Barion Pixel Akaratod ellenére osztod meg ágyi poloskákkal az ágyadat? Szabadulj meg tőlük! – Coloré

Akaratod ellenére osztod meg ágyi poloskákkal az ágyadat? Szabadulj meg tőlük!

2023. 11. 11.

A legtisztább otthonban is megjelenhetnek olyan lények, amelyekre nem vagyunk felkészülve. Egyik-másik csak rossz benyomást tesz ránk és vannak köztük kellemetlenek vagy akár veszélyesek is. Az ágyi poloska ez utóbbiak közé tartozik.

A vérszívó kellemetlenkedők más-más csípést hagynak maguk után. A legáltalánosabban megjelenő a szúnyog, a bolhától és a kullancstól származó viszkető foltok felismerhető, de ha ennél apróbb csípésnyomokat találsz magadon, akár ágyi poloska is lehet.

Ágyi poloska
A csípésnyomok jellegzetesen csoportosan fordulnak elő a testen / Kép forrása: Joel Carillet / Getty Images

Mi utalhat az ágyi poloska jelenlétére?

Az ágyi poloska csípései gyakran piros foltokat hagynak a bőrön, amelyekre jellemző, hogy aprók és csoportosan fordulnak elő. Ez is viszketéssel jár és nem biztos, hogy azonnal jelentkezik. Van, hogy órák telnek el, amíg láthatóvá válik a nyom, de aki érzékeny, annál ez azonnal megtörténhet. Mivel vérszívó rovarról van szó, így akár vérnyomok is maradhatnak az esti akcióból. Árulkodó lehet, ha az ágyban, a matracon kicsi sötét foltokat, csíkokat találsz, az ugyanis a poloska ürüléke lehet, amelyet maga után hagy. Ha fehér kis tojásokat, héjdarabokat találsz az ágyban, az is azt mutathatja, hogy illetéktelen férkőzött be az ágyban.

Hogy kerülhet a házba?

Az ágyi poloskák könnyen utazhatnak ruházatban, bőröndökben vagy más tárgyakon. Ha valaki olyan helyen tartózkodik, ahol jelen vannak ezek a rovarok, könnyen hazaviheti őket. Bekerülhetnek az otthonunkba olyan használt ruhákkal vagy bútorokkal is, amelyeket máshonnan szereztünk be. De akár a szomszédból is átkerülhetnek hozzánk.

Egy utazásról is hazavihetünk a ruháink között, de bárki behozhatja az otthonunkba, aki ágyi poloskával úgy, hogy talán nincs is tisztában azzal, hogy az ő otthona fertőzött.

Tévedtél, ha ez a kellemetlen vérszívó csak a magukra igénytelen és koszos otthonokban telepszik meg. Bárhová beköltöznek, ha megtalálják az emberi környezetben a számításukat.

Mi a baj az ágyi poloskával?

Vérszívó élősködő rovarról van szó. Igen, a vérünket szívja. Ugyan nem terjesztenek fertőző betegségeket, mint a kullancs vagy a szúnyog, de más kellemetlenséggel számolni kell jelenlétükben. Ilyen az esetlegesen fellépő allergiás reakció, amely a csípés miatt keletkezhet. A viszketés, a bőrirritáció, a duzzanat egyike sem kellemes tünet. Az ellenállhatatlan viszketés következtében akár fertőzés is kialakulhat.

Előszeretettel csócsálják az ember vérét este, sötétben, így a nyugodt alvást is megzavarhatják. Ez tartós esetben alvászavart, kialvatlanságot, rossz közérzetet eredményezhet. Sőt, akár szorongást, stresszt is kiválthat, ha nem tudjuk, hogy mitől vannak a fenti tünetek.

Nem utolsó sorban pedig a kilakoltatásuk költségekkel járhat, amely anyagi terhet ró az emberre.

Ágyi poloska
A nyugodt alvás érdekében muszáj megszabadulni a kellemetlen „vendégektől” / Kép forrása: wildpixel / Getty Images

Hogyan lehet kiirtani az ágyi poloskákat?

Az ágyi poloska nem viseli jól a magas hőmérsékletet, így a kifejlett rovarokat és tojásaikat magas hőmérsékleten elpusztíthatod. Minden, ami mosható anyagú, azt magas hőmérsékleten kell kimosni, de hogy biztosra menj, használhatsz szárítógépet is.  

A kereskedelemben kapható termékek között is szétnézhetsz, de ezek használati útmutatóját mindig a leírtaknak megfelelően tartsd be.

Ne csak a ruháidat, ágyneműdet mosd ki, hanem takarítsd ki az egész helyiséget, sőt az otthonodat. Igyekezz minden apró zugba benyúlni a porszívó csövével, hogy a résekben megbújó rovaroktól megszabadulhass.

Amennyiben a poloskát nem tudod kiirtani az óvintézkedések ellenére sem, akkor keress fel profit, aki tudja mit és hogyan tegyen, hogy végleg megszabadítson ezektől a vérszívó betolakodóktól. Ez még olykor a jól felszerelt profiknak sem megy egyszerre. Az is benne van a pakliban, hogy hosszabb eljárás lesz.

Nyitókép forrása: bymuratdeniz / Getty Images