Barion Pixel Így lehet stílusos a teraszod! (x) – Coloré

Így lehet stílusos a teraszod! (x)

2022. 08. 17.

Egy ízlésesen és átgondoltan berendezett terasz számos nyári program helyszíne lehet. Legyen szó családi ebédről, szabadtéri pókerpartiról, jóga edzésről vagy éppen olvasásról, egy tágas és hangulatos terasz a tökéletes helyszín. Cikkünkben könnyen kivitelezhető, egyszerű és izgalmas tippeket és trükköket osztunk meg a terasz kialakításához!

A jó terasz ismérve: kiszolgálja a lakók igényeit

A lakberendezéssel foglalkozó online magazinok, szaklapok, blogok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a teraszokra. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen a home office elterjedésével az otthon töltött órák száma sokak számára jelentősen megnőtt. A terasz jellemzően az épület homlokzati síkján kívül van, így általában nyílt, kapcsolatot teremt a lakótér és a külvilág között.

A tökéletes terasz kialakítását ígérő videók és cikkek tanácsok százaival árasztják el az érdeklődőket. Az információ cunami megnehezítheti a döntéshozást a saját terasz tervezésekor, kialakításakor. 

Pedig a jó terasz ismérve egyszerű: kiszolgálja a lakók igényeit! Az alábbi kérdések megválaszolása segíthet a tökéletes terasz kialakításában:

 • Mekkora a terasz alapterülete?
 • Milyen tájolású a terasz?
 • Milyen kilátást nyújt a teraszod?
 • Mire szeretnéd használni?
 • Mennyit szánsz a terasz kialakítására?
 • Milyen stílusút szeretnél, mi illik az otthonod többi részéhez?
Terasz 1
Forrás: Pexels.com

Tedd stílusossá teraszod!

A fenti kérdésekre adott válaszok átgondolásával körvonalazódnak az irányvonalak. A most következő hat ötletből pedig inspirálódhatsz a terasz kialakításához.

1. Kültéri ülőgarnitúra

Élvezed a késő éjszakába nyúló baráti beszélgetéseket az erkélyen? Szívesen szerveznél szabadtéri BBQ partit? Akkor mindenképpen szükséges a kültéri ülőgarnitúra beszerzése a teraszra! Pár hasznos tipp a megfelelő darab megtalálásához:

 • Keress olyan kültéri ülőgarnitúrát, amely stílusában illeszkedik a lakás többi részéhez!
 • Válassz ellenálló darabokat, amik bírják az időjárás viszontagságait! A rattan terasz bútorok stílusosak és hosszú élettartamúak!
 • Ne zsúfold túl a területet, válassz megfelelő méretű ülőgarnitúrát, ami mellett marad hely közlekedni is. 

2. Kültéri berendezési tárgyak

Ahogy a négy fal között csinosítgatjuk az otthonunkat, úgy a teraszt is érdemes dekorálni. Ezzel nemcsak szebbé, de éppenséggel kényelmesebbé is tehetjük azt. Ezeker érdemes a beszerezni:

 • Kültéri párna
 • Kültéri szőnyeg
 • Pokróc, a hűvösebb éjszakákra
 • Napernyő vagy valamilyen más árnyékolási megoldás
 • Szúnyogriasztó lámpa / fáklya, hogy semmi se zavarja meg a nyugodt estéket

3. Tároló

A hőmérsékletváltozás, havazás, esőzés és UV-sugárzás elleni védelemre érdemes beszerezni kültéri tárolót. Vásárláskor ne feledkezz meg a lakberendezési szempontokról! Fontos, hogy a tároló színe, anyaga és kialakítása illeszkedjen a terasz dizájnjához! 

4. Hangulatvilágítás

A hangulatos esti beszélgetésekhez elengedhetetlen a kültéri hangulatvilágítás. Ha nincs megfelelő áramellátás és szeretnéd elkerülni az elem cserével járó kellemetlenségeket, válassz napelemes vagy akkus, tölthető megoldást! Napelemes izzósor, elektromos fáklya is jó választás.

5. Árnyékolás

Ahhoz, hogy az erős UV sugárzással szemben megóvjuk a bőrünket, nem elegendő a naptej. Gondolj a terasz árnyékolására, hiszen megfelelő árnyékolással a nyári forróságban is élvezhető a hűs terasz.

6. Padló- és falburkolat

A terasz megjelenését a padló- és falburkolat is jelentősen befolyásolja. A megfelelő burkolóanyag kiválasztásával könnyebb tisztán tartani a terasz falát és járófelületét. Válassz olyan burkoló anyagot, amely időtálló és stílusában illeszkedik a lakás többi részéhez! Kiváló választás lehet a kültéri és beltéri felületeken egyaránt használható, ultravékony Slate Design LiteStone kőfurnér. A kőburkolat homok-, pala- vagy mészkő anyagból készül. A tartósság érdekében üvegszállal és műgyanta hordozóval erősítik meg.

Terasz 2
Forrás: Pexels.com

Slate Design: a világ legvékonyabb kőburkolatának hazai forgalmazója

A Slate Design Kft. 2013 óta hivatalos gyártó képviselete az ultravékony Slate Design kőfurnér burkolatoknak. Számos homlokzat, otthon, üzlet, iroda, szálloda és wellnessközpont építésénél és megújulásánál kaptak kiemelt szerepet a cég innovatív termékei. Kellemetlen tapasztalataid vannak a lassú beszállítókkal? A Slate Design Kft. folyamatosan megújuló árukészletből, akár 2-3 napos határidővel is tudja teljesíteni a megrendeléseket. 

A kőfurnér burkolatok beépítéséhez szakszerű segítséget nyújtó vállalat nem csupán komplett műszaki megoldásokat értékesít, de a hozzájuk szükséges segédanyagokat is biztosítja. A Slate Design Kft. termékei már számos országba eljutottak, mint például: Románia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria, Svájc, Írország, Egyesült Királyság és az USA.