A fűszer, amit nemcsak a konyhában, hanem a kertben is hasznosíthatsz

2021. 03. 24.

A fahéjat kedveljük a kávénkba, a süteményekben, de fűszernövény szerepén túl számos kedvező hatása van, és nem csak a konyhában alkalmazhatjuk!

Különleges illata sokaknak egyet jelent az ünnepek hangulatával, a szilvásgombóc vagy a tejbegríz élményével. Mások a kompótok vagy a téli teát és forralt bort bolondítják meg vele. A fahéjnak azonban sok egészségügyi vonatkozása is van: csökkentheti a vérnyomást, segít a vércukorszint optimalizálásában, serkenti az emésztést és még gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatással is bír.

A fahéj a Cinnamomum verum és zeylanicum növény lehántolt kérge, melyet Srí Lankáról és Indiából már több mint 2000 éve szállítanak a világ minden tájára, fűszernövénynek és az ajurvédikus gyógyászat kedvelt hatóanyagként.

fahej hatasai
Forrás: unsplash.com

A fahéj egészségre gyakorolt jótékony hatásai ugyan nem orvosilag igazoltak, de a tanulmányok és megfigyelések alátámasztják, hogy használata számos esetben segít az ember szervezetét kiegyensúlyozni. Alkalmazzák fogínygyulladásnál fertőtlenítőként, csökkenti a plakk képződést vagyis a fogkövesedést, a szájszagot, mivel a foglepedékben felszaporodó baktériumok szaporodását gátolja. A fűszer nemcsak a szájüregi káros baktériumflórát tarthatja kordában, hanem az emésztőrendszerben például mérsékli a gyulladáskeltő e-coli baktérium létét.

A fahéj vírus- és gombaellenes hatású, így érdemes nátha, megfázás esetén is alkalmazni, de akár lábfürdő is készülhet belőle a körömgomba kezelésére. Gyulladáscsökkentő hatását főként ízületi problémák, láz- és fájdalomcsillapítás esetén próbálhatjuk ki.

A növényi por aldehid tartalmát több tanulmányban hasznosnak találták a vércukorszinttel kapcsolatban, ugyanis ha szénhidrátban gazdag, cukros ételek mellé fogyasztjuk, akkor kevésbé fog ingadozni hatására a vércukorszint.

A fahéj serkenti az emésztést, segíti a zsír lebontását, és jótékonyan hat a vérzsírszintre is, ezáltal az erek és a keringési rendszer állapotára is jótékonyan hathat. Rendszeres felhasználása mérsékli a magas vérnyomást is, így segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri bántalmakat. Serkenti az emésztést, megelőzi a puffadást, gázképződést.

Hatóanyagai és antioxidáns tartalma miatt régóta felhasználják kozmetikumokban, így növelve a bőrfiatalító hatást. A fahéj emellett pozitív hatást gyakorol a memóriánkra és a kognitív képességekre. Tanulás során érdemes a kávénkat fahéjjal fűszerezni!

A fahéj konyhai és egészségügyi alkalmazása mellett alternatív módokon is a háztartásunk részét képezheti. Kertünkben segítheti a növények gyökereztetését, a hangyákat és rovarkártevőket pedig elriasztja. Akár permetlé is készülhet fahéjból és meleg vízből, ami a hervadásos gombabetegségek ellen használható.

Forrás: healthline