A Google a barátod? Jobb, ha ezeket is tudod róla!

A keresőóriás valójában nemcsak nekünk gyűjt adatokat, hanem rólunk is...

Ez pedig kényes kérdés, és nem árt tisztában lenni azzal, mi kerülhet rossz kezekbe is, ha óvatlanok vagyunk.

Forrás: unsplash.com

Mindenki szeret kényelmesen élni, és ezt az okos eszközök idejében meg is tehetjük. Már senki nem lepődik meg, ha a telefonja felajánlja a bankkártya adatait, ha belépteti az e-mailezésbe, ha automatikusan kitölti az online rendeléseit, kezeli a kódjait, felhőben tárolja a fotóit 10 évre visszamenőleg, vagy épp felkínálja azokat a hirdetéseket, melyekre neked éppen szükséged lehet.

Korábban ez rémisztő volt, manapság már megszokott, sőt talán „elvárt”. Pedig ez a sok információ visszafelé is elsülhet. Bármilyen jó is a kényelem és a gyorsaság, nem árt, ha betartod a biztonsági óvintézkedéseket és nem tárolsz mindent a virtuális térben!

Mit tud rólad a Google, és a telefonod úgy általában?

  • A Google vagy épp a Facebook és Insta személyre szabott reklámokat keres neked. Jegyzi a kereséseid és kialakít rólad egy vásárlói profilt, ami alapján utána megtalálnak a hirdetések. A Hirdetés beállítások menüben meg is tudjuk nézni, ki, mit preferál és mivel kínálható meg a Google szerint.
  • A telefonunk elmenti az általunk kimondott kulcsszavakat, utasításokat. Ha Androidos készülékeden a mikrofon funkciót használod, hogy ne kelljen bepötyögnöd az utasításokat, azok tárolva lesznek és ezt le is csekkolhatod a “Voice and Activity” menüben.
  • Android rendszered figyeli és rögzíti a tevékenységeidet, amiket vissza is tudsz ellenőrizni a Google My Activity-ben. A Google megmutatja, hogy a telefonodon mikor mire kattintottál, hányszor, sőt azt is, hogy mire kerestél rá akár az appok segítségével.
  • A Google menti a telefonszámaidat is, kontaktjaidat, ami praktikus, ha telefont cserélsz. Ám a rendszer figyeli azt is, kikkel és milyen gyakran e-mailezel, így tudja, kikkel állsz szoros, napi kapcsolatban.
  • Mind az Android, mind az iOS rögzíti az eszközöket, amelyek a felhasználási fiókodhoz vannak rendelve. Ez jól jön, ha elveszted valamelyiket, mert így a keresési funkcióval fel tudod tárni a laptop, telefon vagy táblagép helyzetét. Ha viszont valamitől megválsz, netán eladod, ne felejtsd el őket leválasztani, különben az új tulajdonos lehet, hogy nem fog tudni hozzáférni a gépéhez!
Forrás: cnbc.com

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Mi szükséges a baba nyugodt alvásához és mi nem?