Amilyen kicsi, olyan takaros

A fészek elhagyásának egyik lépcsője, hogy egy külön otthonban kezdje meg a fiatal felnőtt az új életét. Mindegy, hogy az saját vagy bérlemény, az igényes berendezés hozzájárul a jó közérzethez.

Egyedül akár egy egyszobás lakásban is jól el lehet lenni. Néhány bútor is elegendő ahhoz, hogy lakhatóvá váljon egy aprócska lak, ugyanakkor ebben az esetben mindenből kisebbre kell számítani. Azaz a konyha, a mosdó és a szoba is egy személyre mért. A túl sok bútor összenyomja a teret vagyis még szűkösebbnek érezzük. Ha egy kis lakás minden helyisége falakkal körülvett azzal, fojtva érezhetjük magunkat, ezért ha mód van rá, akkor érdemes a nappalit a konyhával összenyitni és ehhez falat kell kivenni.

Bútorok

Ahol csak lehetséges, gipszkartonból kialakított tárolókat alakíttassunk ki. Kialakítása egyszerű és gyors, valamint építésével elkerülhető, hogy tovább szűkítsük a teret hatalmas helyet foglaló szekrényekkel. Ezzel a megoldással nemcsak helyet nyerünk, de optikailag is megnöveljük a területünket.

Az egy légtérben kialakított különféle rendeltetést betöltő tereket térelválasztást igényelnek. Ehhez is használható a gipszkarton, de polcok és bármilyen fényt átengedő megoldás jól jöhet. Az aprócska otthonban nincs helye semmi olyannak, amit nem használunk.

Fények és színek

A fények nagy szerepet töltenek be, ugyanis nemcsak világosságot adnak, hanem megnövelhetik a teret. Szükség van egy központi világítótestre, de hogy minden helyiség kellően világos legyen, úgy különböző irányítható világítás is jól jön, így lehet tágítani a teret. Ha lehetséges, akkor álmennyezetből is érkezhet a fény. Ünnepi időszakban amúgy is előszeretettettel használhatunk hangulatlámpákat, fényfüzéreket, azonban ezt kis lakásban bármikor alkalmazhatjuk, mert így fényekkel is tagolni tudjuk a teret.

A fényekkel, valamint a színekkel is növelni lehet a térérzetet. Érdemes kerülni a sötét színek használatát a falakon és a nagy mintás tapéta is nyomasztóvá tesz egy kis otthont, amely miatt kényelmetlenül is érezhetjük magunkat.

Lakástextília, dekoráció

Az áttetsző függöny, világos, egyszínű szőnyeg megnövelik a teret. A tükrözött felület ráadásul tovább segít abban, hogy nagyobbnak érezzük a helyet.

Képek forrása: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Amiről mindenképp beszélni szükséges egy kapcsolatban