Barion Pixel 10 meglepő törvény a világból – Coloré

10 meglepő törvény a világból

2021. 05. 29.

Gyanús lazacbitorlásról és csirkék járkálásának korlátozásáról is szó esik a világ legfurább törvényeinek listáján.

  1. Angliában tilos gyanús körülmények között lazacot birtokolni.

A legtöbb furcsa, idejétmúlt törvény évszázadokkal ezelőttről származik, de az első versenyzőnk egyből rá is cáfol erre. Az úgynevezett Salmon Act 1986-ból származik, ami kimondja, hogy Anglia és Wales területén nem lehet senkinél lazac gyanús körülmények között. 

Ez a látszólag értelmetlen törvény egész pontosan azt hivatott szabályozni, hogy senki sem fogadhat el olyan halat, amit vélhetőleg engedély nélkül, illegálisan fogtak ki, és a törvény megszegése akár két év börtönnel is járhat. 

Így kontextusban hallva talán nem is annyira meglepő vagy furcsa, mindenesetre igen komikus lazacbirtoklásért börtönbe kerülni.

  1. Georgiában nem kelhetnek át a csirkék az úttesten.

Az Egyesült Államokbeli Georgia államban nem viccelnek, ha a csirkék életéről van szó. Quitman városában ugyanis törvény tiltja, hogy a csirkék tulajdonosai engedjék a szárnyasoknak, hogy átkeljenek az úttesten. De ha ez nem lenne elég, a közelben lévő Gainesville-ben is találunk hasonló törvényt. Itt ugyanis a csirkehús “a község helyi kulináris különlegességeként” van nyilvántartva, aminek köszönhetően tilos a csirkehúst villával enni.

  1. Ausztráliában csak villanyszerelő cserélhet villanykörtét.

Victoria államban engedélyköteles tevékenység a villanykörte kicserélése, ha ezt megszegi valaki, 10 ausztrál dollár a büntetése. Ez nem csak a szemfüles és unatkozó újságíróknak tűnt fel, úgyhogy 1998-ban módosították a törvényt, így a villanykörte kicserélése és egy dugó konnektorból való eltávolítása kivételként lett megemlítve a szabályozásban.

Giphy (34)
Kép forrása: Giphy
  1. Milánóban a mosolygást törvény írja elő.

A híres észak-olaszországi városban kötelező a mosoly. Az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó törvényt sosem helyezték hatályon kívül, így mind a mai napig érvényes. A szabály alól kivételt képeznek a temetések és a kórházak. Talán ez a legfurcsább törvény az összes közül.

  1. Floridában csütörtökönként este hat után tilos szellenteni.

Valószínűleg sosem tartatták be ezt az 1800-as évekből származó törvényt. Senki sem tudja, hogy pontosan miért született, de őszintén elképzelni sem nagyon lehet az eredeti körülményeket.

  1. Arizonában tilos este hét után szamaraknak fürdőkádban aludniuk.

Oké, ez akár egy Monty Python film idézete is lehetne, de valójában 1924 óta törvény. Ekkoriban ugyanis egy kereskedő a szamarának engedte, hogy a fürdőkádjában aludjon. Majd amikor jött az árvíz, a káddal együtt elmosta a szamarat is majdnem két kilométerrel arrébb. Az állat túlélte, de a város rengeteg ember és pénz feláldozásával találta csak meg a jószágot. Hogy elkerüljék az incidenst a jövőben, meghozták ezt a törvényt.

Giphy (35)
Kép forrása: Giphy
  1. Turinban csak akkor legyen kutyád, ha napi háromszor megsétáltatod.

Ugyanis azok az emberek, akik ezt nem teszik meg, 500 eurós bírságra számíthatnak. Ez a törvény nem is régi, viszonylag új keletű. Olaszország kifejezetten állatbarát ország, a legtöbb kóbor állatot a törvény védi. Turinban a rendőrség a helyi lakosságra támaszkodik, hogy elősegítsék a kutyusok védelmét.

  1. Skóciában ha a szükség úgy kívánja, köteles vagy beengedni az idegent.

Így ha az országban laksz és valaki az éjszaka kopog az ajtódon, azt kérve, hogy hadd használja a vécédet, nem tagadhatod meg a belépést. Kérdéses, hogy lehet-e olyan törvényt hozni, ami kötelez arra, hogy idegeneket engedj a házadba, mindenesetre elég valószínű, hogy a múltban egy törvényhozónak kellemetlen szituációban volt része.

  1. Szamoában nagy bajba kerülsz, ha elfelejted a feleséged születésnapját.

Itt is valószínű, hogy az első esetnél kicsit túltolták a büntetést. Veszekedés és némaság helyett a férjeket börtönbe csukják, bár a törvény nem határozza meg, hogy meddig.

  1. Franciaországban kötelező sírhelyet vásárolni a halál előtt.

Sarpourenx városában valószínűleg problémát okozhatott a múltban, ha emberek elfelejtettek gondoskodni az örök nyugvóhelyükről, ugyanis a polgármester kiadott egy rendeletet, ami megtiltja a helyi lakosoknak, hogy meghaljanak, mielőtt sírhelyet vásárolnának a helyi temetőben. Azok, akik ezt elfelejtenék megtenni, szigorú büntetésre számíthatnak, de azt már nem részletezi a rendelet, hogy mivel lehet megbüntetni egy halottat.

Borítókép forrása: Youtube