Barion Pixel II. Erzsébet 95 éves: 73 éve először férje nélkül tölti születésnapját – Coloré

II. Erzsébet 95 éves: 73 éve először férje nélkül tölti születésnapját

2021. 04. 21.

Angliában minden évben nagy nap a királynő születésnapja, de idén a gyász írja felül április 21-ét.

95. születésnapját tartja az angol királynő. Sajnos idén először az „ünnepli” szót képtelenség lett volna használni, hiszen néhány napja búcsúzott el élete szerelmétől, Fülöp hercegtől. Idén szűk körben köszönti fel családja Erzsébetet, Nagy-Britannia népe a pandémia és a gyászidőszak miatt nem rendezhet ünnepséget az uralkodó tiszteletére, és a Buckingham Palota sem fogad vendégeket a jeles napra.

A gyásszal átitatott ünnepnapra – mert azért az mégiscsak ünneplendő, hogy II. Erzsébet 95 éves lett – összeszedtünk néhány érdekességet róla.

Két születésnap

A királynő 1926. április 21-én született, azonban nem csak ezen a dátumon szokták felköszönteni, hanem júniusban, a „hivatalos” születésnapján is, ugyanis évszázadok óta a hagyomány szerint ekkor rendeznek a brit királyi család fejének egy parádés születésnapi felvonulást. A szokás onnan ered, hogy II. György király novemberi születésnapjakor rossz volt az idő, ezért áttették nyárra a nagy bulit, azóta, azaz 1748 óta pedig kétszer illik köszönteni az aktuális uralkodót.

Az óriási tisztelgés és ünneplés mellett persze áprilisban, a tényleges dátumon is illik a nép szerint felköszöntei a királynőt, Londonban a Hyde-parkban 41-et, a windsori parkban 21-et, a Towerben pedig 62-t szoktak lőni II. Erzsébet születésének örömére. Idén Fülöp herceget gyászolva a díszlövések elmaradnak, és a júniusi Trooping the Colour névre keresztelt felvonulást sem valószínű, hogy megtartják.

erzsébet királynő
Kép forrása: Northfoto/PA Wire

A torta

A királynő is kap ám tortát minden évben a születésnapján, ráadásul nem is akármilyet. Egy 1899 óta létező recept szerint készítik el számára az édességet, ugyanazt, amit Viktória királynő is evett a születésnapján. Állítólag Viktória királynő szakácsa volt az, aki megalkotta a receptet, azóta pedig változatlanul ugyanúgy süti meg a királyi család szakácsa.

erzsébet királynő torta
Kép forrása: Northfoto/Michael Dunlea

Éves szokás a fotózkodás

A királynő születésnapján a Palotában aktuális fotók készülnek az uralkodóról, épp úgy, mint karácsonykor. A szigetország népe már hetekkel a nagy nap előtt várja a friss portrét a királynőről, általában vidám, mosolygós képekkel örvendeztetnek meg mindenkit. Idén ez is sajnos elmarad, így majd csak karácsonykor közöl a palota hivatalos fotókat róla.

Na, és az ajándékok?

A kékvérűek is szívesen meglepik egymást az ünnepekkor. Főleg a kreativitás számít – számolt be róla az angol Heart magazin – hiszen a királynő egyik évben egy tál casserole-t választott a legjobb meglepetésnek, de máskor az egyik családtagjától kapott kötényért lelkesedett a leginkább. Az utóbbi években a leginkább szívmelengető ajándéknak a dédunokáktól, Györgytől, Saroltától és Lajostól kapott rajzokat tartotta.

Legfontosabb ajándékának azonban még mindig imádott Corgiját, Susant tartja, ugyanis apjától 1944-ben, a 18. születésnapjára kapta a kutyát, akkor lett a corgik legnagyobb rajongója.

erzsébet királynő
Kép forrása: Northfoto/PA Wire

Ez a születésnap más, mint az eddigiek, de az tuti, hogy az uralkodónő boldog, hogy vele van a családja, és együtt tölthetik ezt a napot.

God save the Queen!

Borítókép forrása: Northfoto

0 /eletmod/sztarok/ii-erzsebet-95-eves-73-eve-eloszor-fulop-herceg-nelkul-tartja-szuletesnapjat/