Egyre többen esküsznek a napi kiskanál kókuszolajra, de vajon tényleg érezhető a hatása? Egy újságíró kipróbálta – az eredmény meglepően pozitív lett.
Az egészségtudatos trendek egyik állandó szereplője a kókuszolaj, amelyet sokan nemcsak sütésre vagy bőrápolásra, hanem belsőleg is használnak. A Vogue egyik újságírója most saját bőrén (és szervezetén) próbálta ki, mi történik, ha minden reggel éhgyomorra megeszik egy teáskanálnyitebből a szuperzsírból. Az eredmény? Meglepően pozitív.
Miért éppen kókuszolaj?
A kókuszolaj a középláncú trigliceridek (MCT) egyik leggazdagabb forrása. Ezek a zsírok gyorsan alakulnak energiává, így a szervezet szinte azonnal felhasználja őket, ahelyett hogy raktározná. A dietetikusok szerint:
• Fokozhatja a zsírégetést,
• Hosszabb ideig biztosíthat teltségérzetet,
• Támogathatja a mentális fókuszt és energiaszintet.
Ezen felül antimikrobiális és antivirális hatásokkal is bírhat, ami kedvez az emésztésnek és a szájhigiéniának is.

A mindennapi rutin részeként
A Vogue szerzője napi 1 teáskanálnyit fogyasztott el, amit néha a kávéjába, máskor görög joghurtba kevert. A tapasztalatai:
• Délig tartó stabil energiaszint,
• Kevesebb nassolási vágy,
• Könnyebb koncentráció és mentális frissesség.
Az érzés, amit leírt: „Mintha egész nap tartott volna a reggeli energiabomba hatása.”
Mikor és mennyit érdemes fogyasztani?
• Ajánlott mennyiség: napi 1 teáskanál (kb. 5 g), maximum napi 2 evőkanál (30 g)
• Időpont: reggel éhgyomorra a teltségérzetért és a fókuszért, vagy este, hogy elnyomja a reggeli éhséget és támogassa az emésztést
Van, akinek nem ajánlott
Fontos tudni, hogy a kókuszolaj magas telített zsírtartalmú, így nagy mennyiségben emelheti az LDL-koleszterint. Szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek vagy magas koleszterinszint esetén érdemes orvossal konzultálni, mielőtt rendszeresen fogyasztanák.
Forrás: Vouge / Képek: Midjourney