Barion Pixel A jogsiban szereplő büntetőpont elévülése csak mítosz vagy valóság? – Coloré

A jogsiban szereplő büntetőpont elévülése csak mítosz vagy valóság?

2023. 11. 22.

Vezetni olyan, mint ahogy biciklizünk vagy írunk. Kellő rutin és gyakorlat mellett már nem figyelünk a kéz-láb koordinációra. Azok mintha maguktól végeznék a feladatukat vezetés közben. Ez a rutin, valamint a figyelmetlenség, a sietség és még ezer mások oka lehet annak, amiért a rendőr megbüntet és pontot ad. A büntetőpont elévüléséről mit tudsz?

Naná, hogy valóság a büntetőpont elévülése, csak keveset tudunk róla. Gyorsan hajtottál? Szabálytalanul közlekedtél? Ha ezt rosszkor, rossz helyen, rendőr szeme láttára tetted, akkor számíthatsz a büntetésre. Az ejnyebejnye és a bírság mellett létezik egy másik eszköz is, amely a szabályok betartására ösztönöz. A büntetőpontok gyűjtése, majd kimaxolása a jogosítvány bevonását vonja maga után. Tudtad, hogy a büntetőpont elévülése mennyi és hogy egyáltalán létezik ilyen?

Egy biztos, mindenki másképp vezet, mint a vezetési vizsgán és az rutinszerzés első idejében tette. Ez azonban nem mentesít a szabályok alól. Sőt!

Az ember hibázik. Teheti ezt figyelmetlenségből, sietségből, de a járművel való közlekedés megköveteli, hogy észnél legyünk. A saját testi épségünkön túl ugyanis a velünk együtt közlekedőkre is hatással vagyunk.

Büntetőpont elévülése
Forgalmit és jogosítványt kérek! Klasszikus, aztán ha olyat tettél, mehet a büntetőpont / Kép forrása: Stadtratte / Getty Images

A szabálytalanság retorziói

Már a több tízezer forintot kóstáló büntetés is nagyon rosszul eshet az egonknak, de a büntetőpont gyűjtésével is óvatosan kell bánni. Az érvényben lévő előéleti pontrendszerben egészen 18-ig gyűjtheted a pontokat. Ez azonban nem az erényedre válik, ugyanis ezen a ponton ugrik a jogosítványod. A bevonástól számított 6 hónapot arra lehet kihasználni, hogy utánképzés keretén belül visszaszerezhessük a vezetői engedélyt. Ám még mielőtt mindez bekövetkezne, van egy lélektani határ, ugyanis a 13-as bűvös szám elérésekor a vezetőt értesítik. Ilyenkor felajánlják az önkéntes utánképzés lehetőségét is, amelyet teljesítve a pontok csökkenése eredményezhető.

A büntetőpontok számokban való meghatározása a szabálysértés vagy bűncselekmény mértékéhez van igazítva. Erről a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság ad igazi tájékoztatást. Az 1 pontostól egészen a 11 pontos büntetésig találhatunk példát.

Büntetőpont elévülése

A jó hír az, ha nem vagy mániákus gyorshajtó és nem keresed állandóan a veszélyt, a szabálykövetők táborát erősíted, a büntetőpont elévülése megvalósulhat 3 éven belül. Ehhez persze az szükséges, hogy minden a nagy könyv szerint menjen. Azért azt se gondold, hogy ha a 18-as ponthatárhoz közelítesz, akkor 3 év múlva az mind, egycsapásra törlődik. Ahhoz ugyanis figyelembe veszik a szabályszegés alapját jelentő pontszámot, valamint annak jogerőre emelkedésének idejét is.

Büntetőpont elévülése
A szabálysértést, búncselekményt pontokban is mérik, de azok akár el is évülhetnek / Kép forrása: Stadtratte / Getty Images

Tudod mennyi pontod van?

Tisztában vagy vele, hogy kaptál már pontot vagy sem. Azzal tisztában vagy, hogy pontosan mennyi szerepel a jogosítványodban? Ha aktív Ügyfélkapuval rendelkezel, akkor Magyarország.hu oldalán egyszerűen csak az „Ügyintézés indítása” gombra kattintasz, ami átvezényel az Ügyfélkapu oldalára. A belépéssel pedig azonnal hozzájuthatsz meglévő pontjaid számához, mindezt ingyenesen.

Nyitókép forrása: South_agency / Getty Images