Barion Pixel Cukor-és lisztmentes desszertek karácsonyra: ínycsiklandó édességek bűntudat nélkül – Coloré

Cukor-és lisztmentes desszertek karácsonyra: ínycsiklandó édességek bűntudat nélkül

2024. 12. 23.

Az ünnepi időszak a családi összejövetelekről, a meghittségről és természetesen a desszertekről és a finom falatokról szól. Azonban, ha szeretnénk tudatosan odafigyelni az egészségünkre vagy speciális étrendet követünk, a hagyományos cukorral és liszttel készült édességek tiltólistásak lehetnek számunkra. De szerencsére ma már számos alternatívát találhatunk, amelyek nemcsak egészségesek, de ugyanolyan finomak is, mint a klasszikus változatok. Íme néhány inspiráló ötlet cukor- és lisztmentes karácsonyi desszertekhez, amelyekkel bármelyik vendéget elkápráztathatjuk!

Az ünnep a desszertekről, a finom falatokról és a családi összejövetelekről szól, fotó: Gettyimages
Az ünnep a desszertekről, a finom falatokról és a családi összejövetelekről szól, fotó: Gettyimages

1. Mézeskalács újragondolva

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

  • 150 g mandulaliszt
  • 50 g kókuszliszt
  • 50 g eritrit
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 teáskanál gyömbérpor
  • 1/2 teáskanál szegfűszeg
  • 1 tojás
  • 50 g kókuszolaj (olvasztva)
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat (mandulaliszt, kókuszliszt, eritrit, sütőpor, fűszerek).
  3. Adjuk hozzá a tojást, az olvasztott kókuszolajat és a mézet, majd gyúrjuk össze a tésztát.
  4. Nyújtsuk ki a tésztát sütőpapíron kb. 0,5 cm vastagságúra, és szaggassunk belőle formákat.
  5. Tegyük a formákat a tepsire, és süssük 10-12 percig, amíg enyhén aranyszínűek lesznek.
  6. Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük cukormentes csokoládéval.

2. Mákos-almás pohárkrém

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 4 közepes alma
  • 100 g darált mák
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1/2 citrom leve
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 200 g görög joghurt vagy kókuszjoghurt (növényi verzióhoz)

Elkészítés:

  1. Reszeljük le az almát, majd keverjük össze a citromlével és a fahéjjal.
  2. A darált mákot ízesítsük eritrittel.
  3. Egy pohár aljára tegyünk egy réteg reszelt almát, majd egy réteg mákot, és folytassuk a rétegezést.
  4. A tetejére tegyünk egy kanál joghurtot, és díszítsük mákkal vagy egy szelet almával.
  5. Tálalás előtt tegyük hűtőbe 30 percre.
Woman Eating Cake At Christmas
fotó: Gettyimages

3. Csokoládés avokádókrém torta

Hozzávalók:

Alaphoz:

  • 100 g darált dió
  • 50 g kókuszreszelék
  • 2 evőkanál kókuszolaj (olvasztva)
  • 1 evőkanál eritrit

Krémhez:

  • 2 érett avokádó
  • 50 g cukormentes kakaópor
  • 3-4 evőkanál eritrit
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 bio narancs reszelt héja

Elkészítés:

  1. Az alaphoz keverjük össze a diót, kókuszreszeléket, kókuszolajat és eritritet. Nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tortaformába, és tegyük hűtőbe.
  2. A krémhez turmixoljuk össze az avokádót, a kakaóport, az eritritet, a vaníliát és a narancshéjat, amíg sima, krémes állagot kapunk.
  3. Simítsuk rá a krémet az alapra, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára.
  4. Szeletelés előtt díszítsük narancshéjjal vagy kakaóporral.

4. Kókuszgolyók egészségesen

Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):

  • 100 g darált mandula
  • 2 evőkanál cukormentes kakaópor
  • 2 evőkanál eritrit
  • 3-4 evőkanál kókusztej
  • 50 g kókuszreszelék

Elkészítés:

  1. Keverjük össze a mandulát, kakaóport és eritritet egy tálban.
  2. Lassan adagoljuk hozzá a kókusztejet, amíg formázható masszát nem kapunk.
  3. Formáljunk golyókat a masszából, és forgassuk meg őket kókuszreszelékben.
  4. Hűtőben tároljuk fogyasztásig.
A Young Man Hugging His Mother On Christmas
fotó: Gettyimages

5. Fahéjas sült körte dióval és mézzel

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 4 közepes körte
  • 50 g dió (durvára vágva)
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál méz (cukormentes verzióhoz eritrittel helyettesíthető)

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  2. Vágjuk félbe a körtéket, és szedjük ki a magházat.
  3. Szórjuk meg a körtéket fahéjjal, majd töltsük meg a közepüket dióval.
  4. Locsoljuk meg mézzel (vagy eritrittel), és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
  5. Süssük 20-25 percig, amíg a körte puha lesz, és a teteje enyhén karamellizálódik.