Színészkedett Meghan az interjú alatt? Kommunikációs szakértő elemezte a viselkedését

2021. 03. 11.

Egy magyar kommunikációs szakértő elemezte ki Meghan Markle és Harry herceg Oprah Winfrey-nek adott interjúját.

Napok óta Meghan és Hery Oprah Winfrey-nek adott interjúja tartja lázban a világsaktót. Az interjúban számos titokra és megdöbbentő tényre derül fény Meghan Markle és Harry herceg életéből. Lerántják a leplet a róluk szóló bulvárhírekről, a királyi palota működéséről, emberi viszonyokról. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy Meghannak és Harrynek egyáltalán nem volt beleszólása abba, milyen címet kap majd kisfiuk, téma volt a kicsi bőrszíne, és az is, hogy megvonták a biztonsági szolgálatot tőle és Harrytől.

„A Maslow-piramis szerint az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet a biztonság és a védelem. Remekül épített erre az alapszükségletre az interjú, miközben többször hangsúlyozták, a palota megvonta az őrzést a pártól és gyermeküktől. Ezzel nem csak a figyelmet sikerült végig fenntartani, de együttérzést is keltettek” – mondta Gergics Dániel kommunikációs szakértő.

Gergics Daniel 1
Gergics Dániel Forrás: danielgergics.hu

Furcsa motiváció

„Az interjú motivációját nem értem teljesen, hiszen a pár azt állítja, hogy főleg a média nyomása miatt változtattak. Ha viszont átlagéletet szeretnének élni, akkor megkérdőjelezhető, hogy miért adtak nagyszabású interjút és mutatták meg hosszú idő után közös gyermeküket. Ugyanakkor az is érthető, ha szeretnék megvilágítani az elmúlt évek híreit a saját szemszögükből” – nyilatkozta Gergics Dániel, aki szerint Meghan Markle és Harry herceg egyaránt félelemmel tele ültek kamerák elé.

„Többször is végignéztem a másfél órás beszélgetést annak érdekében, hogy a tartalom mellett a testbeszédükre is tudjak koncentrálni. Ne felejtsük el, hogy Meghan Markle fantasztikus tehetséggel megáldott színésznő, viszont így is jól látszódott, hogy valódi düh és félelem volt benne a beszélgetés során. Harry herceg pedig még feleségénél is nagyfokúbb bizonytalanságot és félelmet sugárzott a testbeszéde alapján” – mondta Gergics Dániel.

Meghan nem volt feszélyezett

A kommunikációs szakértő úgy látta, hogy Meghan Markle megnyilvánulásai során nem lehetett érezni azt a feszélyezettséget, amire ilyen súlyos témák boncolgatása során számíthatnánk, sőt már-már túl nyugodt volt.

„Kellemes hangulatban, teadélután-szerűen telt beszélgetést láthattunk. Ennek az egyik oka az lehet, hogy Oprah és Meghan régóta ismerik egymást, a riporter a pár esküvőjén is ott volt, sőt közeli szomszédok. Bár a beszélgetés elején leszögezték, hogy nem voltak előre egyeztetett kérdések, a személyes szubjektív véleményem, az, hogy ez nem teljesen igaz. A beszélgetés felépítéséből az tűnik ki, hogy legalább egyes kérdéseket és témaköröket biztosan előre egyeztettek” – mondta Dániel.

„Vannak olyan mimikák és mozdulatok, amiket Meghan Markle annak ellenére sem tudna megmásítani, hogy jó színésznő. Ezeket figyelve egyértelműen az látszott, hogy nagyrészt őszinte volt a beszélgetés során. Történetmesélésnél a tekintetének irányából látszott, hogy valójában az emlékezetében kutatott. Sírásnál pedig nem erőltette meg magát, hanem valódi könnyek hullottak. Ugyanakkor úgy láttam, hogy nagyon óvatos volt abban a tekintetben hogy kiről mit nyilatkozik, nevesít-e bárkit” – tette hozzá a kommunikációs szakértő.

A monarchia vagy az egyéni szabadság ér többet?


A szakember úgy véli, hogy a legtöbb ember valószínűleg a házaspár oldalára fog állni. Viszont hozzátette: ne felejtsük el, hogy eddig csak egy oldalt hallgattunk még meg.

„Nem azt állítom, hogy Harryéknek nincs igazuk, viszont mindenki másképp éli meg a saját igazát és nem tudhatjuk, hogy mi történt a háttérben a királyi családban” – mondta Dániel, aki második otthonának tekinti az Egyesült Királyságot, egy ideig az otthona is volt, illetve üzleti szálak a mai napig intenzíven kötik a szigetországhoz.

„Angol ismerősöktől azt hallom, hogy a legfőbb vita azon van, hogy mi ér többet: a monarchia vagy az egyén szabadsága. A mai modern világban a legtöbben az utóbbira szavaznak.”

Mit tanulhatunk a beszélgetésből?

Hasonlóan a párhoz, mindannyiunknak vannak olyan mélyről jövő tévhiteink vagy nevelésből adódó nézeteink, amelyekre úgy gondolunk, hogy kőbe vannak vésve. Azzal amit Meghan Markle és Harry herceg megléptek, erőt adnak másoknak is a saját szabadságuk kiteljesedésére.

„A tanulság szerintem az, hogy merni kell megvizsgálni az eddig érinthetetlennek hitt szempontokat is. Mindenen lehet változtatni, minden élethelyzetben lehet másként kommunikálni, s ha így teszünk, új lehetőségek nyílnak meg előttünk” – tette hozzá a kommunikációs szakértő.

Borítókép forrása: pixabay.com