Négy hazai helyszín, ami a mozivászonról is visszaköszön

A külföldi utazgatások még váratnak magukra, a belföldi úti célok azonban még mindig könnyen megközelíthetők, ha pedig a szokványos és népszerű desztinációk helyett valamit egzotikusabbra vágynánk, abból is tartogat hazánk jó néhányat. Csokorba gyűjtöttük azokat a városokat, falvakat és nevezetes építményeket, amelyek egy-egy mozifilm forgatási helyszínéül szolgáltak és amelyeket nem csak emiatt, hanem páratlan szépségük okán is érdemes felkeresni.

Magyarország bizonyos tájegységei annyira gyönyörűek, hogy a külföldi filmeseket is rabul ejtette. Hozzávetőlegesen 34 nemzetközi alkotásban köszön vissza Budapest és a vidék ismerős vonalvezetése, például a Fekete Özvegy, a Midsommar – Fehér éjszakák, az Underworld, a Die Hard – Drágább, mint az életed, a Szállító 3. című mozik bizonyos jeleneteit forgatták itthon. Persze nem kell az országhatáron túlra menni ahhoz, hogy ismerős helyszíneket szúrjunk ki.

Forrás: pexels.com

Garancsi-tó

Budapesttől nem messze található Tinnye, ami nem csak azért népszerű célpont, mert az ember mindenféle zavaró tényező nélkül el tud merülni a természet szépségében, hanem azért is, mert az Üvegtigris filmek gyakorlatilag zarándokhellyé tették azt. A tó partján a mai napig ott áll az ominózus büfékocsi, ami természetesen működik is.

A filmrajongók, megérkezve a tó partjára egyből a komplett díszletbe csöppennek, ahonnan már csak a főszereplők hiányoznak.

Pilisszentlélek, Búbánatvölgy

Egy kőhajításnyival messzebb a fővárostól található a meseszép Búbánatvölgy és Pilisszentlélek, ahol A mi kis falunk című sorozatot forgatták. Ugyan a sorozatban nem az eredeti nevén szerepel a község, hanem Pajkaszegként, de ez mit sem von le az élményből. Az ismerős épületek és utcák Pilisszentlélekhez tartoznak, ugyanakkor, ha a horgásztó a végső célpont, az Esztergomhoz közel eső Búbánatvölgyben kell keresni.

A filmes vonulattól eltekintve is érdemes ellátogatni mindkét helyszínre, mert csodálatos panoráma és zöld természet várja a turistákat.

Pilisborosjenő

Pilisborosjenő több szempontból is izgalmas desztináció, ugyanis megannyi látványos helyszínt tartalmaz. Pilisborosjenőről indulva egyből a Teve-sziklákba ütközik a tekintet, ahonnan a Kevély-hegyi kőfülkéhez juthatunk el, a völgybe leereszkedve pedig az Egri-vár másolatához.

Filmes szempontból talán ez a legérdekesebb megállója a körtúrának, hiszen ez a vár adott otthont az Egri csillagok című filmnek. A közhiedelemmel ellentétben a filmet nem Egerben, hanem Pilisborosjenő határában forgatták, ahova felépítették a vár másolatát, ami a mai napig látogatható. Egyébként Pilisborosjenő több magyar filmben is feltűnik: az Angyalbőrben, a Magyar vándorban és a Rab ember fiaiban is.

Vácrátóti arborétum

Ki ne ismerné az Abigél című filmet? Az Abigél Szabó Magda azonos című regényéből 1977-ben készített négyrészes, színes magyar tévésorozat, amiből később kétrészes mozifilmet is összeállítottak. Ami a forgatási helyszínt illeti, Matula kertjének az MTA Nemzeti Botanikus Kertje, vagyis a vácrátóti arborétum adott otthont.

A helyszín más alkotókat is megihletett, A palacsintás király, a Psyché, a Halálos Tavasz és a Pál utcai fiúkban is viszontláthatjuk.

Bármelyik úti célt is választjuk, izgalomban nem lesz hiány!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Mi szükséges a baba nyugodt alvásához és mi nem?