A szerelmesek ünnepén sok mindennel meglephetjük kedvesünket: ékszerrel, plüssállattal, lufival, de annál kevés jobb meglepetés van, mint amikor saját készítésű ajándékot adunk. Bemutatunk négy különböző vegán vacsoraötletet, amivel meglepheted párodat Valentin-napon.
Vegán vacsoraötleteink tökéletesek Valentin-napra, hiszen ha csak éppen összedobnánk valamit, akkor is megtaláljuk a nekünk valót, de ha egy nagyobb lakomával készülünk, akár több fogást is készíthetünk: kiváló lehet főételnek az ázsiai ízesítésű mogyorós tészta, majd desszertként egy kis amerikai palacsinta.
Ázsiai ihletésű, vegán mogyorós tészta
Végül egy igazán különleges ázsiai hangulatú étel.
Hozzávalók:
A mogyorós tésztához:
- 2 ek dmBio szezámolaj
- 1 vöröshagyma
- apróra vágott fokhagyma
- 1 ek frissen reszelt gyömbér
- 150 g gomba
- 1 kaliforniai paprika
- 1 répa
- 150 g zöldbab
- 1 cukkini
- 250 ml dmBio kókusztej
- 2 ek dmBio mogyoróvaj
- 2 tk kókuszvirágcukor
- chilipor
- 1 csomag dmBio Mie tészta
A feltéthez
- újhagyma
- földimogyoró
- bambuszrügy
Elkészítés:
Recept: Bianca Zapatka
Daraboljuk fel a zöldségeket: a zöldbabot falatnyi darabokra; a paprikát és a répát vékony csíkokra; a gombát, valamint a cukkínit pedig vékony szeletekre vágjuk.
Hevítsünk szezámolajat egy wokban vagy egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben. Első körben szórjuk bele az aromatizálókat: a vöröshagymát, pár perc elteltével pedig a gyömbért és a fokhagymát is. Ügyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete ne legyen túl magas, mert a fokhagyma könnyen megéghet.
Szórjuk a serpenyőbe és kissé pirítsuk le a felaprított zöldségeket. A következő lépésben öntsük hozzá a szójaszószt, a mogyoróvajat és a kókusztejet is, ezt követően szórjuk bele a kókuszvirágcukrot és a chiliport is.
Fedő alatt pároljuk 5-10 percig, mialatt elkészítjük a tésztát a csomagoláson található útmutató szerint. Végül pár csepp limelé hozzáadásával vegyük le a szószt a tűzről és forgassuk bele a tésztát.
Tálaláskor szórjuk meg friss újhagymával, zúzott mogyoróval, de akár bambuszrügyet és szezámmagot is tehetünk rá díszítésként.
Néhány kiemelt dmBio termék, amiket mindig megtalálunk a dm polcain és kiváló alapanyagként szolgálnak a vegán ételekhez:
Vegán amerikai palacsinta
Ha csak édességgel kényeztetnénk párunkat, vagy a finom vacsorát zárnánk desszerttel, kiváló palacsintát varázsolhatunk az asztalra.
Hozzávalók:
- 200 gramm liszt
- egy teáskanál sütőpor
- pár csepp vaníliaaroma
- 50 gramm cukor
- egy csipet só
- 2 evőkanál olaj
- egy banán (vagy egy marék bogyós gyümölcs)
- a tetejére: juharszirup
Elkészítés:
A lisztbe keverem a sütőport, a cukrot és a sót. Hozzáadom a tejet, csomómentesre keverem és ízesítem a vaníliaaromával. Ha elkészült a tészta, mehet bele a kisebb darabokra vágott banán vagy az erdei gyümölcsök.
Egy kisebb serpenyőt kikenek egy kevés olajjal, és megsütöm benne a palacsintákat. Mivel ez nem hagyományos palacsinta, nem lesz annyira folyós a tésztája, így kisebb darabokat süthetünk, viszont vastagabbakat! Az egyik oldalát nagyjából két percig sütöm, majd fordítás után egy percig.
Két-három darab palacsintát egymásra teszek, majd tálaláskor juharsziruppal teszem tökéletessé.
Ha különlegessé szeretnénk tenni, használjunk egy nagyobb szív-alakú sütikiszúró-formát, és ebbe kanalazzuk a tésztát sütéskor, de az is megoldás lehet, ha nagyobb darabokat sütünk, és utólag szaggatjuk ki a szíveket.
Boritókép forrása: dm