Barion Pixel Tippek a fémfelületek festéséhez (X) – Coloré

Tippek a fémfelületek festéséhez (X)

2024. 06. 04.

Csináld magad, vagy ahogy mostanában hazánkban is egyre terjedőben van az angol kifejezés: DIY, azaz do it yourself. Nemcsak a kifejezés, hanem maga a tevékenység is egyre népszerűbb, legyen szó akár házi kovászolásról, cukrászkodásról vagy épp barkácsolásról, bútorfelújításról.

A legjobb eredmény eléréséért

Jól fed és tapad, régi és új felületeken is alkalmazható, ez a zománc, mely gyakorlatilag egy fényes olajfesték. Nagy előnye, hogy levegővel érintkezve gyorsan szárad, egyszerűen alkalmazható és igen tartós.

Ilyen festékeket kínál a Piktorfesték 13 helyen az országban, valamint webáruházukban. Több, mint harminc éve vannak jelen, és ez idő alatt jó kapcsolatokat építettek ki a hazai festék nagykereskedőkkel, valamint minden nagy gyártó termékét forgalmazzák. A vásárlás élménye mellett szakértelmet és tanácsokat is kaphatunk, ami nagy előny akkor, ha még csak most kezdünk bele a saját kezűleg történő felújításba.

Bázis, műgyanta, multifunkciós festék

Olykor a széles kínálatban nem is olyan könnyű eligazodni, hisz olyan kifejezésekkel is találkozhatunk, mint az átvonófesték, a celloxin vagy épp az A bázis. Nem beszélve az egyre sokrétűbben használt epoxi műgyantákról, de említhetnénk az olyan multifunkciós festékeket is, melyek a különböző fafelületek bevonására, átfestésére alkalmasak. Ha elakadunk a választásban, ebben is segítenek a Piktorfesték szakemberei.

A festékek kiválasztása után azonban még ne ragadjunk ecsetet, előbb szerezzük be a többi szükséges holmit: természetesen az ecsetet, aztán jöhet a hígító, a ragasztószalagok és fedőfóliák, amennyiben szükséges.

Portalanítás, csiszolás, száradás

Ha fémet szeretnénk festeni, akkor is fontos a felület előkészítése, ami magában foglalja a rozsda eltávolítását és a portalanítást. Így tudjuk majd egyenletesen lefesteni a felületet. Ha csiszolópapírt használunk, akkor még simább felületet kaphatunk, azonban a csiszolás után se feledkezzünk meg a por letörléséről.

A második lépés az alapozó felvitele. Ezt követően válasszuk ki a megfelelő ecsetet, a jó minőség itt is jobb végeredményt, egyenletes felhordást jelent. A festésnél ügyeljünk arra, hogy az ecset hegye jól át legyen itatva a festékkel. A zománcfestéket általában több rétegben kell felvinni a felületre. Mindig várjuk meg, míg az előző réteg teljesen megszárad, hisz ha nem így teszünk, akkor az új réteggel elkenhetjük az előzőt. Ha pedig festőszalagot használtunk, mert nem a teljes felületet festettük le, akkor a ragasztót még azelőtt távolítsuk el, hogy a festék megszárad. Ha ugyanis száradás után tesszük meg, akkor a festett felületről apró darabokat is letéphetünk vele, ez pedig ront a végeredmény minőségén.

Hasznos és élvezet hobbi is lehet berendezési tárgyaink, otthonunk saját kezűleg történő felújítása. A kiváló végeredmény eléréséhez azonban nem árt felkészültnek lenni, magas minőségi alapanyagokat és eszközöket választani.

/otthon/lakberendezes/tippek-a-femfeluletek-festesehez-x/