Miért fontos a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése, és hogyan hasznosul?
A MOHU tavaly tesztjelleggel bevezette a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtését, így a biohulladék is a körforgásos gazdaság részévé válhat. Ez mégis miért fontos? És, hogyan lesz banánhéjból villamosenergia? Itt a válasz!
A Magyarországon keletkező összes hulladék mintegy 35 százaléka szerves, lebomló anyag. Ha ezt mind feldolgoznánk, annyi energiát termelhetnénk, mint amennyit a paksi atomerőmű egy év alatt előállít. A tudatos szelektív gyűjtés révén pedig ezt gyakorlatilag ingyen elérhetjük közösen!
Mi kerülhet a barna kukába?
A MOHU elsőnek 14 városban osztott ki barna kukákat a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtésére. Ezekbe többféle szerves hulladék elhelyezhető, többek közt:
✔ Gyümölcs- és zöldségmaradékok
✔ Kávézacc, teafű
✔ Tojáshéj, tejtermékek
✔ Főtt ételmaradékok, pékáru
Fontos azonban, hogy bizonyos anyagokat nem szabad a konyhai hulladék közé dobni. Ide tartoznak például a csontok, élelmiszer-csomagolások, papírzsebkendők, levelek, ágak és a kommunális hulladék. Részletesebb lista itt található.
Hogyan hasznosul a konyhai ételmaradék?
Begyűjtés: A barna kukákat a MOHU kukásautói hetente kétszer ürítik, majd az összegyűlt konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogázüzembe szállítják hasznosításra. Ennél a hulladéktípusnál nincs külön előválogatás, a barna edények tartalmát a kukások ellenőrzik begyűjtéskor. Ha túl sok idegen anyag kerül a kukába, akkor nem hasznosító a tartalma, és a kommunálisba kerül!
Feldolgozás: A biogázüzemben a szerves hulladékot oxigénmentes környezetben, 40-45 fokon, 30-40 napig folyamatosan keverik. Ennek során biogáz szabadul fel, amelyet villamosenergia-termelésre használnak. A fennmaradó anyagot pedig a mezőgazdaságban tudják hasznosítani természetes trágyaként.
Miért fontos mindez?
A bolygónk természeti erőforrásai végesek, ezért kulcsfontosságú, hogy az elérhető nyersanyagokat a lehető legjobban hasznosítsuk. A biohulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása hozzájárul egy fenntarthatóbb jövőhöz, miközben csökkenti a hulladéklerakók terhelését és a nem megújuló energiaforrások felhasználását.
Ne hagyd veszni az értékes biohulladékot! Minden egyes szelektíven kidobott konyhai zöld- és élelmiszerhulladékkal egy lépéssel közelebb kerülünk egy tisztább, fenntarthatóbb jövőhöz.