Ha kisállatot tartasz, csak ezek a szobanövények jöhetnek számításba

2021. 02. 24.

Tartsunk bármilyen háziállatot, még a húsevők is megkóstolják időnként a növényeket.

pexels cottonbro 4056463
Borítókép forrása: pexels

Kimondottan jellemző ez a kutyákra és a macskákra, amelyek vagy az emésztésük könnyítésére vagy játékból rágják meg a szobanövényeket. Számos mérgező növény van, melyeknek leveleiben olyan hatóanyagok vannak, amik akár végzetesek is lehetnek. Ezért most olyan dísznövényeket mutatunk, amelyek ártalmatlanok, így nem kell tartani az esetleges kóstolástól.

A zöldike vagy kukorica virág (Chlorophytum comosum) régóta ismert és kedvelt, egyszerű, de mutatós növény. Gondozása nem igényel nagyobb tudást, és manapság már csavart levelű, hosszúra növő fajtáit is kinemesítették.

A sinningia vagy más néven gloxínia fajok színpompásak és ártalmatlanok. Gondozásuk sem nehéz, szeretik a világos, de árnyékolt részeket és nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a földjük.

A törperózsák és egyéb rózsafélék is ártalmatlanok, egyben nagyon szépek és illatosak.

A fokföldi ibolyafélék szintén kedvelt dísznövények, szőrös kis leveleiket pedig békén hagyják az állatok. Kék, fehér, sárga, pink és lila színekben is találkozhatsz vele. Fontos, hogy a levelét ne érje víz, és ne legyen túllocsolva.

Számos lakás dísze a szobapáfrány (Nephrolepis exalta bostoniensis), mely hatalmas leveleivel pompás minidzsungelt alkot. Szerencsére az állatokra sem veszélyes. Nem kedveli a tűző napot, és kiszáradni sem szabad engedni.

Az aranypálma, vízipálma, bambuszpálma hasonló kinézetű, kimondottan dekoratív fajok. Arra figyeljünk, hogy elég vízigényesek.

A lakásban sokszor tartunk fűszernövényeket, melyeket frissen dobunk az ételhez. Szerencsére ezek nem okoznak problémát, bátran tarthatunk bazsalikomot, rozmaringot, citromfűt, kakukkfüvet.

Forrás: thespruce.com