Barion Pixel Extra aksi, extra nyugalom – mikor ruházz be egy tartalék akkumulátorba? (x) – Coloré

Extra aksi, extra nyugalom – mikor ruházz be egy tartalék akkumulátorba? (x)

2023. 02. 08.

Az elmúlt években egyre jobban látszik, hogy az akkumulátoros eszközöké a jövő. Használatuk könnyű és egyszerű, nem igényelnek hálózati áramot, és ma már sokkal hosszabb ideig bírják egy feltöltéssel, mint korábban. Ezzel együtt vannak esetek, amikor jól jön, ha van nálunk egy tartalék akkumulátor, amit gyorsan elő lehet venni. Mikor gondolkodj el egy tartalék aksi vásárlásán?

Akkumulátoros eszközök: a jövő technológiája

Egyre több és több akkumulátoros eszközt használunk. Elég csak az okostelefonok térhódítását nézni, de az elektromos autók is egyre nagyobb szerepet vállalnak a közlekedésben. Mindezt az akkumulátorok térhódítása tette lehetővé. A modern lítiumion-akkumulátorok teljesítményben messze maguk mögött hagyták a Ni-Cd és Ni-MH akkumulátorokat. Nemcsak kapacitásuk kiemelkedő, de a gyors töltési idő is mellettük szól.

Könnyű látni, minek köszönhető az akkumulátoros eszközök népszerűsége. Az akkumulátorok, akkumulátortöltők segítségével vezeték nélkül működő eszközöket használhatunk, amelyek mobilak és nincs szükségük hálózati áramra. Ez nemcsak azért előnyös, mert így nem kell kerülgetni a hosszabbítót, hanem azért is, mert nem közművesített munkaterületeken is dolgozhatunk velük.

Az akkumulátorok nyújtotta kétségtelen előnyökhöz társul néhány hátrány is:

  • Idővel lemerülnek, ami megakaszthatja a munkát, ha éppen nincsen kéznél tartalék akkumulátor.
  • Az évek múltával csökken a kapacitásuk, így egyre rövidebb ideig lesznek használhatók.
1vT jPU8uVS2mkUMFRSpekpCf6Xj8syVD3jYR33CJP2TXTnl6 NEg2yhNZAYDNnplQUo6JNFDiL
Forrás: Freepik

A megoldás: csereakkumulátor

A fent említett problémák hobbibarkácsolók számára talán nem húsba vágók. Ha nem használjuk huzamosabb ideig az eszközöket, csak arra kell ügyelni, hogy fel legyen töltve az akkumulátor, mielőtt nekifogunk a munkának.

Aki viszont munkájából adódóan naponta hosszú órákat használ egy akkumulátoros eszközt, annak körültekintőbben kell eljárnia. Kevés bosszantóbb dolog van, mint mikor azért nem halad a munka, mert épp lemerült a fúrógép aksija.

Erre jelent megoldást, ha beszerzünk egy extra akkumulátort. Ha feltöltve mindig magunknál tartunk egy tartalékot, akkor az eredeti aksi lemerülése esetén elég csak kicserélni, és folytathatjuk is a munkát, a lemerült akkumulátor pedig mehet a töltőre. Ebben az esetben már egyébként az sem akkora probléma, ha a régebbi aksi kapacitása időben csökken. Mivel időben nem kell kicentizni, vajon kibírja-e a nap végéig, nyugodtabban tudjuk használni.

Mire figyelj oda a vásárláskor?

A gyártók folyamatosan fejlesztenek, ‚csiszolnak” a termékeiken. Ez igaz magukra a szerszámgépekre és az akkumulátorokra egyaránt. Ezzel együtt a gyártók ügyelnek rá, hogy a régebbi és újabb modellek akkumulátorai és akkumulátortöltői bizonyos mértékig kompatibilisek legyenek egymással. Ha például csak a kapacitás tér el, a feszültségérték megegyezik (és nincs 20 év a két különböző akkumulátor között), jó eséllyel kompatibilis lesz a géppel az újabb akkumulátor is. A biztonság kedvéért olvass azért pontosan utána, mielőtt vásárolnál!

A márkahű vásárlók egyébként azért is jól járnak, mert egyes akkumulátortípusok többféle gép meghajtására is alkalmasak lehetnek. Ilyenkor nem kell az összes géphez külön akkumulátort venni, hanem elég egy tartalék aksi.

Akkumulátort vagy töltőt vennél? Rendelj a profiktól!

Ha akkumulátor vagy akkumulátortöltő vásárlásán gondolkodsz, sok szeretettel ajánljuk a Zákány Szerszámház webshopját, ahol számos jó minőségű szerszám és eszköz közül válogathatsz!

Borítókép forrása: Freepik