5 film az újrakezdésről

Otthagyni mindent, lenullázni a listát, újrakezdeni – nem könnyű, sőt, sok esetben szinte lehetetlen. Mégis rengeteg film sztorijának középpontjában találunk olyan nőket és férfiakat, akik feladva addigi életüket, máshol próbáltak szerencsét – saját döntésük vagy a kényszer nyomán. Ezekből a mozikból szemezgettünk most.

Bizonyára sok emberben megfogalmazódik év elején az újrakezdés gondolata, mintha a január elseje valamilyen mágikus erővel bírna. Rajtuk kívül persze vannak olyanok is, akik pedig már évközben lépni akarnak. Újrakezdeni az életünket, vagy annak egy részét sosem egyszerű és könnyű döntés, pláne akkor, ha van mit veszítenük ezzel a „fresh start”-tal. De még mindig szerencsésebb az, aki saját maga határozta el és idézi elő a változást, mint az, aki ebbe a helyzetbe rajta kívülálló okok miatt került.

Tudjuk, hogy a  következő filmek nem mindig tükrözik a valóságot, hiszen nem költözhetünk egyik pillanatról a másikba Olaszországba – pedig milyen jó lenne! Erőt azonban meríthetünk ezekből az alkotásokból, vagy legalább kikapcsolhatunk egy időre:

Napsütötte Toszkána (2003)

A Diane Lane főszereplésével készült filmben a válásából lábadozó írónő Toszkánába utazik felejteni, azonban ott beleszeret egy ódon villába. Egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy dönt, hogy nem megy haza San Franciscóba, hanem odaköltözik, maga újítva fel a házat. Minden nehézség és bonyodalom ellenére a tatarozás során Frances lelke is megújul egy kicsit. A sztorin kívül persze a tájakért és a hangulatért mindenképp megéri végignézni!

Vadon (2014)

Bár életében nem kirándult vagy túrázott, Cheryl mégis úgy dönt, hogy egymagában legyalogol 1100 mérföldet Amerika nyugati partvonalán. Reese Witherspoon karaktere sivatagtól hegyig, havon és forróságon át küzdi magát útja során, mely során sok emberrel találkozik és még több emlékkel szembesül.

Truman Show (1998)

Jim Carrey egyik legmélyebb filmje, kicsti kilóg a listából, de van okunk ide sorolni. Főszereplője Truman Burbank, a tökéletes kisvárosban tökéletes életet élő férfi. Vagy mégsem? A mozi, amit ha még nem láttál, akkor ne nézz meg róla egy kritikát se, nehogy idő előtt rájöjj a csavarra. Mi sem fogjuk lelőni a végét, de annyi biztos, hogy a keserédes dráma sok mindenen elgondolkoztatja a nézőjét.

My Fair Lady (1964)

G.B. Shaw Pygmalion című drámájának filmes adaptációja nem maradhat ki egy ilyen listából sem, hiszen Eliza Doolittle története az ultimate újrakezdés. A szegény, rossz modorú és rémes kiejtésű lány átváltozása a goromba nyelvészprofesszor segítségével azóta is ikonikus filmnek számít, és megannyi színpadi adaptáció készült belőle. Nálunk a Centrál Színházban volt látható (és reméljük, még lesz is) Alföldi Róberttel és Tompos Kátyával a főszerepekben, az eredetiben Audrey Hepburnt és Rex Harrisont láthattuk.

Ízek, imák, szerelmek (2010)

Beutazni a világot, és  közben megtalálni önmagad – ki ne szeretne Liz (Julia Roberts) helyében lenni? Ahogy a Napsütötte Toszkána, úgy ez a film is bővelkedik a csodás helyszínekben, és ahogy a címe is mutatja, ételekben és különböző kapcsolatokban.

Ti melyik filmet adnátok még hozzá a listához?

Borítókép forrása: Unsplash

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Kórházban töltötte az éjszakát II. Erzsébet – Ez volt az oka