Futurisztikus kütyük, amik már ma léteznek

Amint végigolvasod ezt a listát, rájössz, hogy ez nem az űrkorbeli elektromos jövő, amiről valamikor csak álmodtunk. A jövő most történik!

A jövő most van

Megdöbbentő az a sebesség, amellyel a technológia fejlődik és megváltoztatja életünk minden aspektusát. Gondolkodj el rajta. Mint Thomas Frey futurista rámutatott, 2007 előtt a telefonjaink…csak telefonok voltak! Nem voltak képesek arra, hogy az univerzumban minden dalt közvetítsenek, vagy elmondják nekünk, hogyan lehet legyőzni a forgalmat a bevásárlóközpont felé vezető úton. És most? A telefon mindent megtesz. Pénzügyeid nyomon követésére és ellenőrzésére is használhatod. Számtalan módon szórakoztathat téged. Ellenőrzi a pulzusod, hány lépést tettél ma és még sok minden mást.

Valóban sok minden, ami egykor kizárólag a tudományos-fantasztikus írók álma volt, vagy csak a Jetson-epizódokban létezett, ma már mindennapjaink alapvető részei. Vess egy pillantást azokra az őrült futurisztikus dolgokra, amelyek jelenleg léteznek.

Önvezető autók

A The Motley Fool beszámolója szerint az úton sok autó olyan technológiával rendelkezik, mint a sávkorrekció, az esetleges ütközés észlelése és az automatizált parkolás.  Elon Musk Tesla járművei pedig számos lépést tettek már olyan segédvezetési funkciókkal, mint a sávközpontozás és az adaptív sebességtartó automatika. Természetesen ez még csak a kezdet. A Business Insider beszámolója szerint 55 vállalat, köztük az Uber és a Waymo is engedélyekkel rendelkezik az önálló járművek tesztelésére, de egyelőre csak Kaliforniában.

De amennyire eljutottunk ezzel a technológiával, Matthew Johnson-Roberson, a Refraction AI társalapítója elmondta a CNN-nek, hogy jelentős kihívások is felmerülnek, amelyek jelenleg megakadályozzák az önvezető személygépkocsik és teherautók elterjedését az utakon. Voltak balesetek és meghibásodások, és ezeknek a járműveknek az érzékelői rossz időben kapcsoltak be.

Repülő drónok

Elképesztő mértékben használják azokat a pilóta nélküli repülőgépeket, amelyek képesek olyan helyeken repülni, amelyekhez az emberek nem férnek hozzá (vagy nem akarják, hogy elérjék őket).

“Míg a drónok már néhány éve léteznek, az algoritmusok és a programozás csak most kezd felzárkózni a drónok képességeihez, és izgalmas lehetőségeket rejtenek magukban – nemcsak a következő 12 hónapra, hanem a következő évtizedre is” – írja Steven Fargo, a DataWing Global. A háborúktól a tűzoltásokon át a szőlőhegyek távoli pontjainak ellenőrzéséig mindent segítenek ezek a szemek az égen.”

Robo-kutyák

A vezető robotikaépítők, a Boston Dynamics a YouTube-videóival hívta fel magára a figyelmet egy félig autonóm kutyaszerű robotról, amely 360 fokban képes látni és el tud navigálni mindenféle durva terepen. Végsebessége 3,5 mérföld per óra a The Robot Report szerint, és egyetlen töltéssel 90 percig képes futni. Az eszközt eredetileg az emberek harci segítésére és támogatására fejlesztették ki, és a Massachusetts államban van az első bűnüldöző szerv, amely a helyszínen használja a Spotot”.

Kép forrása: pexels.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel