Barion Pixel Hogyan válasszuk ki a megfelelő felmosó rendszert, eszközt? (X) – Coloré

Hogyan válasszuk ki a megfelelő felmosó rendszert, eszközt? (X)

2023. 11. 07.

Mindig az adott padlófelülethez legmegfelelőbb felmosó rendszert érdemes választani. És hogy milyen szempontok alapján döntsünk, és egyáltalán milyen eszközök vannak? Ezt nézzük meg ebben a cikkünkben.

Széles a felmosó rendszerek, eszközök palettája

Ma már nem csak egyféle termékkel találkozhatunk. Ott vannak például az Alpha-Dent-Higiénia Kft. forgófejes felmosói, melyeket nagyszüleink idejében még garantáltan nem ismertek. Ez is egy olyan terület, ami bár nem annyira látványosan, mint például az autóipar, de fejlődik.

Jelenleg is sokféle mop érhető el a piacon. Ezek más és más kivitelben, felfogatási rendszerrel készülnek, és más anyagokat is használnak hozzájuk. Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, melyikre van szükségünk, először is tisztáznunk kell a felhasználás helyét. Csak otthonra keresünk eszközt vagy ipari területre? Vannak előírások ott, ahol használni fogjuk (pl. HACCP)? Ezeket mind figyelembe kell vennünk a döntésünk meghozatalakor!

A háztartási felmosóeszközök

Már az otthoni felhasználásra szánt eszközök között is bátran válogathatunk, nem csak egy típus van a piacon.

Jelenleg is a legelterjedtebb a csavarókosaras változat. Ezek voltak azok, melyek váltották a hagyományos felmosórongyot. A pamut mopok bár nagy mennyiségű vizet tudnak felszívni, elég sok nedvesség marad utánuk, ami olykor nem jön túl jól, főleg a fából készült vagy laminált padlók esetén. Épp ezért kaphatóak kevert szálas, viszkóz, mikroszálas anyagból készült fejek is. Előnyük, hogy a vödörre szerelt csavarókosár könnyen használható, és kis helyen is kiválóan lehet őket alkalmazni.

Az úgynevezett SpinMop felmosó rendszerek ezek továbbfejlesztett változatai. Ezek esetén a centrifugális erő hatását kihasználva könnyen kifacsarhatóak a mopok. Ezekből is van több típus, például lábpedállal működtethető vagy olyan speciális nyéllel működő, mely lefelé nyomva megforgatja önmagát. Hátrányuk az, hogy ilyen speciális fejre van szükségünk a működtetésükhöz.

A professzionális felhasználásra szánt lapos felmosó rendszert módosítva jutottak el odáig, hogy ma már háztartási használatra is elérhető változatok készülnek. Ezeket a profinál használt karos préssel szemben kézi erővel, lefelé nyomva csavarhatjuk ki.

A felmosás menete

Bár sokan azt hiszik, hogy tudják, miként kell belekezdeni, sajnos nem így van. Abba a hibába szoktak beleesni, hogy előtte nem végeznek megfelelő előkészítő munkát. A felmosást ugyanis meg kell előznie egy szárazszemét-gyűjtés, amit seprűvel és lapáttal történő koszeltávolítás vagy porszívózás követ. Ez utóbbi a hatásosabb!

Készítsük el a gyártó ajánlásának megfelelő hígítással a felmosóoldatot, majd merítsük a mopot a vödörbe, végül préseljük ki. Ezt követően jöhet maga a takarítási folyamat, először a szélekkel és sarkokkal, majd az ajtó felé haladjunk 8-asokat leírva. Közben többször merítsünk és facsarjunk. Ha szükséges, cseréljük az elkoszolódott vizet.

A megfelelő felmosó rendszert választva a fenti utasításokkal gyerekjáték lesz a takarítás!