Barion Pixel Egy ikonikus sztárnak, Morgan Freeman életútjának tíz érdekessége – Coloré

Egy ikonikus sztárnak, Morgan Freeman életútjának tíz érdekessége

2020. 11. 23.

Legendás színész, aki nélkül nincs A remény rabjai vagy épp A minden6ó, de a National Geographic-os dokumentumfilmek angolnyelvű narrációi is szegényebbek lennének nélküle. Az Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész több tucat filmben szerepelt, neve összeforrt a szórakoztatóipar értékteremtő alkotásaival, alább pedig a 83 éves férfi tíz, a kamerák által alig mutatott érdemét mutatjuk be, de a közelgő, neve által fémjelzett sorozatról is lerántjuk a leplet.

Morgan Freeman talán a valaha volt legismertebb színész, akinek pályaíve nem kezd zuhanórepülésbe több évtized filmvásznon eltöltött év után sem. A szegény családból származó Freeman izgalmas életutat tudhat magáénak, a korszellemet megelőző gondokodásmódjára pedig jól rávilágított, a 60 Minutes műsorvezetőjének, Mike Wallace-nak adott interjúja, ahol azt mondta: „Nem nevezem többé fehér férfinek, s arra kérem, hogy Ön se nevezzen engem többet fekete férfinek.” Szerinte az egyetlen módja a rasszizmus megállításának, ha nem beszélnek róla többet, nem tesznek különbséget fekete és fehér férfi között.

SZ4 Morgan Freeman

De lássuk azt a tíz dolog, amit valószínűleg kevesen tudnak róla.

1.) Szolgált a légierőben

Mielőtt főiskolára ment volna 1955 és 1959 között szolgált a légierőben. A Military.com szerint még egy dráma ösztöndíjat is elutasított, hogy csatlakozhatott a fegyveres erőkhöz.

2.) Folyékonyan beszél franciául

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen francia nyelvet tanult és annyira beleszeretett, hogy azóta teljesen elsajátította a „szerelmesek” nyelvét.

3.) Academy Award Records rekordtartó

A Million Dollar Baby című 2004-es filmben nyújtott alakítását is díjazták. Freeman az egyetlen afro-amerikai színész, aki három különböző díjnyertes filmben szerepelve ugyanabban a kategóriában hozta el a díjakat.

4.) Golfrekordot döntött

Golfos körökben egyedülálló egykezes stílusáról ismert, egyébként ő az első amerikai, aki a legendás dél-afrikai Legend Golf & Safari Resort-ban a „The Extreme 19.” lyukig eljutott és meglendíthette ott is az ütőjét.

5.) Az Iván hurrikán után alapítványt indított

Az eredetileg 2004-ben Granada Segélyalap néven indult alapítvány a hurrikán áldozatainak megsegítésére jött létre. Azóta a PLANIT NOW nevet viseli és a hurrikánok, és súlyos viharok által sújtott területeken élő emberek számára biztosít pénzt a katasztrófa előtti felkészülésre.

6.) Szakácskönyvet írt

A Morgan Freeman and Friends: Caribbean Cooking for a Cause címen futó könyv egyik érdekessége, hogy a színész ismert emberekből álló baráti köre is hozzájárult egy-egy recepttel a szakácskönyvhöz, a másik pedig, hogy a bevételt teljes egészében a hurrikánkárosultakat támogató alapítvány kapta.

7.) Méheket tart

Freeman a Jimmy Fallonnak adott interjújában elárulta, hogy a Mississippi-ben található 124 hektáros földterületét 2014-ben átalakíttatta, hogy az otthont adhasson több ezer méhnek. Miután a színész megtudta, hogy az utóbbi években gyorsan csökkent a rovarok populációja, azonnal cselekedett.

8.) Blues Clubot nyitott

2001-ben nyitotta meg a Ground Zero Blues Club nevű helyet két barátjával a Mississippiben található Clarksdale-ben. Kiadó lakásaik is vannak a létesítmény felett.

9.) Különleges Oscardíj tartója van

Azért különleges, mert 1998-ban kapta egy barátjától, azzal a felkiáltással, hogy egyszer tele lesz. A jóslat bejött.

10.) Újra a tévéképernyőkön

Új sorozat indul a History műsorán Great Escapes with Morgan Freeman címmel. A széria a világtörténelem legemlékezetesebb szökéseit mutatja majd be lépésről lépésre a 83 éves színész segítségével – írja a Deadline.A műsor, a földkerekség leghíresebb fegyintézeteibe kalauzolja majd el a nézőket, mint az Alcatraz, a Sing Sing, a Rikers Island vagy a Leavenworth.

„A színészi karrierem során kellett már egy rab fejével gondolkodnom, és már alig várom, hogy a világ leghírhedtebb börtöneibe látogathassak. Olyan virtuális látványvilággal készülünk, amiben a nézők úgy érezhetik majd, mintha ők maguk próbálnának a fegyházból megszökni” – mesélte a színész.

Freemant az 1994-es A remény rabjai kapcsán Oscar-díjra jelölték legjobb férfi főszereplő kategóriában. A film maga is egy börtönszökést elevenít meg, így nem teljesen véletlen, hogy a készítők Morgant kérték fel a sorozat vezetésére.

Forrás: Pixabay.com