Joaquin Phoenix tett róla, hogy ne akarjunk húst enni

A színész megrendítő filmhez adta a nevét!

Borítókép forrása: YouTube

Egy kismalac mindennapjai, egy csapatnyi tehén és egy egylábú csirke – azt hihetnénk, hogy a Babe folytatásáról van szó, pedig ez a film sokkolóan mást mutat be.

Ha állatos filmekről van szó, az élőlények afféle háttérszereplők, biodíszletek, például egy vadnyugati vagy farmon játszódó moziban, vagy amennyiben ők a főszereplők, akkor mostanában CGI technikával életre keltett, nem valódi állatokat látunk. Az említett Babe kismalac valahol félúton volt ebben, még élő állatok is szerepeltek benne, de a szájukat már számítógépes technikával mozgatták. A Gunda egy merőben más koncepció, hús-vér állatokkal, nulla szöveggel vagy narrációval, fekete-fehérben.

A Joaquin Phoenix nevével jegyzett produkció egy dokumentumfilm, amely Gunda, a malac életét kíséri végig. A norvég-amerikai filmnek a híres színész a producere, rendezője pedig az orosz zseni, Victor Kossakovsky. De, miért ajánlunk egy másfél órás dokumentumfilmet, amiben nem élnek át kalandokat az állatok, és nem tanul meg repülni a házi papagáj, miközben táncolnak az egerek? Pont ezért, és, amiért az állatvédő aktivista Phoenix is támogatja a filmet. Mélységesen gyönyörű, megindító és szó szerint húsba maró alkotás, mely egyszerre elvarázsol, sokkol, elgondolkodtat és megríkat. Kevés ilyen alkotás születik napjainkban.

A Gunda első pillanattól beszippant és megbabonáz. Talán az ártatlan élet bája, vagy a kíváncsiság teszi, hogy hova is fut ki a film. Pedig a dolog egyértelmű: a sertés egy haszonállat, akinek a sorsa a szaporodás, majd az, hogy élelmiszerré váljon. A produkció egy norvég gazdaságban készült, ahol legalább annyi pozitívum van, hogy Gunda nem ketrecben vagy ólban él, hanem szabad tartásban.

Érdemes adni neki egy esélyt, mert 2021-ben talán még nagyobb szükség van elmélkedésre, az ember szerepének átgondolására, mint eddig bármikor. Februárban már hazánkban is elérhető a Gunda!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!
NEKED AJÁNLJUK