Barion Pixel Tanácsok anyáktól anyáknak a felfázás megelőzésére – Coloré

Tanácsok anyáktól anyáknak a felfázás megelőzésére

2024. 07. 05.

Minden második nő életében legalább egyszer átéli: nem más ez, mint a felfázás. A kellemetlen és akár fájdalmas bakteriális eredetű fertőzés nyáron ugyanúgy kialakulhat, mint a hűvösebb időszakban.

A baj nem válogat sem időben, sem térben. A felfázás sem csak akkor következik be, ha hideg kőre ülünk le. Egy biztos: sokszor olyankor jelentkezik, amikor a lehető legrosszabb. A várva várt nyaralást, kirándulást nagyon elronthatja a makacs fertőzés, amely gyakori és fájdalmas vizeletürítéssel, vizeléskor csípő érzéssel, alhasi görcsökkel jár.

Nem is szoktál hideg felületre ülni, állandó társad a párna, mégis gyakran okoz panaszt a felfázás? Tolj ki vele, és előzd meg! Néhány óvintézkedéssel többet tehetsz magadért, mint gondolnád.

Óvintézkedések felfázás ellen

Meglepően hétköznapi szokások is segíthetnek abban, hogy a hólyaghurut messzire elkerüljön.

Folyadékfogyasztás

Az egészséges életmód fenntartásának egyik alapfeltétele a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Ha erre odafigyelsz, a hólyaghurut megelőzésében is segíthetsz. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása ugyanis segíti a rendszeres hólyagürítést, így esély van arra is, hogy a baktériumok is távozzanak a húgyutakból még azelőtt, hogy ott galibát okoznának.

Ha lehetőséged van rá, ne tartsd vissza a vizeletet, mert az is az egyik okozója lehet a felfázásnak.

Egészséges étrend

Gondoltad volna, hogy az étrended akár a felfázásra vagy annak elkerülésére is hatással lehet? A C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása jó hatással van az egész testre, így természetes módon segíthetnek a felfázás megelőzésében.

Kerüld a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást, mert azok irritálhatják a húgyhólyagot.

Gyümölcstál
A felfázás akár a megfelelő étrenddel is elkerülhető / Kép forrása: Pexels

Személyes higiénia

A személyes higiénia nemcsak a rendszeres zuhanyzást jelenti, de az is fontos, hogy a vécépapírt megfelelően használjuk. A hüvelynyílástól a végbélnyílás felé kell törölni, fordított esetben ugyanis a végbélnyílás baktériumai átkerülhetnek az intim területre, és már meg is van a baj.

Vigyél magaddal nedves törlőkendőt, így utazás, nyaralás során bármilyen körülmények között találod magadat, az alsó testtájék higiéniájára is oda tudsz figyelni.

A légyottok után azonnal menj vécére, hogy kiürítsd a hólyagodat, ezáltal szintén megszabadulhatsz a nemkívánt baktériumoktól.

Menstruáció során törekedj a tampon vagy a betét minél gyakoribb cseréjére, hogy a hüvelyflóra egyensúlya ne változzon meg, megőrizve a védőbástyát nyújtó jótékony tejsavbaktériumokat.

Felfázás
Menstruáláskor ügyeljünk arra, hogy gyakran cseréljük a tampont vagy a betétet / Kép forrása: Pexels

Viselet

Utazás, kirándulás idejére viselj pamut fehérneműt, amely kellően szellőzik és nem tartja magában annyira a nedvességet, mint a szintetikus textíliák. Hogy a komfort még nagyobb legyen, viselj kényelmes, nem túl szoros ruházatot. Ez nem csupán a kényelem miatt szükséges, ugyanis a túlságosan szoros ruházatban a verejtékezés mértéke is nőhet, amellyel utat engedsz a baktériumoknak is.

A felsorolt, teljesen általános tevékenységek a mindennapjaink részei kell, hogy legyenek, de ha még tudatosabban odafigyelünk ezekre, akkor a hólyaghurut is elkerülhetővé válik.

Nyitókép forrása: Pexels (H6)

(Hirdetés)