Barion Pixel Így működik az 1200 kalóriás diéta: gombócból sok, kalóriából kevés – Coloré

Így működik az 1200 kalóriás diéta: gombócból sok, kalóriából kevés

2023. 11. 28.

Megint egy újabb őrület, amihez még számolgatni is kell? Igen, az 1200 kalóriás diéta pontosan ilyen, cserében viszont látványos eredményt lehet elérni, ha élsz vele.

A diéta bevezetése egészségügyi célzata mellett természetesen az esztétikum szempontjából is fontos tényező. Az aljas kilók ugyanis úgy közlekedhetnek rajtunk, mintha egy átjáróház lenne a testünk. A baj csak az, hogy egy idő után a látvány is változik, nem beszélve a mérlegen látható számról.

Szeretnél búcsút inteni a betolakodó kilóknak? Kipróbáltál már sokféle fogyókúrát és diétát, de tartós eredményt mégsem értél el? Hallottál már az 1200 kalóriás diétáról? Eláruljuk, hogy neked való-e.

1200 kalóriás diéta
Napi 1200 kalória. Se több, se kevesebb! / Kép forrása: mapo / Getty Images

Kinek ajánlott az 1200 kalóriás diéta?

Ez a diéta főleg azoknak vállalható, akik magasságuknak megfelelő normál tartományba tartozó testtömeggel rendelkeznek, azonban inaktív életmódot folytatnak és szeretnének némi plusztól megszabadulni.

A napi 1200 kalóriás nagyon kevésnek tűnik. Ahhoz azonban, hogy feleslegtől meg tudj szabadulni, lényegesen kevesebb kalóriát kell bevinned, hogy az energiahiányt a tested zsírraktárából fedezze. Csupán néhány napig tartható, amely megadhatja a kellő motivációt a további súlyvesztéshez, tudatosabb életmódhoz.

Mit is jelent pontosan ez a diéta?

Az 1200 kalóriás diéta esetében természetesen arról van szó, hogy ennyi kalóriát lehet naponta bevinni. Csakhogy ez az a határ is, amely alá egy normál testalkattal rendelkező embernek nem szabad menni. Pláne nem tartósan. Ez ugyanis a saját testünk működéséhez nélkülözhetetlen energiamennyiség.

Bármilyen testalkatúak legyünk, rendelkezünk alapanyagcserével, amely ráadásul akkor is végzi a dolgát, ha éppen nem csinálunk semmi. De tényleg semmit! Egy bizonyos kalóriamennyiség azonban még ilyenkor is szüksége van a szervezetünknek, hiszen szerveinknek, a testhőmérsékletünk szinten tartásához és az immunrendszer működtetéséhez is energiára van szükség. Aktív mozgással, sportolással pedig egyértelműen megnövekszik az alapkalória szükségletünk is.

1200 kalóriás diéta
Az 1200 kalória csupa egészséges hozzávalót jelentsen / Kép forrása: Wand_Prapan / Getty Images

Honnan ered az ötlet?

Minden bizonnyal egy amerikai doktornő, Lulu Hunt Peters Diéta és egészség: a kalóriák kulcsával című könyvével indult minden 1918-ban. A rendkívül szórakoztatóan író doktornő példátlan népszerűségre tett szert annyira; a könyv megjelenése után 87 évvel később, 2005-ben újra kiadták a bestsellerét.

Már Peters is azt jegyezte könyvében, hogy az átlagos nőknek napi 2200 kalóriára van szükségük a súlyuk megtartásához. Ám, ha napi 1000 kalóriával csökkentik a szükséges mennyiséget, akkor hetente nagyjából 2 kilogramm zsírtól szabadulhatnak meg.

Mindez egyszerű matek, ha csak a számokat nézzük, azonban az energiaigény és a kalóriaégetés minden nő esetében más lehet, amelyet számos tényező befolyásol. Tehát ez nem egy univerzális szám, amely mindenkire érvényes.

Napi három, de az laktató

Az 1200 kalóriás étrend rávezeti az embert arra, hogyan illessze be mindennapjaiba egészségtudatos étrendváltást. Vagyis nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy az étrendbe csakis egészséges ételek kerüljenek.

Amennyiben napi 5-ször étkezel, úgy ennek a diétának megkezdésével első körben egy étkezést hagyj ki. Ez nagyjából 300-400 kalória mínuszt jelent. Ideális esetben 3 tartalmasabb étkezést fér bele 400 kalóriával számolva. Jó tanács, a fokozatosság elvén haladj!
Habár elméletileg mindenféle étel megengedett, mégis első körben érdemes minimalizálni a szénhidrátok, a zsírok bevitelét. Felejtsd el a fehér lisztből készült kenyeret és tésztát, cseréld teljes kiőrlésűre. Emellett pedig növelheted (persze nem ész nélkül) a fehérjében gazdag alapanyagok mennyiségét; tojás, szárnyasok és zsírszegény tejtermékek. A zöldség, gyümölcs fogyasztása erősen javasolt. Ha már egészség és tudatosság, akkor illik elhagyni a káros szenvedélyeket, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Ugyanígy mumus az édesség, a feldolgozott ételek és a készételek.
Ami nagyon fontos, hogy a folyadékfogyasztás is legyen megfelelő, amely nők és férfiak esetében is napi 2 liter vizet jelentsen.

1200 kalóriás diéta
Félig éhezésnek is nevezik a diétát, tehát csak ésszel! / Kép forrása: asiandelight / Getty Images

Az 1200 kalóriás diéta és az érem másik oldala

Peters is napi 2200 kalóriával számolt egy átlagos nő napi energiabeviteleként. Azt azonban nem tette hozzá, hogy ez nem mindenkire érvényes. Az 1000 kalória deficit valóban súlycsökkenést eredményezhet, ám hosszú távon azért sem javasolt tartani a diétát, mert ez folyamatos számolás és a finom falatokról való lemondás mellett más, ennél nagyobb problémát is okozhat az extrém diéta. A tartósan alacsony kalóriabevitel ugyanis megvonod magadtól a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is. Lelassul a test anyagcseréje és a szervezet olyan éhezési válaszokkal fog reagálni, mint fáradtság, folyamatos éhségérzet, levertség.

Nyitókép forrása: asiandelight / Getty Images