Barion Pixel Mennyire veszélyes alufóliával sütni-főzni a konyhában? – Coloré

Mennyire veszélyes alufóliával sütni-főzni a konyhában?

2021. 10. 12.

Talán kevesen tudják, de az emberiség több mint 100 száz éve használ alufóliát. Kezdetben cukorkák és rágógumik csomagolóanyaga volt, a konyhai felhasználása csak később terjedt el. Ma viszont a sült zöldségektől kezdve a halakig rengeteg étel egyszerűen elkészíthető vele.

Egyes szakértők azonban nem javasolják az alufólia gyakori használatát, illetve napvilágot látott néhány arra vonatkozó tanulmány is, hogy bizonyos körülmények között az anyagnak egészségkárosító hatásai lehetnek. De vajon mennyire megalapozottak ezek a félelmek?

Az ételbe kerülhet az alufólia

Több kísérletben bebizonyosodott, hogy a főzéshez, sütéshez és grillezéshez használt alufóliák egy része beleolvadhat az ételbe, ami idővel egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. Az egyik kutatás során például kiderült, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyszövetében nagyobb mennyiségben mutatható ki a káros anyag.

Alufolia Racson
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A kutatások emellett megállapították, hogy a magas alumíniumbevitel csökkentheti az emberi sejtek növekedési sebességét, továbbá potenciálisan káros lehet a csont- vagy vesebetegségben szenvedők számára.

Fontos, hogy milyen ételt készítünk benne? És a sütési-főzési hőmérséklet?

Az eddigi megfigyelések alapján több tényezőtől függ, hogy az alumínium beleszivárog-e az ételbe. Az egyik ilyen a hőmérséklet: minél magasabb hőfok éri, annál ideálisabbak a körülmények ahhoz, hogy ez megtörténjen. Legalábbis erre a megállapításra jutott egy tanulmány, melynek összefoglalója a Reader’s Digest cikkében olvasható.

Amber Adams, a Kitchens Ready alapítója az ételek savasságát tartja a másik fontos tényezőnek. Ha valaki például paradicsomos ételt főz vagy ecetes pácot készít, akkor az élelmiszerek magas savtartalma kikezdheti a fóliát, így még több alumínium kerülhet az ételbe.

A kulcs: a mértékletesség

Adams szerint nem kell most rögtön kidobni az alufóliát, mindaddig, amíg odafigyelünk a mértékletességre. Ha ugyanis havonta párszor alkalmazzuk csak ezt a konyhai praktikát, akkor nincs mitől tartanunk, mivel az egy főzés során egyszerre felszabaduló alumínium mennyisége elhanyagolható. (Még savas ételek esetén is.)

Zoldsegnyars Alufolian
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Az Alzheimer-kórban vagy más, a fent említett betegségben szenvedőket ugyanakkor fokozott óvatosságra inti a szakértő, továbbá arra is érdemes odafigyelni, hogy mennyire sózod, fűszerezed meg az ételt, mert ha túlzásba esel, az hozzájárulhat az alumínium kioldódásához.

Alternatívák alufólia helyett

Adams személyes kedvence például a zsírpapír, de ha épp kifogy belőle, akkor jöhet az alufólia. Megoldás lehet még az acél grillkosár vagy a nyársak használata, a sült zöldségeknél pedig az üvegtál. Amennyiben ezekkel mégsem vagy elégedett, a banánlevelekbe csomagolással hasonló eredményt érhetsz el. Persze ez már egy jóval bonyolultabb megoldás, elvégre banánlevél nem terem minden sarkon.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix