Barion Pixel 5 trendi dolog, ami a sorozatok miatt lett felkapott (X) – Coloré

5 trendi dolog, ami a sorozatok miatt lett felkapott (X)

2021. 12. 25.

Bizonyára te is fel tudnál sorolni több olyan tévésorozatot, amelyek teljesen beszippantottak, és hétről hétre alig vártad a következő epizódot. A sikersorozatok mindig is hatással voltak a nézőkre, ám adott esetben nemcsak a lelkükre, hanem ízlésükre, stílusukra, öltözködési szokásaikra is.

Különösen az olyan ikonikus sorozatok, mint például a Szex és New York vagy a Jóbarátok. Hiszen ki ne irigyelte volna Carrie Bradshaw magassarkúit? De említhetnénk a kilencvenes évek egyik meghatározó jelenségét is, amikor nők tömegei kértek Rachel-frizurát a fodrászaiktól. A lista korántsem ér véget az említett produkciókkal, éppen ezért cikkünkben összegyűjtöttünk néhány további őrületes trendet, amelyek a tévésorozatoknak köszönhetően tarolták le a világot.

Eufória: csillámos smink

Az Eufória még a 2019-es New York-i Fashion Weekre is rányomta bélyegét, a kifutókon strasszköveket, csillogást és különböző geometriai formákat lehetett látni a modellek arcain. Sőt, később a tinédzserekén is – a mindennapokban!

Doniella Davy, a sorozat sminkmestere valóságos mozgalmat indított el: az amerikai Vogue magazinnak mesélt arról, hogy szerinte a Z generáció tagjai nemcsak a trendek követése miatt sminkelnek, hanem azért is, hogy megmutassák, aznap éppen kik szeretnének lenni. Davy valószínűleg nem téved, a sorozat inspirálta sminkek ugyanis egytől egyig azt üzenik, hogy a legfontosabb divatkiegészítő az arcunk.

Eufória

Hazug csajok társasága (Pretty Little Liars): színes blézer magassarkúval

Cameron Dale, a sorozat jelmeztervezője elárulta: a karakterek öltözékeinek megálmodásánál azt tartották a legfontosabbnak, hogy a nézők ne érezzék úgy, hogy ők nem engedhetnének meg maguknak hasonló darabokat. Ezért többségében népszerű, mégis megfizethető márkáktól, például a Zarából vagy a Topshopból szerezték be a ruhákat. A nézők kedvenc kombója végül a színes blézer és a magassarkú lett, méghozzá Hannanak köszönhetően (Ashley Benson). Mandi Line, a széria másik jelmeztervezője szerint ez a két darab olyan fontos volt a karakter számára, akár a levegővétel.

Hazug Csajok Társasága

Emily Párizsban (Emily in Paris): kangol sapka, barett sapka, Ganni szoknyák

Az Emily Párizsban című sorozat 2020-ban debütált, és szinte azonnal a nézők kedvence lett. Bár a produkció kétségtelenül megosztó a franciák ábrázolása tekintetében, az tagadhatatlan, hogy nagy hatással volt a divatra. A Lyst divatcég felmérése szerint Emily (Lily Collins) karakterének köszönhetően 342 százalékkal többen kerestek rá a kangol sapkákra, míg a barett keresési aránya hétről hétre 41 százalékot ugrott 2020-ban. Mindemellett a Ganni szoknyák iránti érdeklődés is megnőtt (289 százalékkal), miután az egyik epizódban Emily a márka egyik sárga, aszimmetrikus szoknyáját viselte.

Emily Párizsban

Szex és New York: az időtálló stílus

Bár lassan elérkezünk a Szex és New York indulásának huszadik évfordulójához, talán nincs még egy olyan sorozat, ami oly sok szempontból máig mintaként szolgál az élet megannyi területén. Közülük is egyértelműen a divat az első, hiszen Carrie a valaha élt legnagyobb televíziós stílusikon. Az érdem persze megosztott, hiszen Sarah Jessica Parker mellett Patricia Field jelmeztervező hihetetlen tehetségének is köszönhető, hogy ketten együtt megalkották  Carrie Bradshaw karakterét.

Szex és New York

Mind a hat évad bővelkedik lenyűgöző outfitekben, melyek sok-sok év után is még mindig excentrikusnak, ötletesnek és játékosnak hatnak, az pedig egyenesen elképesztő, hogy Carrie milyen gyakran viselt olyasmit, amit nyugodt szívvel hordanánk ma is – annak ellenére, hogy az ezredforduló környékén azért akadtak furcsa divatkísérletek. Ez megint csak azt támasztja alá, hogy Carrie stílusa időtálló. A szupermini szoknya például mindig trendi lesz, és soha nem lőhetünk mellé, ha betűrt inggel viseljük. De említhetnénk az aszimmetriát is, ami egy ideje újra visszatért a kedvenc szabásvonalaink közé, váratlan izgalmat kölcsönözve az „ártatlan” virágmintás ruháknak.

A pletykafészek (Gossip Girl): szinte minden, amit a szereplők viseltek

A The New York Times cikke szerint A pletykafészek az a sorozat, ami a leginkább befolyásolta a fiatal nők költéseit, már ami a ruhákat és kiegészítőket illeti. Ez nem is csoda, hiszen sok más darab mellett a kivágott felsők, a hobo táskák, az iskolai egyenruhák, az oversized kardigánok, a díszes hajpántok és a mintás harisnyák is a sorozat karaktereinek köszönhetik népszerűségüket.

Pletykafészek

Stephanie Meyerson, a Stylesight trendfigyelője szerint bár sztoriját tekintve A pletykafészek mindössze középkategóriás besorolást kapott, a fiatalok kulturális piacára azonban nagyobb befolyása volt, mint korábban (vagy azóta) bármi másnak. Mindez talán nem is olyan meglepő, ha azt vesszük, hogy a sorozat jelmeztervezői csapatát az az Eric Daman is erősítette, aki annak idején a Szex és New Yorkét is.

A rajongók idén októbertől ráadásul megnézhetik Gossip Girl – Az új pletykafészek sorozatot, az egykori széria rebootját.