Barion Pixel Ne csak nézd, olvasd is! – 5 könyvet ajánlunk magyar olimpikonokról – Coloré

Ne csak nézd, olvasd is! – 5 könyvet ajánlunk magyar olimpikonokról

2024. 08. 04.

Több magyar olimpikon van, akik emlékezeteset alkottak, és a nevük a mai napig ismert, sőt, az is marad. Az ő életükről szóló könyvekből válogattunk.

Amíg a magyar olimpikonok Párizsban küzdenek, nem feledkezhetünk el az elődeikről, akik a jelenlegi sportolóknak példát mutatva vettek részt korábbi olimpiákon, és a nevükre nemcsak mi magyarok emlékezünk, hanem az egész világ.

Könyvek magyar olimpikonokról

Természetesen több kiadvány is van, ami az ötkarikás játékok magyar sztársportolóinak adózik, ám mi most olyanokat válogattunk, amelyek főszereplője egyetlen ember.

M. Kiss Csaba – Kásás Tamás: Kása

Kásás Tamás kötetéből kiderül, hogy egy sportoló nemcsak kemény, hanem érzékeny is / Kép forrása: Libri
Kásás Tamás kötetéből kiderül, hogy egy sportoló nemcsak kemény, hanem érzékeny is / Kép forrása: Libri

Kásás Tamás – azaz beceneve szerint Kása – háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. A riporterrel, M. Kiss Csabával közösen írt kötetéből kiderül, hogy bár ország- sőt, világszerte ünnepelt vízilabdázó volt, mégis olyan mindennapos problémákkal küzd, mint mi. A könyvből nem maradtak ki a sportoló újságok által is megírt nőügyei, ám a szerzők megtalálták az egyensúlyt a sport és a magánélet között. Kásás Tamás amilyen küzdő oroszlán a medencében, olyan visszafogott a magánéletben, és rendkívül érzékeny. Erről árulkodik az is, ahogyan a kötetben a sportról beszél:

Az élsport az egekbe tud repíteni. És bele tud döngölni a földbe. Az élsport tehát lényegében olyan, mint a szerelem. Szárnyakat is tud adni, de képes sírba vinni is.

Hosszú Katinka: A magyar Iron Lady

Hosszú Katinkáról három kötet jelent meg, melyek egy-egy korszakot dolgoznak fel az életéből / Kép forrása: Libri
Hosszú Katinkáról három kötet jelent meg, melyek egy-egy korszakot dolgoznak fel az életéből / Kép forrása: Libri

Hosszú Katinkát senkinek nem kell bemutatni, hiszen ő az egyik legismertebb magyar olimpikon, aki a világ számos táján kenterbe verte az úszókat. Ez a 2014-ben megjelent kötet nem az egész pályafutását dolgozza fel, csupán a 2012-es londoni olimpia és a 2013-as barcelonai világbajnokság közötti időszakot, mégis elengedő arra, hogy képet kapjunk arról, hogy milyen emberfeletti teljesítményt igényel, hogy egy sportoló a világ legjobbjai között találja magát. A kötet amellett, hogy megismerhetjük Katinkát, motivációs kötetként is szolgál, hiszen pontosan megmutatja, hogy mennyit kell dolgozni a sikerért, és hogy hányszor kell felállni a földről, míg az ember eljut oda, ahová el szeretne jutni. Tisztázza azonban, hogy a kudarctól való félelem és a siker korántsem ugyanaz!

Nem szabad állandóan csak a nagy célt üldözni, mert akkor örökké elégedetlen és csalódott lesz az ember. Olykor bizony meg kell állni és örülni minden apró pozitívumnak…

A kötetet két folytatás követte, mégpedig az Iron Lady – Az átalakulás és az Iron Lady – Nincs megalkuvás.

Lepies György: Kapitányságom története – Papp László

Nem egy mai kötet a Papp Lászlóról szóló, ám rendkívül érdekes / Kép forrása: Népszava
Nem egy mai kötet a Papp Lászlóról szóló, ám rendkívül érdekes / Kép forrása: Népszava

Papp László nevét nem véletlenül kapta sportaréna, hiszen háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, aki többször töltött be kapitányi tisztséget is. Erről szól ez a nem mai kiadvány, ami azt is elmeséli, hogy hogyan eshetett meg az, hogy első kapitányi megbízását ő adta vissza, holott valójában leváltották, majd újra visszahívták. A sikeres edzőként is számontartott Papp László életén végigvezető kötet az egyik legsikeresebb magyar ökölvívó történetét meséli el.

Dávid Sándor – Dobor Dezső: The Queen of Gymnastics – 100 Years of Ágnes Keleti

Magyar olimpikonok között az egyik legismertebb kétségkívül Keleti Ágnes / Kép forrása: Budapest Kiadó
Magyar olimpikonok között az egyik legismertebb kétségkívül Keleti Ágnes / Kép forrása: Budapest Kiadó

Keleti Ágnesről angol nyelven jelent meg egy kötet, ami jelzi, hogy mekkora olimpikon is ő! 1952-ben és 1956-ban versenyzett; ötszörös olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója. Egy nagypéldányszámú újság egyszer a világ nyolcadik csodájának nevezte, mégpedig akkor, amikor már bőven túl volt az olimpiákon, és tornát tanított. Erő és könnyedség jellemezte mozgását, holott élete korántsem volt könnyed, hiszen a holokausztot is túl kellett élnie. A kötet szerzői alaposan dokumentálták a tornásznő életét, ami méltó volt a századik születésnapjához. Azóta eltelt három év, így Keleti Ágnes már 103 éves, és a világ legidősebb olimpiai bajnoka.

Endrei Judit: Kemény üzenetek

A Kemény Dénesről szóló kötet nemcsak sportszeretőknek kiváló olvasmány, hanem vezetőknek is / Kép forrása: Libri
A Kemény Dénesről szóló kötet nemcsak sportszeretőknek kiváló olvasmány, hanem vezetőknek is / Kép forrása: Libri

Bár kakukktojásnak mondható, valójában nem az, hiszen Kemény Dénes volt az, aki háromszor juttatta el az olimpiai aranyig a magyar vízilabda csapatot. Számos bajnoki cím kötődik a nevéhez, és a magyar vízilabda legismertebb edzője. A róla megjelent könyv nemcsak róla szól, hanem arról is, hogy hogyan vélekedik a világról, amely megfontolandó lehet bármely vezető számára. A kötetből megérthetjük, hogy az edzői lét sokkalta több a fiúk biztatásánál. Nem csoda hát, hogy Kemény Dénes sokszor tartott már csapatépítőket, hiszen ha valaki, ő tudja, hogyan kell összefogni egy csapatot akár a legstresszesebb időszakban is.

Nyitókép forrása: Coloré

/szelavi/kultura/5-konyv-magyar-olimpikonokrol/