Hogyan építsünk kerti utakat? Hasznos tippek és információk (x)

2022. 08. 12.

A kerti utak megépítéséhez ugyan nem szükséges diploma, azonban néhány szempontot mindenképp be kell tartani tervezéskor és kivitelezéskor egyaránt. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy mindenki tartós és esztétikus kerti utakat alakíthasson ki otthonához.

Milyen terhelést kell kibírnia a kerti útnak?

Kerti Utak Starstone Colore.hu
Forrás: commons.wikimedia.org

A kerti utak egyik leglényegesebb tulajdonsága, hogy mekkora terhelést képes kibírni a mindennapi használat során. Ezek alapján elsőként azt kell átgondolni, hogy milyen típusú forgalomra lehet számítani a kerti úton: gyalogos, személygépkocsis vagy akár teherautós?

Értelemszerűen utóbbinál szükséges a legnagyobb szerkezeti stabilitás és ellenállóképesség. Ahhoz, hogy idővel is bírja kerti utunk a teherautós forgalom megpróbáltatásait, legalább 8 cm vastag burkolatokat érdemes beszerezni. Személygépjárművekhez már elegendők a 6 cm-es lapok is, azonban vigyázzunk! A garázshoz vezető úthoz mindenképp térkő burkolat lerakása szükséges – ebben az esetben nem ajánlott nagyméretű burkolatelemeket használni.

A kerti út alapja

Gyakran feltett kérdés a felhasználók körében kerti utak kapcsán: milyen mély legyen a hozzá tartozó alap? Sajnos pontos válasz a talaj szerkezetének ismeret nélkül még akkor sem adható, ha tudjuk az út szükséges terhelhetőségét. Általánosságban azonban elmondható, hogy gyalogos forgalomnál kb. 15-25 cm-es alappal érdemes számolni, gépjárműveknél ennél egy kicsit vastagabb (+5-10 cm) alapot szükséges építeni. Időszakos teherautós forgalom esetén pedig még ennél is nagyobb alap kell gondolkodni.

Ami a szélességét illeti: elsősorban azon múlik az alap terpesztése, hogy lesz-e a kerti utunk számára szegély vagy sem. Ha igen, akkor a burkolat szélességénél 20-40 centiméter ráhagyással kalkuláljunk. Így minden fennakadás nélkül lerakhatjuk majd a szegélyköveket a betonba vagy a burkolat szélére. Az alap feltöltéséhez abban az esetben nem szükséges kőzúzalék a beszivárgó csapadék elvezetéséhez, amennyiben a sóderágyban szemcsés, nagy darabos kavicsok vannak – a megfelelő fagyvédelemhez megközelítőleg 5-7 cm-es átmérőjű kavicsok az ideálisak.

Szegély vagy nem szegély? Ez itt a kérdés…

Bár nem kötelező szegély lerakása kerti utunkhoz, mégis érdemes elgondolkodni a használatán. Egyrészt a szegély fogja még évek múltán is rendesen egybefogni a térköveket, amely nagyobb autós forgalomnál különösen fontos. Ilyenkor ajánlott betonba ágyazni a szegélyköveket a fokozott stabilitásért.

 De a térkövek – főleg keskenyebb kerti utaknál – idővel gyalogos forgalom hatására is elmozdulhatnak. Ezért, ha a szegélyköveket nem is a betonba ágyazzuk, mindenképp érdemes azokat legalább a burkolat szélein stabilan elhelyezni. Ha megbízható, jó minőségű burkolatot és szegélyköveket keresünk kerti utunk kialakításához, a STAR STONE élethű beton burkolatok az átlagosnál többszörös élettartammal rendelkeznek. Páratlan szerkezeti stabilitásuknak köszönhetően termékeik gond nélkül megbírják akár a 3,5 tonnás autók közlekedését is.