Barion Pixel Futurisztikus eb őrszolgálatra jelentkezik – Coloré

Futurisztikus eb őrszolgálatra jelentkezik

2021. 09. 22.

Elképesztő, hogy mennyire fejlett a robottechnológia. Gondoltad volna, hogy már kutyából is van robot?

Azzal tisztában vagyunk, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, hiszen, ha csak szétnézünk az otthonunkban, akkor is azt találjuk, hogy sok minden gépesítve van. A robotok már a gyárakban is átvették az emberek szerepét, és egyre inkább megfigyelhető ez a tendencia. Azt gondolnánk, hogy vannak azért olyan területek, ahol a robotok nem érvényesülnek. Vajon a munkakutyák tevékenységét tudná egy robot helyettesíteni?

Az őrzés egy más szintje

A kiváló hallásról és szaglásról ismert kutyák egy részét őrzésre és védésre használják. A dél-koreai Kia gyárban már biztos nem. A napokban ugyanis munkába állt a Boston Dynamics Spotja. Nem kellett messze menni a robotkutya „tenyészetig”, ugyanis a Boston Dynamics már a Hyundai tulajdonában van, így lényegében a Spot munkáját saját házon belül kezdte meg.

Robotkutya
Kép forrása: Shutterstock

Mit tud a robotkutya, amit más nem?

A munkakutyák többfélék lehetnek. A speciálisan képzett ebek között az őrzésre, védésre kitanított állatok kiválóan jelzik, ha a védett terület közelében illetéktelen személy tartózkodik. Sőt cselekednek is, ha kell. Megjelenésük és kiképzésük megálljt parancsoló. A jövőben lehet, hogy egyre kevésbé fog kelleni a munkájuk?

Idén tavasszal már hazánkba is megérkezett a Boston Dynamics Spot elnevezésű robotkutyája. A kutyára emlékeztető külső mellett az egy méter hosszú robot körülbelül 30 kilogrammot nyom és nagyjából 14 kg terhet képes a testén cipelni. Különlegessége azonban nem csupán ebben merül ki. Cserélhető akkumulátorának köszönhetően 90 percig képes működni, 360 fokban érzékeli a környezetét, amely a kameráknak köszönhető. A szenzorok lehetővé teszik az éjszakai látást is. Vízálló és bármilyen mérgező, radioaktív környezetben szolgálatba helyezhető. Megküzd a lépcsőkkel, kinyitja az ajtót, és olyan szűk helyekre is bejut, ahová ember nem képes. A robotkutya értesíti a személyzetet, ha arra szükség van.

Lehetséges, hogy a jövőben nemcsak nagyobb cégeknél tehetnek szolgálatot a robotkutyák. Ha eljön annak az ideje, hogy ilyen futurisztikus szerkezetek védik az otthonainkat, ugye te azért nem cseréled le négylábú kedvencedet egy Spotra?!