Barion Pixel Minden, amit a redőnyök beépítéséről tudni kell (X) – Coloré

Minden, amit a redőnyök beépítéséről tudni kell (X)

2024. 06. 05.

A redőnyök beépítése nem tartozik a házilag is elvégezhető munkák közé, ugyanis komoly szaktudást igényel a hibátlan működés és a hőszigetelő képesség megőrzése érdekében.

Akkor járunk a legjobban, ha már eleve gondolunk az árnyékolástechnika szükségességére, és betervezzük és a házépítés során beépítjük a kültéri árnyékoló szerkezeteket. Ismerje meg az egyik legrégebbi, de ma is hatékony kültéri árnyékolótípust és a beépítés helye szerinti változatait!

Az örök klasszikus

A 18. században megalkotott redőnyök ma is kedveltek, ugyanis egyedülálló módon szabályozzák a beeső fény mennyiségét, és teljes fényzárást biztosítanak. Korszerű műanyag és alumínium lamellákból készült változatai pedig az energiahatékonysági követelményeknek is maradéktalanul eleget tesznek, és további előnyöket is tartogatnak. Pozitívumait akkor élvezheti teljeskörűen, ha szakemberek által kerülnek beépítésre. Bízza profikra, nézze meg a Braun-Árnyékolástechnika Kft. referenciáit, nem fog csalódni!

Az árnyékolók, különösen a nagy hatékonyságú kültéri változatok ma már elengedhetetlenek, ha energiaköltség-csökkenést szeretnénk realizálni. Ezek a szerkezetek ugyanis annyival tudnak többet a beltéri változatoknál, hogy hőszigetelnek is, meggátolják az üvegfelületek, ezáltal a helyiségek klímájának felmelegedését.

Melyik típusú redőnyt válasszam?

Alapanyag tekintetében 2 választásunk van, a költséghatékony műanyag és a drágább, de szigetelőképesség és betörésvédelem szempontjából előnyösebb alumínium. Utóbbi elegáns és modern megjelenést nyújt. Mindkét típus motorizálható, illetve felszerelhető időjárás-érzékelő automatikával a kényelem és az energiahatékonyság érdekében.

A műanyag és az alumínium redőnyöknek is 2 típusát alkalmazhatjuk, a vakolható és az utólag is könnyen elhelyezhető és javítható külső tokos változatokat. A diszkrét és esztétikus, a fal síkja mögé kerülő vakolható tokos alternatívák beépítése új építés esetén könnyen megoldható, utólag viszont csak akkor, ha az energetikai felújítás során a hőszigeteléssel egyidejűleg kerülnek elhelyezésre.

Hogyan történik a vakolható tokos redőnyök beépítése?

A vakolható tokos alternatívák lényegesen esztétikusabbak, mint a külső tokos változatok, hiszen észrevétlenül bújnak meg a fal síkja mögött. Ha ilyet tervezünk, feltétlen beszéljük meg a tervezővel, hogy megfelelően méretezhesse a szerkezeteket!

Telepítésükre ideálisan még a homlokzati hőszigetelés elhelyezését megelőzően kerül sor, de ha szükséges, felújítás esetén a hőszigetelés megbontásával, a fal vésésével is kialakítható. Ekkor azonban kiemelt figyelmet kell fordítani a hőszigetelés folytonosságára, ellenkező esetben hőhidak alakulhatnak ki, amelyek a későbbiekben számos problémát, többek között penészedést okoznak. Megoldás lehet az ún. felső toktoldó alkalmazása, illetve az az eset, ha a tok beépítését követően kerül sor a homlokzat legalább 20 cm vastagságú, a redőnyszekrényt eltakaró hőszigetelésére.

/otthon/lakberendezes/minden-amit-a-redonyok-beepiteserol-tudni-kell-x/