Barion Pixel Ne locsoljunk ivóvízzel, gyűjtsünk esővizet! (x) – Coloré

Ne locsoljunk ivóvízzel, gyűjtsünk esővizet! (x)

2023. 07. 03.

A nyár beköszöntével egyre égetőbb feladat, hogy elkerüljünk a kerti növények kiégését.
És persze ivóvíz helyett locsoljunk esővízzel, aminek összegyűjtéséhez mutatunk egy remek eszközt, plusz egy ötletet a telepítési költségek csökkentésére!

A „ne használjunk feleslegesen sok vizet fürdésre vagy mosogatásra” üzenetek mellett az elkövetkező hónapokban az öntözés kérdése is kritikus témává válhat. Annak érdekében, hogy idén nyáron ne az időjárás szeszélyétől függhessen, tudunk-e locsolni, telepítsünk mielőbb strapabíró esővízgyűjtőt! Természetes, hogy a szelektív szemétgyűjtés és a megújuló energiaforrások használatának korában e víztakarékos módszert egyre többen választják.

Sajnos az elmúlt években tapasztalhattuk, hogy a tisztított ivóvízzel való locsolásról lemondani az egyre aszályosabb időjárási viszonyok között, gyakorlatilag egyenlő a növények pusztulásával. A tavak, folyók és kutak az elmúlt években tapasztalt rekord alacsony vízállása, a ritka és kevés mennyiségű csapadék még inkább annak átgondolására sarkallja az embert: ha esik, azt feltétlenül gyűjtsük össze! Főleg, ha családi házban lakunk, a kert méretétől függően ez kifejezetten sok vizet vehet igénybe, amire mutatunk egy tartós és ami még izgalmasabbá teszi, egy észrevehetetlen megoldást. Persze az elszánt döntés és anyagi eszközök mellett szükséges, hogy az eső is essen, hogy megteljen a földbe süllyesztve láthatatlanná váló víztartályunk.

600x400 Leier Esovizgyujtes 4
Leier esővízgyűjtő tartály – Forrás: Leier

Esővíz-gyűjtés föld alatti vasbeton tartályba

Első okunk a döntésre: a telepítése után azonnal terhelhető földbe süllyesztett vasbeton tartály, ami láthatatlanul szolgálja a növényeket.

Többé nem lehet ellenérv, hogy nem fér el vagy nem esztétikus egy esővíz gyűjtő tartály a kertben, mert a földbe süllyesztett és így láthatatlanná váló Leier vasbeton tartályoknál ez nem akadály. Sőt! Kerüljön a tartály éppen az autóbeálló vagy a kert egy része alá az esővíz gyűjtésére alkalmas 2-4-6-8 vagy 10 m³-es gyűjtő, amely beépítés után akár azonnal terhelhető.

Kialakítása miatt nem kell azon aggódni, hogy a föld alatti feszültség hatására megreped, és így elfolyik az értékes, összegyűjtött víz, ami előfordulhat például egy műanyag tartály esetén. Ez a vízveszteségen túl további költségeket is jelent, ha ki akarjuk cserélni – jöhet újra a földmunkagép…  Ez természetesen egy vasbeton tartállyal nem történhet meg, no és persze a kert bármely zugában elrejtett műanyag gyűjtőedény sem feltétlenül esztétikus látvány. A Leier vasbeton tartályok további hasznos tulajdonsága a más anyagú tartályokkal szembeni hosszú élettartama. A professzionális gyári körülmények miatt és a beton receptúrájának köszönhetően az sem lehet gond, ha a vízgyűjtő edény agresszív talajjal vagy talajvízzel érintkezik, mivel azok erősen korrózió- és szulfátálló betonból készülnek.

Építkezéskor könnyű előkészíteni a terepet

Második ok a Leier vasbeton tartály mellet, hogy építkezéskor egyszerűen telepíthető.

Nem kérdés, egy építkezés helyszínén általában fellelhető megfelelő földmunkagépek nagyban segítik a tartályt befogadó gödör kiásását, a terep előkészítését. Az épület szerkezetépítése során vagy a födém beemelésekor rendelkezésre álló daru szintén hadra fogható a tartály a munkagödörbe történő beemeléshez, és annak bekötése az összes többi gépészettel együtt megoldható.

Sajnos a fenti lehetőségek csak új családi ház építése esetén könnyítik, gyorsítják és teszik olcsóbbá egy-egy vasbeton esővíztároló föld alatti telepítését. Ha azonban eldöntöttük, utólag is megéri a természet adta vizet a természet életben tartására fordítani és erre pénzt áldozni, gondoljuk végig a következőket, hátha költségtakarékosabbá is tehetjük a megvalósítást!

1245x700 Leier Esovizgyujtes Logo
Esővízgyűjtés – Forrás: Leier

Fogjunk össze a szomszéddal és a természettel! Utólagosan telepítés gazdaságosan

Ne kerülgessük a témát: egy-egy pl. 2 m³ víz tárolására alkalmas tartály ára nagyságrendileg nettó 390 – 490 000 Forint. A telepítése során felmerülő költségek nagyságrendje – fuvarozás, daruzás, megelőző és befejező földmunka, bekötés és gépészeti eszközök költsége – ugyanekkora összeg lehet. Ha azonban a szomszéddal, vagy szomszédokkal összefogva, egyidőben rendelünk több vasbeton tartályt, akkor akár a fuvarköltségeket, akár a földmunka költségeit is megoszthatjuk, így máris gazdaságosabban foghatunk össze a természettel a természetért.

További információ a Leier vasbeton vízgyűjtő tartályokról: Leier – Vasbeton tartályok

A borítókép forrása: Leier