Barion Pixel Napelemes rendszer és tűzvédelem (X) – Coloré

Napelemes rendszer és tűzvédelem (X)

2023. 12. 09.

Melyek azok a tudnivalók, amelyeket egy napelemes rendszer és a tűzvédelem vonatkozásában érdemes észben tartani? Hogyan lehet előre felkészülni a nemkívánatos történésekre és minimalizálni a kockázatot?

Bárki számára lényeges kérdések ezek, aki használja a technológiát, vagy akár most gondolkodik magán a telepítésen. Abban bízunk, hogy a bejegyzés tartalmával közvetíteni tudjuk a kulcsfontosságú tudnivalókat. Ennek megfelelően lássuk a részleteket!

A tűzvédelem fontossága bármely napelemes rendszer esetén

Teljesen jogos igény felhasználói oldalról, ha valaki a telepítés lehetőségeit mérlegelve nemcsak a megtérülésre, a költséghatékonyságra, hanem a biztonságos használat lehetőségeire is gondol.

Legtöbbször ez történik a Wagner Solar Hungária napelemeit igénylők részéről is. A preferenciák egyébként meglehetősen konkrétak. A potenciális felhasználók azt szeretnék előre tudni, hogy mi történhet egy esetleges tűz esetén.

Joggal szeretné tudni azt bárki, hogy milyen biztonsági óvintézkedést tehet meg előzetesen. Az sem egy elhanyagolható faktor, hogy milyen védelmi rendszerek segítségével lehet minél inkább csökkenteni a rizikót. Szerencsére vannak már olyan szimulációk, amelyek segítenek a felkészülésben.

Egy lényeges kulcskérdés a biztonság szempontjából

Elsődlegesen az égő napelemek olthatósága az a faktor, aminek a lehetőségeit meg kell vizsgálni. Nemcsak az anyagi megfontolás végett, hanem az oltásban közreműködő tűzoltók testi épsége alapján is.

Ebből az aspektusból úgymond a hagyományos inverterek jelentik az egyik lehetséges forgatókönyvet. Ilyenkor ha tűz üt ki, akkor a sorba kötött napelemek a napsütés hatására generátorként dolgoznak.

A feszültség többszöröse lesz a biztonságos érintésvédelmi értéknek, miközben pedig a tető ég, a paneleket el kellene távolítani a tetőről, ami túlságosan nagy kockázatot jelentene. Nem egy kedvező forgatókönyv, mert az oltást csak azután lehet megkezdeni, ha a napelem rendszer megsemmisült.

Miért lehet kedvezőbb a SolarEdge által kifejlesztett technológia használata?

Ennél a típusnál technikai értelemben az történik, hogy az optimalizálók lesznek sorba kötve, nem pedig a napelemek. Márpedig ez lényeges differencia, hiszen az optimalizálók le tudják választani a napelemeket.

Ha üzemzavar támad, az optimalizáló feszültség mérhető, a tűzoltó pedig azon nyomban biztonságosan meg tudja kezdeni az oltást. Aminek az lehet a pozitív hozadéka, hogy sikerülhet megakadályozni a tűz tovább terjedését.

Azon túl tehát, hogy a tűz oltására szakosodott csapat gyorsabban és biztonságosabban tudja tenni a dolgát, tulajdonosként és felhasználóként mi is nagyobb biztonságban tudhatjuk magát az ingatlant, illetve a tulajdonunkat.