Barion Pixel Arcápolási rutin – makulátlan arcbőr, magabiztosság smink nélkül is – Coloré

Arcápolási rutin – makulátlan arcbőr, magabiztosság smink nélkül is

2024. 01. 16.

Az arcápolási rutin kialakítását nem lehet elég hamar elkezdeni. A kamaszkortól kezdődően folyamatosan változik a bőrünk és hozzá alkalmazkodva minden időszakban meg kell találni a számára legalkalmasabb készítményeket.

Vannak, akiknek az arcápolás egyet jelent azzal, hogy az esti kézkrém maradványait az arcukra kenik. Mások száz lépéses rutinok elvégzése után képesek csak nyugovóra térni és a kozmetikushoz is legalább havonta egyszer ellátogatnak. Melyik az ideális megoldás?

Mindenképpen az, ha megtaláljuk az aranyközéputat és a bőrünket és a hatóanyagokat is megismerve tudatosan alakítjuk ki azt a négy- maximum öt lépésből álló reggeli és esti rutint, amiért a bőrünk is nagyon hálás lesz.

Arcápolási rutin tekintetében meglehetősen hajlamos vagyok nagy túlzáskba esni. A mindent is magára kenő, ráncoktól, szarkalábaktól, megereszkedett bőrtől rettegő kis nők táborát erősítem. Tele vannak a fürdőszabai polcok üvegcsékkel, permetekkel krémes tégelyekkel. Nyilván a pénztárcám sem túl boldog egy-egy elszállt bevásárlás után. Ám ennek a költséges és olykor sok időt felemésztő hobbinak szemmel láthatóan megvan a haszna. Makulátlan arcbőr, magabiztosság smink nélkül is.

A bőr nem csak az adott életszakaszokban, de néha egyik napról a másikra képes változást mutatni, nagyban befolyásolja például az, hogy hol tartunk a havi ciklusban. A menstruáció előtti és alatti napokban jellemző a fokozott faggyútermelődés, ilyenkor teljesen természetes, hogy egy-két pattanás is megjelenik a kritikus területeken. Fontos, hogy ezeken a napokon is olyan termékeket használjuk, amire a bőrnek szüksége van. Nálam a legjobb megoldás az előbújó pattanások kezelésére a teafa olaj, vagy azok a termékek, amikben nagy százalékban megtalálható ez a csodaszer, akár egy nap alatt is (napi többszöri használat esetén) képes orvosolni a problémát.

arcápolási rutin
A kép illusztráció / forrása: Getty Images

A helyes arcápolási rutin kialakításához ha tehetjük vonjunk be egy szakértőt, aki tökéletesen ért a témához és a bőrünk jelenlegi állapotának diagnosztizálása után képes kialakítani egy olyan arcápolási rutint, ami minden igényünket kiszolgálja. Nekem például a kozmetikusom az arcbőröm védőszentje is. Mindig megfogadom a tanácsait és igyekszem több neves bőrgyógyász, kozmetikus, szépségmentor online tartalmait is figyelemmel követni.

Fentiektől tanultam azt is, hogy melyek azok a hatóanyagok, amiknek mindenféleképpen benne kell lenniük az arcápolási rutinomban.

Arcápolási rutin lépesei:

Az első és talán legfontosabb lépés a helyes és alapos arctisztítás. Akár reggeli, akár esti rutinról beszélünk, annak kell lennie az első mozzanatnak, hogy megmossuk az arcunkat. Ez főleg az esti rutin idején számottevő, hiszen a dolgos hétköznapokon vagy egy hajnalig tartó bulika után bizony lesz mit lesikálni a szemünkről és a arcunkról. Sosem fejeltem el, amikor még egyetemista koromban inkább nem is aludtam egy-egy buli után, de képtelen voltam sminkelt arccal befeküdni az ágyba.

Ez a jó szokásom szerencsére azóta is megvan, és el sem akarom képzelni azt, hogy mennyire borzasztó lehet egy sminkben töltött éjszaka után a másnap reggel. A smink eltávolítására a micellás víz tökéletes választás, az arclemosáshoz pedig érdemes valami krémesen habzó állagú lemosót választani, de hetente egyszer belefér egy finom szemű radírozás is. A lemosás után jöhet a tonizálás, amit semmiképpen sem érdemes kihagyni hiszen a tonizálás és hidratálás mellett előkészíti a bőrt a további hatóanyagok befogadására.

Ezután jöhetnek a szérumok úgy mint, niacinamide, retinol, peptidek, hialuronsav és kollagén. A niacinamide azaz B3 vitamin tökéletesíti a bőrt, a retinol megelőzi a ráncok kialakulását és a már kialakult kis bűnözőkkel is hatékonyan veszi fel a harcot. A peptidek aminosavakból állnak és többféle biokémiai folyamatot szabályoznak a sejtekben. A hialuronsav és kollegén pedig segíti a bőr feszességének a megőrzését, őket harminc év fölött receptre kellene írni, hiszen a harmadik X után sajnos lelassul a bőr kollagén és hilauronsav termelődése. Én mindenesetre nem csak az arcomra locsolom, de magamba is. A rendszeres minőségi kollagén fogyasztás fantasztikus hatássál van az arcbőrre.

arcápolási rutin
A kép illusztráció / forrása: Getty Images

A szérumok után jöhetek a krémek, amiknél nagyon fontos szempont, hogy olyat válasszunk, aminek magas a ceramid taralma, hiszen elengedhetetlen alapeleme a hidratálásnak. Abban az esetben, ha esti rutinról beszélünk mindenképpen érdemes feltenni egy kimondottan éjszakai hidratáló krémet, aminek akár némi hámlasztó hatása is van. A nappali rutinnak pedig a kulcsterméke a fényvédő, amiből legalább két ujjnyit kell felvinnünk az arcbőrre ahhoz, hogy hatékony védelmet nyújtson bőrünk számára. Azoknak üzenem, akik imádják a napot és úgy vélik semmi bajuk nem eshet akkor sem ha lemarad a fényvédő, hogy bizony a bőr öregedésének egyik oka a túlzott UVA és UVB sugárzás.

A szemkörnyék ápolók közül reggel és este is használhatjuk ugyanazt, bár a reggeli rutinba érdemes olyat választani, aminek élénkítő hatása van. Személyesen a koffein tartalmú szem alatti tapaszokért rajongok, amik még akkor képesek csodát tenni ha az emberlányának nem volt kellőképpen pihentető az éjszakája.

Mindezek mellett nagyon fontos, a megfelelő mennyiségű víz fogyasztás és a vitamin dús, zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő étrend.

Nyitókép forrása: Getty Images