelében, Firenze köztársaságban, egy parasztleány és a város jegyzője törvénytelen gyermekeként. Mai értelemben véve nem volt családneve, a Da Vinci a Vinciből valót jelenti. Születésekor teljes neve Leonardo di ser Piero da Vinci volt, ami azt jelenti: Leonardo, ser Piero fia Vinciből. A leírások szerint Da Vinci kifejezetten divatosnak, sőt, trendszetternek számíthatott. Magas, jó fizikumú, jó ízlésű férfi volt, aki a kor sötét ruhái helyett inkább a színpompás, vibráló kelméket viselte.

Vienna Mosaic Of Last Supper By Giacomo Raffaelli
Az utolsó vacsora, Leonardo da Vinci, forrás: Gettyimages

da Vinci korai éveiben tanulmányozta az emberi anatómiát, a madarak repülését és sok más természeti jelenséget. Mint művész, festett, szobrászkodott és festészeti technikákat is fejlesztett. Leghíresebb művei: a „Mona Lisa” és „Az utolsó vacsora”.

Colorized Engraving Of Leonardo's Mona Lisa (la Gioconda)
Leonardo da Vinci, Mona Lisa, forrás: Gettyimages

Hagyatéka a művészetben és a tudományban

Leonardo da Vinci hagyatéka a művészet, a tudomány és az emberi kreativitás összefonódásának csodája. Ő volt az első, aki részletesen tanulmányozta az emberi anatómiát és a madarak repülését, amelyek a modern orvostudomány és repüléstudomány alapjai. A jegyzeteiben és vázlataiban felfedezhetjük az ősi és modern tudományágak, mint a geológia, a matematika és az optika iránti érdeklődését.

Anatomy Art
forrás: Gettyimages

Leonardo da Vinci kreativitása nem ismert határokat

Leonardo da Vinci egy kíváncsi és kritikai gondolkodó volt, aki a megfigyelés és a tapasztalat erejében hitt. A művészetben és a tudományban látta az emberi lélek és az univerzum közötti kapcsolatot, amelynek megértése a művészet és a tudomány összefonódásában rejlik. Leonardo da Vinci sokoldalú tehetsége nem ismert határokat. Festészetén kívül szobrászkodott, építészeti terveket készített, anatómiát tanulmányozott és különböző mérnöki projekteken dolgozott. Vázlataiban és jegyzeteiben felfedezhetjük a repülőgépek, tengeralattjárók és hidak korai terveit, amelyek sokkal előrébb jártak korukat.

Halála

Leonardo da Vinci 1519-ben 67 éves korában hunyt el, és a franciaországi Loire völgyében található Amboise-kastély kápolnájában nyugszik. Halálának 500. évfordulójára való tekintettel 2019-et Da Vinci-évnek kiáltották ki.

Amboise, Saint Hubert Chapel, Leonardo Da Vinci Tomb. Loire Vall
Amboise, Saint Hubert kápolna, Leonardo Da Vinci sírhelye, forrás: Gettyimages