Barion Pixel Lengyel bevándorlókból Hollywood úttörői – 5 dolog, amit nem tudtál a ma 101 éves Warner Brosról – Coloré

Lengyel bevándorlókból Hollywood úttörői – 5 dolog, amit nem tudtál a ma 101 éves Warner Brosról

2024. 06. 01.

Harry Potter, Mátrix, A szárnyas fejvadász, Eredet, Bolondos Dallamok, Hazárd megye lordjai, Nagymenők, Jóbarátok, Vészhelyzet – napestig sorolhatnánk azokat a világhírű filmeket, melyekkel a Warner Bros filmstúdió ajándékozta meg a nagyérdeműt. Az éppen ma száz éves vállalat saját története is vászonra illő: múltja és jelene legizgalmasabb fordulataiból válogattunk.

A mai napig a legnagyobb filmstúdiók között tartják számon a Warner Bros.-t, mely tavaly áprilistól már a Discovery cégcsoporttal egyesülve szolgáltat tartalmat és élményt. De ahogy minden vállalat életében, itt is voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, sikerek és hátráltató tényezők is, de a történeti áttekintés helyett inkább kiválogattuk a legérdekesebb, legfontosabb pillanatokat a WB száz évéből.

1. Bevándorlók gyermekei voltak az alapítók

Egy lengyel cipész, Benjamin Wonsal négy fia, Harry, Albert, Sam és Jack Wonsal alapította a stúdiót egy évszázaddal ezelőtt. Közülük hárman még Lengyelországban születtek, Jack már Kanadában jött világra, szüleik áttelepülése után. Ők négyen – immáron Warner vezetéknévvel – az ezredforduló környékén kezdtek vándormozikat üzemeltetni Ohióban és Pennsylvaniában, majd belefogtak a filmforgalmazásba, innen pedig már csak egy lépés volt, hogy a gyártásban is megvessék a lábukat. 1923. április 4-én indult filmstúdiójuknak a Warner Brothers, tehát Warner testvérek, röviden Bros. nevet adták. Akkor aligha jósolhatták volna meg, hogy a világ meghatározó szórakoztatóipari cégének alapköveit tették le.

2. Az első országos sikert tragédia árnyékolta be

A Warner Bros.-hoz sok filmes mérföldkő kötődik, többek között az első hangosfilm megjelentetése is. Ez volt A dzsesszénekes  (The Jazz Singer), melyet 1927-ben láthatott először a nagyérdemű. Ebben az akkori némafilmekkel ellentétben zenei betétek is szerepeltek, sőt, a főszereplőt alakító Al Jolson énekét is hallani lehetett – persze ez ma már magától értetődőnek hangzik, akkoriban nagy ellenlobbija volt a hanggal ellátott produkcióknak, még az egyik Warner-fivér is úgy tartotta, hogy az emberek csak a mozgóképre kíváncsiak. A film azonban sikeres lett, ennek köszönhetően a stúdió bevételei egyre csak nőttek.

1928-ban leforgathatták a legelső, egész estés hangosfilmet (ez volt a Lights of New York), 1929-re pedig a vállalatot követve minden nagy stúdió elhagyta a némafilmeket. De A dzsesszénekes premierjét sajnálatos tragédia árnyékolta be, ugyanis a forgatások során Samnek iszonyú fejfájásos rohamai támadtak, melyeket a munka miatt nem volt ideje kivizsgáltatni. Nem sokkal később kiderült, hogy arc- és homloküreg gyulladásban szenved, és a kezeletlenül maradt betegség átterjedt az agyára is. Négy sikertelen operációt követően Sam Warner végül a műtőasztalon hunyt el 39 éves korában – egy nappal a film premierje előtt.

3. Úttörők és rekorderek a Warner Bros.-nál

A Warner-fivérek nemcsak a hangot hozták el a mozizás világába, hanem az évtizedek során számos területen bizonyultak úttörőnek és igen sikeresnek. A harmincas években létrehozták animációs alosztályukat, mellyel megint megelőzték legtöbb konkurenciájukat és fej-fej mellett haladtak a később nagyobb sikert arató Walt Disney Studiosszal. A Bolondos Dallamok (Looney Tunes) karakterei nem kevésbé ismertek ma sem, mint a Disney-mesék figurái. Tapsi Hapsi, Dodó kacsa, Szilveszter és Csőrike, Cucu malac, Speedy Gonzalez és társaik több generáció gyermekkorát színesítették meg.

Warner Bros
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mivel a Warner Bros. több mint nyolcezer filmet és számtalan sorozatot legyártott az elmúlt egy évszázadban, az Akadémiának volt mit díjazni közülük. Ilyen téren is rekordtartó a stúdió, hiszen 134 Oscar-díjjal bír ma a WB, melyek közül az első Az aranyásó volt 1927-ből, és később olyan alkotásokat jutalmaztak még aranyszoborral, mint a Ben Hur, a Casablanca, az 1984-es Dűne vagy Batman – A sötét lovag. De persze egy film sikerét nemcsak a kritikai, hanem a nézők irányából érkező elismerés is meghatározza, utóbbit pedig legjobban a jegypénztárak eladási statisztikái mutatják meg. A WB produkciók közül nem egy szerepel a bevételi szempontból legsikeresebb filmek örökös toplistáján, a Harry Potter és a Halál ereklyéi második része például 1,34 milliárd dollárt keresett világszerte, az Aquaman 1,14 milliárdnál jár, A sötét lovag – Felemelkedés 1,08 milliárd dollárnyi bevételt tudhat magáénak, míg a Joker pedig 1,07 milliárd dollárt zsebelt be a mozipénztáraknál.

Nem maradhatnak ki a sorozatok sem a felsorolásból, hiszen minden idők egyik legnépszerűbb sitcomját, a Jóbarátokat szintén a Warner gyártotta, de a Warner Bros. Televisionnek köszönhetjük többek között az Agymenőket, a Vészhelyzetet és A két pasi meg egy kicsit is.