Az ünnepi időszak a családi összejövetelekről, a meghittségről és természetesen a desszertekről és a finom falatokról szól. Azonban, ha szeretnénk tudatosan odafigyelni az egészségünkre vagy speciális étrendet követünk, a hagyományos cukorral és liszttel készült édességek tiltólistásak lehetnek számunkra. De szerencsére ma már számos alternatívát találhatunk, amelyek nemcsak egészségesek, de ugyanolyan finomak is, mint a klasszikus változatok. Íme néhány inspiráló ötlet cukor- és lisztmentes karácsonyi desszertekhez, amelyekkel bármelyik vendéget elkápráztathatjuk!
1. Mézeskalács újragondolva
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
- 150 g mandulaliszt
- 50 g kókuszliszt
- 50 g eritrit
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál gyömbérpor
- 1/2 teáskanál szegfűszeg
- 1 tojás
- 50 g kókuszolaj (olvasztva)
- 2 evőkanál méz vagy juharszirup
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- Keverjük össze a száraz hozzávalókat (mandulaliszt, kókuszliszt, eritrit, sütőpor, fűszerek).
- Adjuk hozzá a tojást, az olvasztott kókuszolajat és a mézet, majd gyúrjuk össze a tésztát.
- Nyújtsuk ki a tésztát sütőpapíron kb. 0,5 cm vastagságúra, és szaggassunk belőle formákat.
- Tegyük a formákat a tepsire, és süssük 10-12 percig, amíg enyhén aranyszínűek lesznek.
- Hagyjuk kihűlni, majd díszítsük cukormentes csokoládéval.
2. Mákos-almás pohárkrém
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 4 közepes alma
- 100 g darált mák
- 2 evőkanál eritrit
- 1/2 citrom leve
- 1/2 teáskanál fahéj
- 200 g görög joghurt vagy kókuszjoghurt (növényi verzióhoz)
Elkészítés:
- Reszeljük le az almát, majd keverjük össze a citromlével és a fahéjjal.
- A darált mákot ízesítsük eritrittel.
- Egy pohár aljára tegyünk egy réteg reszelt almát, majd egy réteg mákot, és folytassuk a rétegezést.
- A tetejére tegyünk egy kanál joghurtot, és díszítsük mákkal vagy egy szelet almával.
- Tálalás előtt tegyük hűtőbe 30 percre.
3. Csokoládés avokádókrém torta
Hozzávalók:
Alaphoz:
- 100 g darált dió
- 50 g kókuszreszelék
- 2 evőkanál kókuszolaj (olvasztva)
- 1 evőkanál eritrit
Krémhez:
- 2 érett avokádó
- 50 g cukormentes kakaópor
- 3-4 evőkanál eritrit
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 bio narancs reszelt héja
Elkészítés:
- Az alaphoz keverjük össze a diót, kókuszreszeléket, kókuszolajat és eritritet. Nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt tortaformába, és tegyük hűtőbe.
- A krémhez turmixoljuk össze az avokádót, a kakaóport, az eritritet, a vaníliát és a narancshéjat, amíg sima, krémes állagot kapunk.
- Simítsuk rá a krémet az alapra, majd tegyük hűtőbe legalább 2 órára.
- Szeletelés előtt díszítsük narancshéjjal vagy kakaóporral.
4. Kókuszgolyók egészségesen
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz):
- 100 g darált mandula
- 2 evőkanál cukormentes kakaópor
- 2 evőkanál eritrit
- 3-4 evőkanál kókusztej
- 50 g kókuszreszelék
Elkészítés:
- Keverjük össze a mandulát, kakaóport és eritritet egy tálban.
- Lassan adagoljuk hozzá a kókusztejet, amíg formázható masszát nem kapunk.
- Formáljunk golyókat a masszából, és forgassuk meg őket kókuszreszelékben.
- Hűtőben tároljuk fogyasztásig.
5. Fahéjas sült körte dióval és mézzel
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 4 közepes körte
- 50 g dió (durvára vágva)
- 2 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál méz (cukormentes verzióhoz eritrittel helyettesíthető)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Vágjuk félbe a körtéket, és szedjük ki a magházat.
- Szórjuk meg a körtéket fahéjjal, majd töltsük meg a közepüket dióval.
- Locsoljuk meg mézzel (vagy eritrittel), és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süssük 20-25 percig, amíg a körte puha lesz, és a teteje enyhén karamellizálódik.