Barion Pixel Így készíts tökéletes töltött káposztát az ünnepekre! – Coloré

Így készíts tökéletes töltött káposztát az ünnepekre!

2024. 12. 23.

A töltött káposzta az ünnepi asztal elengedhetetlen fogása, amely a hagyományos magyar konyha egyik ékköve. Ahány ház, annyi szokás – mondhatnánk, hiszen minden családnak megvan a maga jól bevált receptje. Az alábbi cikkben megosztunk egy klasszikus, mégis különleges változatot, amely garantáltan elnyeri a vendégeid tetszését!

Hungarian Stuffed Cabbage Roll
A töltött káposzta karácsonykor sem hiányozhat az asztalról! fotó: Gettyimages

Hozzávalók (8-10 főre):

A káposztához:

  • 1,5 kg savanyított káposzta
  • 1 fej savanyított káposztalevél (kb. 10-12 levél)
  • 2 babérlevél
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • Só, bors ízlés szerint

A töltelékhez:

  • 1 kg darált sertéshús (vagy keverve marhahússal)
  • 200 g főtt rizs
  • 1 tojás
  • 1 közepes fej vöröshagyma, aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • Só, bors ízlés szerint

A tálaláshoz:

  • 2 dl tejföl
  • Friss kapor vagy petrezselyem (opcionális)
töltött káposzta, fotó: Gettyimages
fotó: Gettyimages

Elkészítés lépésről lépésre:

1. Készítsd elő az alapokat:
A savanyított káposztát mosd át, hogy ne legyen túl savanyú, majd csavard ki alaposan. A káposztalevelekről távolítsd el a vastag ereket, hogy könnyebben lehessen őket megtölteni.

@gasztrogengszter

Szabolcsi töltött káposzta, ahogy én készítem – Lapos káposztalevelekbe csomagolt ízbomba, ahol a kézzel vágott és darált sertéshús, füstölt tarja, fűszerezett rizs, paprikakrém, pirított szalonna és füstölt kolbász tökéletes harmóniát alkot Hozzávalók (8-10 adag) A káposztához: 1 nagy fej lapos káposzta (levelekre szedve, a nagy leveleket 3 részre szakítva) A maradék káposztát apróra vágva használjuk a rétegezéshez A töltelékhez: 40 dkg sertéslapocka (késsel apróra vágva) 40 dkg sertéslapocka (darált) 20 dkg füstölt, főtt tarja (apró kockákra vágva) 30 dkg rizs (nyers, nem főzzük elő) 1 nagy fej vöröshagyma (finomra aprítva) 2 gerezd fokhagyma (reszelve) 1 evőkanál házi paprikakrém (csípős vagy édes ízlés szerint) 1 evőkanál paradicsomsürítmény 2 teáskanál őrölt fekete bors 2 teáskanál só 1 evőkanál zsír (a hagyma dinszteléséhez) 1 púpos teáskanál édes fűszerpaprika (amit a dinsztelt hagymához keversz hozzá a végén) A rétegezéshez: 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna (kockákra vágva) 20 dkg füstölt kolbász (karikákra vágva) 2 babérlevél A felöntő léhez: 5 dl paradicsomlé 2 evőkanál sűrített paradicsom 5 dl víz 1 teáskanál só 1 teáskanál cukor (hogy kerekítse a paradicsom ízét) #töltöttkáposzta #magyaros #mutimiteszel #szabolcsi #gasztro #recept #gasztrogengszter

♬ eredeti hang – Gasztro Gengszter – Gasztro Gengszter

2. Keverd össze a tölteléket:
Egy nagy tálban alaposan keverd össze a darált húst, a főtt rizst, az aprított hagymát, a reszelt fokhagymát, a tojást és a fűszereket. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy a massza lágyabb legyen.

3. Töltsd meg a leveleket:
A káposztalevelek közepére helyezz 1-2 evőkanálnyi tölteléket, majd hajtsd be a széleit, és tekerd fel. Ügyelj arra, hogy szorosan zárd le, hogy főzés közben ne essen szét.

töltött káposzta
fotó: Gettyimages

4. Rétegezd a lábasban:
Egy nagy lábas aljára tegyél egy réteg savanyú káposztát, majd helyezd rá a töltött káposztákat. Rétegezd őket úgy, hogy a végén is savanyú káposzta kerüljön a tetejére. Szórd meg babérlevéllel és köménnyel.

5. Öntsd fel és főzd:
Forró vízzel vagy alaplével öntsd fel a lábas tartalmát úgy, hogy ellepje. Adj hozzá 2 evőkanál pirospaprikát és egy kevés aprított fokhagymát. Főzd lassú tűzön 1,5-2 órán keresztül, amíg a káposzta és a hús megpuhul.

6. Tálald tejföllel:
Tálaláskor halmozd a töltött káposztákat tányérra, locsold meg tejföllel, és ízlés szerint szórd meg friss kaporral vagy petrezselyemmel.