Fájdalommentes és tű nélküli oltás? A jövőben ez vár ránk

Gyógyítás, megelőzés, sőt, szépészeti beavatkozások során is gyakran injekciót alkalmaznak. Egy biztos: senki számára nem kellemes, és van, aki egyenesen retteg a tűtől. Lehet, hogy már nem sokáig?!

A modernizáció nélkül az egészségügy, az orvoslás sem fejlődne olyan ütemben, mint amelyet most tapasztalunk. A bonyolultabb operációkhoz olyan aprólékos és pontos műszereket használnak, amellyel sokkal kisebb a tévedés lehetősége, a sebek mérete is csökken, ezáltal a gyógyulási idő is lerövidül.

Az injekció emlegetésétől a gyermekek többsége, de még a felnőttek is irtóznak. Hiába tudjuk, hogy néhány másodperc alatt túl vagyunk rajta, az előkészület és a tudat, hogy az oltás beadása fájdalommal fog járni, teljességgel kikészíthet.

Injekciótól való félelem
Kép forrása: Giphy

Ha te is azok közé tartozol, aki elsápad és rosszul lesz az injekciós tű látványától is, akkor bizonyára örülni fogsz annak a robotnak, amelyik tű nélkül fog oltani a közeljövőben. Bizony, nem olvastad félre: a szerkezet tű nélkül fogja elvégezni a feladatot.

Egy kanadai cég új robotjával az egészségügyet szeretné támogatni, ahol nagy a munkaerőhiány. A platform segítségével nemcsak gyorsabb lenne a kezelési folyamat, de fájdalommentes is. A robot önállóan, szakember jelenléte nélkül képes dolgozni. Mindenki nyer vele: az egészségügyi dolgozók időt, a páciensek fájdalommentes oltást.

Félelem és tiltakozás
Kép forrása: Pexels

A robot kamera segítségével érzékeli a beteg jelenlétét és elhelyezkedését, majd digitális térképet készít az emberi testről, amellyel pozicionálni képes az oltás ideális helyét.

Mit használ a tű helyett?

Úgy kell elképzelni, hogy a robot nagy nyomású és hajszálvékony folyadéksugárral üt rést az emberi szöveteken. Ez a megoldás azért is kiváló, mert lecsökkenti a költségeket, hiszen nem kell az eldobható tűt pótolni. Sőt, az esetleges, a tűvel bejutó fertőzések száma is lecsökken. Ez az egészségügy számára is költséghatékony megoldást jelentene, ugyanakkor ott, ahol nehézkesebb hozzájutni az ellátásokhoz egy ilyen robot sokat segíthet. Még várnunk kell erre, de jó tudni, hogy már nemsoká rettegéstől mentessé válhat az ilyenfajta kezelés.

Borítókép forrása: Pexels

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egzotikum a szépségápolásban: a tiaré olaj