Barion Pixel Lélegzetelállító, keleties varázs – koncertek a felújított Rumbach zsinagógában (X) – Coloré

Lélegzetelállító, keleties varázs – koncertek a felújított Rumbach zsinagógában (X)

2021. 10. 04.

A Budapesti Őszi Fesztivál alatt a programok jelentős része egészen különleges, korábban szokatlan helyen zajlik majd. Az idei év egyik ilyen szenzációs helyszíne a hosszú renoválás után frissen megnyílt, és csodásan felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, ahol október elején három program is lesz.
Bartha Dorka írása.

Első pillantásra a Rumbach Sebestyén utcai homlokzat nem is sejteti, micsoda kincs húzódik meg mögötte. Bár árulkodó jelek vannak ugyan, hiszen a pesti bérháztengerben üdítően hat az Otto Wagner – a századfordulós Bécs szecessziós építésze – által tervezett keleties homlokzat. A romantikus, mór stílusjegyei hasonlóak a közeli Dohány utcai zsinagógáéhoz is, de karcsú, minaretszerű tornyai különlegessé is teszik.

Rumbach zsinagoga 2

Az épületben, a kapuk mögött nem csak a nyolcszögletű szakrális tér kapott helyet, hanem a kiszolgáló helyiségek is. Az első emeleten volt a samesz lakása, a másodikon volt a rabbi és a kántor otthona, míg a felső szinten a jesiva működött.

status quo ante zsidó közösség számára tervezett imaház 1869 és 1872 között épült közadakozásból, az épület hányattatásai az azt éltető zsidó közösség második világháborús elhurcolásával indult meg. Vallási célokra 1959 után nem használták, az állapota elkezdett romlani, az állagmegóvó munkák sem sokat segítettek. Végül 2006-ban kapta vissza a Budapesti Zsidó Hitközség, és a várva-várt felújítások 2017-ben indulhattak el.

Rumbach zsinagoga

Most egy teljesen felújított és funkciójában is izgalmasan megújult épületet kapott vissza nem csak a zsidó közösség, de a nagyközönség is. Ugyanis Rumbach amellett, hogy zsinagógaként működik, egy változatosan használható, modern technikai eszközökkel felszerelt előadótér is.

Rumbach zsinagoga 3
Rumbach zsinagoga 3

A belső tér hihetetlenül gazdagon díszített a vörös, királykék és arany ragyog be mindent a nyolcszögletű térben. Micsoda élmény egy ilyen helyen csodás koncerteket és előadásokat hallgatni. Amikből a Budapesti Őszi Fesztivál alatt nem is lesz hiány.

Rumbach zsinagoga 4
Rumbach zsinagoga 4

Cserepek, félálomban. Mészöly a zsinagógában

Mészöly Miklós, Polcz Alaine férje a 20.századi magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója, akit most kezdtek el újra felfedezni a fiatalabb generációk is. Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska a Budapesti Őszi Fesztiválon adják elő a Mészöly Miklós műveiből összeállított, kórusműnek is beillő irodalmi műsorukat október 4-én 20:00 órakor.

Metrum-est Kondor Ádám és Krasznahorkai László műveiből

Kondor Ádám újragondolt Bach kantátája, egy lehetséges 7. Brandenburgi verseny születése. Krasznahorkai László szövegeihez eddig is kínálkozó Bach-vonatkozás váratlan kontextusba kerül. Zene és szöveg párbeszéde születik meg a Metrum Ensemble és Kornis Mihály színművész tolmácsolásában október 5.-én 19:00 órakor.

Dukay 70+1: a Budapest Sound Collective és a Szent Efrém Kórus Koncertje

Tisztelgés Dukay Barnabás zeneszerzői és pedagógiai munkássága előtt október 10-én 19:00 órakor. Az ilyenkor szokásos szerzői est helyett a program Dukaynak kedves, gondolkodásmódjához közel álló szerzők műveiből áll össze, saját szerzeményeivel kiegészülve. A koncert kurátora és karmestere Dubóczky Gergely.

Válogass az Őszi Fesztivál 100-nál is több programjából itt!

budapesti oszi fesztival 2021 logo