A gyepszellőztetés három fontos oka

A gyepszellőztetés első hangzásra vicces kifejezés, ám annál komolyabb folyamatot takar. Az ápolt kert megjelenés lehetetlen nélküle.

Már jócskán benne vagyunk a tavaszba, de ez ne gátoljon meg abban, hogy gyepszellőztess, ha még nem tetted meg. Ám mielőtt ennyire előreszaladnánk, választ adunk kérdésedre, hogy miért is fontos.

Cut Grass Lawn Mower Gardening Mow Grass Surface

Mi az?

A gyepszellőztetés a téli álomból ébredező pázsit kávéja. Alkalmazásával az elhalt fűszálak, elhervadt növényi részek eltávolításra kerülnek, helyt adva a friss, egészséges fűszálaknak. A folyamat fokozza a fű növekedését, ráadásul a mohosodás ellen is megoldást nyújt.

A gyepszellőztetést a célra speciálisa kifejlesztett géppel vagy gyepszellőztető gereblyével lehet végezni. A folyamat során először le kell nyírni a füvet, ha a hőmérséklet tartósan 12-15 °C fok körül stagnál, majd a fellazult talajt át kell gereblyézni.

A gyeplazítással és szellőztetéssel serken a talaj tápanyagtermelése, valamint az oxigén, a nitrogén és a foszfor áramlása és a vízfelvétel is könnyebbé válik a növény számára. A pazar zöld fű érdekében a gyepszellőztetés után érdemes gyeptrágyával kezelni a felületet.

A végeredmény első pillantásra riasztó, de pánikra semmi ok, mert nem telik bele pár nap, s a fű újjáéled, és szebb lesz, mint valaha!

(Forrás: hobbikerteszet.co.hu | Kép: pixabay.com)

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Kórházban töltötte az éjszakát II. Erzsébet – Ez volt az oka