Barion Pixel Újra hódító mamutok? – Coloré

Újra hódító mamutok?

2021. 09. 24.

Az nem valószínű, hogy mamuttal találkozzunk szafarink vagy állatkerti látogatásaink során, de a felélesztése már a közeljövőben megvalósulhat.

Gyermekként tanultunk az őskorról és a mamutokról és tudjuk, hogy ezek a mai elefánthoz hasonló, nagytestű, hatalmas agyarral rendelkező, ormányos emlősök már rég kihaltak. Egész csontvázakból és kisebb maradványokból ismert a méretük, életmódjuk.

Mamut felélesztése
Kép forrása: Shutterstock

Már gyermekként is lenyűgözött az a világ, amelynek mi már nem lehettünk részesei? Akkor minden bizonnyal örülni fogsz annak a hírnek, hogy már dolgoznak azon, hogyan lehetne feléleszteni a mamutokat.

Hibridben gondolkodnak

A Harvard Medical School egyik biológusának agyából pattant ki az ötlet: támasszuk fel a kihalt mamutot! George Church ezzel a gondolattal már 2013-ban előrukkolt, amely felkeltette a befektetők fantáziáját is. 2015-ben el is kezdődött a mamutfeltámasztó program. Ehhez mindenképp szükség van egy olyan gyapjas mamut testét megtalálni és feltárni, amelyikből ép DNS-t nyerhetnek ki. A megtalált mamuttestből vett mintákból már beazonosítottak olyan géneket, amely a mamutokra jellemző külső jegyekért felelősek. A cél egy elefánt-mamut hibrid.

Mamut felélesztése
Kép forrása: Shutterstock

CRISPR-Cas9

Az eredeti terv az volt, hogy egy ázsiai elefánt bőrsejtjébe ültetnék be a mamutgéneket a CRISPR-Cas9 géntechnológiával, majd vesznek egy nőstény elefánt petesejtet, amelynek sejtmagját azért távolítanak el, hogy megfosszák genetikai információitól. Ebbe az „üres” petesejtbe ültetik be a mamutgénekkel módosított bőrsejtet. Stimulációval arra késztetik a sejteket, hogy azok embrióvá fejlődjenek. Az így fejlődő embrió egy nőstény elefánt méhében növekedne tovább. Azóta új módszerben gondolkodnak: nem elefántba ültetnék be az osztódó sejteket, hanem egy mesterségesen kifejlesztett méhbe.

Öröm és üröm

Habár elképesztő teljesítmény lenne az embertől, ha egy rég kihalt állatfajt vissza tudna hozni az élők sorába és ezzel akár az ázsiai elefántok fennmaradásában is segíthetne, ugyanakkor sokan ennek árnyoldalát is látják. Mi lenne a hibrid mamut sorsa? Vajon képes lenne beilleszkedni az elefántok közé?

Lelki szemeid előtt látod a komótosan lépkedő mamutokat? Ugye, hogy mennyire elképzelhetetlen?! Vagy mégsem?

Borítókép forrása: Shutterstock

0 /eletmod/technika/ujra-hodito-mamutok/