Barion Pixel 5 francia vígjáték az esős, őszi napokra – Coloré

5 francia vígjáték az esős, őszi napokra

2023. 09. 23.

Sokszor nehéz kitalálni, mit nézzünk, mert a drámához vagy akciófilmhez nem feltétlenül van kedvünk. A vígjáték azonban az igazi aduász műfaj, ám most nem általános listát hoztam, hanem öt francia vígjátékot mutatok be!

A francia vígjátékoknak hosszú történelme van, hiszen a francia filmipar számos emlékezetes darabot mutatott már be ebben a műfajban. Gondoljunk csak Loius de Funés-re, Jean-Paul Belmondóra vagy éppen Pierre Richard-ra! A nagy klasszikusok óta azonban több olyan vígjáték is készült az országban, amiket érdemes megnézni, mert rendkívül szórakoztatóak és eredetiek!

5 francia vígjáték – Ha nem tudod, mit nézz!

Számtalan francia vígjátékból lehet választani, ám a lista összeállításakor próbáltam elkerülni azokat, amiket az ember már unásig nézett. Kimaradt tehát Jean Reno, Christian Clavier és Gerard Depardieu, s a már fentebb említett színészek is, így jó eséllyel tartalmaz olyan alkotást a lista, ami az újdonság erejével hat!

Életem NAGY szerelme

Ne ijedjenek meg a romantikát gyűlölők, ugyanis a cím beszélő: az Életem NAGY szerelme egy nem mindennapi megismerkedés története, amikor is nem a megszokott módon merül fel a kérdés: valóban nem a méret a lényeg? A film könnyed, mégis elgondolkodtató: mennyire számítanak a külsőségek? Meg kell felelnünk annak, amit a társadalom elvár tőlünk, vagy mehetünk a szívünk után, és választhatjuk azt társunkul, aki más, mint a többiek? A filmben a férfi főhős ugyanis meglehetősen kisnövésű, és ebből kedves és humoros helyzetek alakulnak. A végén persze arra is választ kapunk, hogy lehet-e ő valakinek élete NAGY szerelme!

Isten hozta az Isten háta mögött

A filmet bár magyarként nehezen érezzük át, tényszerű állapotot vázol fel: Franciaország északi és déli része merőben különbözik. Az északi tájak felé bizonyos előítéletekkel viseltetnek a déliek. Ezt szenvedi meg a főhős, akit egy dél-franciaországi postáról egy északiba helyeznek át. Más az időjárás, az építészet, a szokások, a tájszólás és az emberek is. Aztán idővel mégis kiderül, nem is olyan rossz ott fenn! Ha tehetjük, mindenképpen szinkronos verzióban nézzük, ugyanis ezáltal érthetjük meg igazán, milyen beszed béli különbségek vannak a két égtáj lakói között. A magyar szinkron munkatársai fantasztikus munkát végeztek, így az ő játékukat is élvezhetjük.

A francia vígjátékok egyik legnagyobb csillaga Danny Boon sem maradhatott le a listáról! / Kép forrása: Imdb
A francia vígjátékok egyik legnagyobb csillaga Danny Boon sem maradhatott le a listáról! / Kép forrása: IMDb

Babysitting – A felvigyázó

Ez a film egy régi klasszikus alaphoz nyúl vissza: egy neveletlen kis tinédzserre kell vigyáznia pár fiatalnak, és ez több kínos vagy épp vicces szituációt szül. A film középpontjában azonban egy GoPro kamera áll, amin a szülők visszanézik, hogy mivel is telt eltűnt gyermekük előző éjszakája: a felvigyázónak a harmincadik születésnapja volt épp, amit a barátai megünnepeltek, ha van gyerekfelvigyázás, ha nem. Ezeket a képeket rögzíti a kamera, és ezek alapján kellene rájönni, hogy hol is van épp a gyerek és a bulizó csapat.

A sóher

A sóherben visszaköszön az Isten hozta az Isten háta mögött című filmben feltűnő Dany Boon, aki méltó utódja a régi francia vígjátékoknak. Rendkívül jó érzékkel nyúl a szerepekhez és a filmekhez, a karakterei pedig egytől egyig emlékezetesek. Ez történik a Sóherben is, amikor is ahogy a cím is sejtetni, egy olyasvalakit alakít, aki rendkívüli módon a fogához veri a garast. Ennek ellenére az élet történik körülötte: randevúzni jár, felbukkan a lánya, akiről nem tudott, így hamar kiderül, hogy nem lehet összeegyeztetni a sóherságot a társadalmi élettel, na meg persze a gyerekneveléssel!

A magas ősz férfi társat keres

Mégsem maradt ki a listából Pierre Richard, aki bár a régi motorosok közé tartozik, még 2017-ben is forgatott filmet, mégpedig 83 évesen! A cím is utal jelenlétére: a magas szőkéből magas (vagy inkább alacsonyabb) ősz lett, ennek ellenére társat keres. Az interneten próbálkozik, amivel meggyűlik a baja, ám amikor belejön, szövegével hódítja a fiatal női szíveket. Igen ám, csak az a fránya kor! Megkéri hát egy fiatal barátját, hogy helyettesítse őt a randevún, s ő a háttérből figyelve hallhatja, hogy valójában mi tetszik annak a nőnek, aki a chatelés alapján randevúra menne vele.

E vígjátékok más-más témával szolgálnak: van bennük szerelem, gyerekfelvigyázás és karrier is, úgyhogy mindenki megtalálhatja a maga kedvének valót.

Nyitókép forrása: Coloré