Barion Pixel Mennyi esélye volt III. Károly királynak a rákos megbetegedésre? – Ősei ezekben a betegségekben hunytak el – Coloré

Mennyi esélye volt III. Károly királynak a rákos megbetegedésre? – Ősei ezekben a betegségekben hunytak el

2024. 02. 06.

Károly király betegsége az egész világot megrázta. Vajon genetika vagy életmódbeli szokások állhatnak a betegség hátterében?

Február 5-én bejelentették, hogy III. Károly király rákos megbetegedésben szenved. Bár azt titkolják, hogy pontosan mely szervét érinti a betegség, azt lehet tudni, hogy nem a prosztatájával van probléma, csupán egy prosztatamegnagyobbodás vezetett rá arra, hogy baj van.

Károly király családfája – Eddig éltek elei

Károly szülei nagyon sokáig éltek, így senki nem számított arra, hogy az uralkodó idejekorán távozhat az élők sorából, így a diagnózis aggodalomra ad okot.

Édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő 96 évig élt, míg édesapja, Fülöp herceg két hónappal századik születésnapja előtt halt meg. Édesapja esetében az időskor volt a halál oka, és bár Erzsébetnél is felmerült, hogy egy bizonyos ráktípus okozta a halálát, halotti bizonyítványa értelmében szintén az időskor okozta problémák következtében hunyt el.

A jelenlegi királynak csak szülei úszták meg a rákos megbetegedéseket. Nagyapja, VI. György erős dohányos volt, melynek következtében a bal tüdejében daganatot találtak. A szervet eltávolították, így végül nem ennek következtében hunyt el 56 évesen. A halál oka koszorúér-trombózis volt, ami a szív érrendszerében vagy valamelyik artériában kialakult vérrög miatt jött létre. Egészségére nem panaszkodott, annál is inkább, nem volt ismert előzménye a trombózisnak, így az akkori király álmában halt meg.

Király király nagyapja, VI. György tüdőrákban, testvére pedig torokrákban szenvedett / Kép forrása: Lisa Sheridan / Getty Images
Király király nagyapja, VI. György tüdőrákban, testvére pedig torokrákban szenvedett / Kép forrása: Lisa Sheridan / Getty Images

Károly nagyapjának testvérénél, VIII. Edwardnál is tetten érhető a rák, ugyanis 77 évesen hunyt el torokrákban, vélhetően szintén a cigaretta okozta mellékhatásként.

Károly dédnagyapja, V. György 1936-ban hetvenévesen hunyt el. Halálát krónikus hörghurut okozta, aminek ismételten köze volt a cigarettához.

A jelenlegi király soha nem dohányzott, így vélhetően nem tüdődaganat áll a háttérben, ám kizárni nem lehet, hiszen dohányfüsttől mentesen is kialakulhat a rák ezen formája. Az egészséges életmódra azonban mindig figyelt a király, a mai napig sokat sétál, így remélhetőleg bármilyen ráktípus is áll a háttérben, a szervezete képes lesz legyőzni.

Forrás: Daily Mail.

Nyitókép forrása: Getty Images