Hogyan tudjuk támogatni az étkezéssel a sportot, vagyis kialakítani egy egészséges életmódot? Miből mennyit együnk, hogy elérjük a vágyott testsúlyt? Belefér a hamburger, amikor egész nap a városban loholunk, és ez a kisbolt egyetlen alternatívája?
Frankó Márta táplálkozási tanácsadó óva int bennünket a csodadiétáktól, illetve attól, hogy hűbelebalázs módjára nekiessünk az egészséges életmód kialakításának. A szakember fontosabbnak tartja az új rendszer fenntarthatóságát, melynek kulcsa, hogy személyre szabott, illetve, hogy élvezetes. Tippjeivel felismerhetjük testünk igényeit, kialakíthatunk életmódbeli alapvetéseket, illetve, még abban is segít, hogy egy-egy nehezebb helyzetben pontosan mit együnk.
Mit is együnk? – Egy optimális menü
A kalóriaérték önmagában nem sokat árul el az étkezésünkről és annak ránk gyakorolt hatásáról, azonban az, hogy miből és hogyan készült, már sokkal inkább. Egy egészséges menü alapja, hogy jó minőségű és változatos, sokszínű alapanyagokat használunk a konyhában. Soha ne tévesszük szem elől: egy adott étel nem az éppen felkapott táplálkozási trendeket, hanem a testünk és lelkünk igényeit kell, hogy kielégítse!
Sokat hallani az optimális makrotápanyag-arányról, de sajnos erre nincs általános, mindenki számára megfelelő előírás. Talán a mediterrán típusú táplálkozás az egyik leginkább ajánlott táplálkozási mód, de sajnos sok esetben mégsem hozza a várt eredményt
– magyarázta a szakember, aki elmondta, hogy a fehérje, zsír és szénhidrát megfelelő aránya több dologtól függhet. Frankó Márta néhány szempontot osztott meg velünk, melyeket figyelembe véve meg lehet állapítani, hogy milyen lehet egy számunkra optimális menü tápanyag-összetétele:
- Jó, ha ismered az anyagcsere- és hormontípusod. Nagy szívességet teszel magadnak, ha nem a trendek, hanem a tested hangja szerint étkezel. Kamu, hogy minden emberi szervezet ugyanúgy működik. Ugye neked is ismerős: vannak ismerőseid, akik bármennyit ehetnek, nem látszik meg rajtuk, míg mások már csak az étel látványától is képesek felszedni egy kilót.
- Légy tisztában az egészségi állapotoddal! Küzdesz valamilyen krónikus betegséggel, mint például az inzulinrezisztencia? Van-e rejtett vagy ismert ételintoleranciád? Rendben van-e a mikrotápanyag-háztartásod? Esetleg már a változókor hormoncsökkenésével járó tüneteket is megtapasztalod? Ezek mind befolyásolhatják azt, hogy milyen étrend számodra az ideális.
- Vedd számításba, milyen napi igénybevételnek vagy kitéve. Ide a fizikai és mentális terhelés egyaránt beletartozik! Például az, aki folyamatos stresszszituációban él, annak merőben megváltozhatnak az anyagcsere-folyamatai, ezáltal a mikrotápanyag-igénye is.
Ezek ismeretében nemcsak jobban fogunk táplálkozni, hanem jobban fogjuk magunkat érezni, és természetes módon visszanyerni egészséges testsúlyunkat is. Az önsanyargató fogyókúrákat, méricskéléseket, az észszerűtlen kalóriaszámolást tehát nyugodtan el lehet felejteni! Nem az lesz a megoldás.