Barion Pixel Hasznos tippek a pergola tervezéséhez, telepítéséhez (X) – Coloré

Hasznos tippek a pergola tervezéséhez, telepítéséhez (X)

2024. 02. 02.

A pergolák bár cseppet sem újkeletű találmányok, napjainkban mégis nagyon népszerűek, sokan választják ezt az építményt a kerti kiülő vagy a terasz fölé. Ez nem is csoda, hiszen egy viszonylag egyszerűen telepíthető, stabil, tartós és mutatós szerkezetről van szó, melyet ráadásul rengetegféleképpen lehet szépíteni, dekorálni.

De hogyan is érdemes nekiállni a projektnek? Ebben a cikkben végigvesszük a legfontosabb lépéseket röviden.

Első fázis: a tervezés

Először is el kell döntenünk, hogy milyen alapanyagból készüljön az építmény. A modern Nívó fémpergolák kiváló választásnak bizonyulnak, hiszen minden stílusú kertbe remekül passzolnak, egyszerű, de elegáns kialakításúak, időjárásállóak, a lamellás tetőszerkezet pedig védelmet nyújt a napsütés ellen.

A könnyű fém ráadásul nem rozsdásodik, nem korhad, így a karbantartási igénye is minimális. Egy másik fontos kérdés: pontosan hova kerüljön a pergola? Ez a sokoldalú építmény ugyanis elhelyezhető a terasz felett, állhat önállóan a kertben, a jacuzzi vagy a medence felett, de akár a melléképület mellett is.

Illetve mire szeretnénk majd használni? Árnyékolónak valamilyen kerti létesítmény fölé vagy netán autóbeállónak szánjuk? Megannyi lehetőség, amit megvalósíthatunk.

Második fázis: a hely kiválasztása

Ha az előbbi kérdésekre már megadtuk a választ, akkor jöhet a következő lépés, a pergola pontos helyének és méretének meghatározása. Ha a teraszhoz szeretnénk hozzáépíteni, akkor értelemszerűen ennek a szélessége és hosszúsága lesz a mérvadó, a magasságot pedig úgy érdemes megválasztani, hogy a teraszajtó felett hagyjunk legalább 30-40 cm-nyi helyet, és ott kezdődjön a pergola teteje.

Ha önállóan, a kertben akarjuk felállítani, és még nincs előkészítve semmiféle alap, akkor tulajdonképp szabad kezet kapunk. Gondoljuk át, hogy mi mindent szeretnénk majd elhelyezni alá (nem mindegy, hogy csak egy kanapét két székkel és dohányzóasztallal vagy egy komplett étkezőszettet és még egy grillsütőt is), és mérjük ki az alapot.

Ezt érdemes leburkolni valamivel, hogy a bútorok ne a füvön álljanak, rakjunk le térkövet, WPC-lapokat vagy bármilyen más kültéri burkolóanyagot. A pergola lábai a sarkaknál helyezkedjenek el, ezeket betontuskókkal, vagy monolitból készült, bevasalt alappal célszerű rögzíteni.

Itt a magasságot is tetszés szerint lehet variálni, érdemes kb 2,5-2,7 méteres szerkezetben gondolkodni, a 3 méternél nagyobb magasság azonban statikai okokból nem ajánlott.

Harmadik fázis: a kivitelezés

Ha minden összeállt, akkor nincs más hátra, mint az alapanyagok beszerzése és a szerkezet felépítése. Értelemszerűen a padló burkolásával érdemes kezdeni, ha pedig ez megvan, akkor jöhet maga a pergola.

A modern építményeket egyszerűen lehet telepíteni, a feladat nem igényel egy csapatnyi szakit és hosszú heteket. Végezetül jöhet a terület berendezése: helyezzük el a bútorokat és egyéb elemeket tetszés szerint, ügyelve arra, hogy az összkép ízléses és praktikus legyen.