Ügyelj a biztonságra online is

Mindig fennáll annak a veszélye, hogy feltörik a fiókjaidat. Így elkerülheted azonban...

Ha e-maileket küldesz, Facebook-frissítéseket teszel közzé, online ellenőrzöd a bankszámlád egyenlegét, vagy bármi olyat teszel, amihez internetre van szükséged, akkor feltörhetik az adott fiókot. Tavaly augusztusban még egy híres technológiai magazin vezető íróját is tőrbe csalták – aki feltehetően jól ismeri a hackelés veszélyeit. Elvesztette az iPhone, iPad és MacBook adatait, beleértve az egyéves kislányának összes fotóját. “Az egész digitális életem megsemmisült” – írta a wired.com oldalon. Ez az öt egyszerű lépés nagyban csökkentheti az adatlopás esélyét. Ügyelj arra, hogy vigyázz ezekkel az online csalásokkal.

Legyél tisztában azzal, amit megosztasz

Nem kell törölnöd Facebook- vagy Twitter-fiókod, hogy biztonságos legyen, de születési dátumok, érettségi dátum vagy édesanyád leánykori adatainak közzététele gyakran használt biztonsági kérdések megválaszolásához, hogy online vagy telefonon keresztül hozzáférhess a fiókodhoz. A közösségi média oldalak még könnyebbé teszik a hackerek munkáját. Vannak olyan fotók, amelyeket soha nem szabad közzétenned a ilyen weboldalakon.

Válassz erős jelszót

Egy hacker számítógépének csak tíz percbe telik, amíg kitalálja a hat kisbetűből álló jelszót, de az ingyenes webhelyek, például a safepassword.com segíthetnek létrehozni egy majdnem feltörhetetlen jelszót nagybetűkkel, szimbólumokkal és számokkal. A kifejezések jelszóként történő használata is jól működik (a passphra.se webhely segíthet ezek létrehozásában). Például a „nemet mondani a hackereknek” kifejezés elméletileg évezredekig tartó feltörést igényelne, egészen mostanáig.

Használd a kétlépcsős azonosítást

A Facebook és a Gmail rendelkezik egy opcionális biztonsági funkcióval, amelynek aktiválása után két jelszót kell megadnod – a szokásos jelszavadat, valamint egy kódot, amelyet a vállalatok a telefonoda írnak -, hogy hozzáférj a fiókodhoz. “A hozzáadott lépés egy kis kellemetlenség, amely megéri a plusz időt, amikor az eredeti belépőkódod sikerült feltörniük.” – mondja Matt Elliot, a CNET technikai írója. Az ellenőrzés beállításához a Gmailben kattints a Fiók, majd a Biztonság elemre. Jelentkezz be a Facebookon, kattints a Főoldal melletti lefelé mutató ikonra, majd a Fiókbeállítás, Biztonság és végül Bejelentkezés jóváhagyások elemre. Ezeket a jelszó-helyreállítási kérdéseket könnyű feltörni.

Ne nagyon használj nyilvános wifi-hálózatokat

A T-Mobile és a többi szolgáltatót, amelyek az ingyenes nyilvános vezeték nélküli internet legnagyobb vállalatai (amelyek gyakran elérhetők kávézókban, repülőtereken és szállodákban), nem igénylik a laptopok és az internet között áthaladó adatok titkosítását, ami bármilyen információt (jelszavak, egyenlegek) sebezhetővé tesz a hackerek ellen. A Windows ablakban kattints a jobb gombbal a tálcán lévő vezeték nélküli ikonra. Mac számítógépen kattints a wifi ikonra a menüsorban a wifi kikapcsolásához.

Készíts biztonsági másolatot az adatokról

Védd digitális fájljaidat egy egyszerű és ingyenes biztonsági mentési rendszer használatával, amely elérhető olyan webhelyeken, mint a crashplan.com és a dropbox.com. A hackerek percek alatt törölhetik az évek óta érő e-maileket, fényképeket, dokumentumokat és zenéket a számítógépről…

Képek forrása: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Mesék 30 felett – Miért szeretjük felnőttként is az animációs filmeket?