Barion Pixel Te mennyire vagy egészségtudatos? (X) – Coloré

Te mennyire vagy egészségtudatos? (X)

2024. 03. 05.

Kétféle ember létezik: az egyik él bele a nagy világba, nem törődve semmivel élvezi az életet. Dolgozik, pihen, szórakozik, eszik-iszik, és mindezt a lehető legtermészetesebb dolognak tartja. És ott van a másik tábor, akik viszont minél jobban próbálnak odafigyelni az egészségükre, mivel tisztában vannak azzal, hogy mennyire törékeny is az egyensúlyi állapot.

Minden emberre, aki csak él a Földön, több veszély is leselkedik, ám jó, ha fejben tartjuk, hogy akadnak bizonyos szakmák, amelyeknek a képviselői még többet kockáztatják az egészségüket. Ilyenek többek között a sofőrök, így mai írásunkban az őket érintő egészségügyi kockázatokat vesszük górcső alá.

Az a sok ülés…

Mindegy, hogy a Sofőr állás belföldi sofőrállásai közül választasz, vagy a nemzetközi sofőrködés mellett teszed le a voksodat, egy a lényeg: rengeteget kell majd ülni. Mint minden ülőmunka, ez is jó sokat képes kivenni az emberből, pedig látszólag könnyű a munkakör: ülni és vezetni.

Csakhogy sem az ülés, sem a vezetés nem egyszerű, így valóban igazán fárasztó minden egyes munkával töltött nap.

Ha pedig még az olyan lényeges dolgokra sem ügyelsz, mint hogy min és hogyan ülsz, akkor sok jóra ne számíts. Sajnos az izmok, az ízületek, a csigolyák mind-mind képesek megmakacsolni magukat, és olyan fájdalmat tudnak okozni, amelyek teljesen ellehetetlenítik a további munkavégzést.

Ám amennyiben kellően tudatos vagy, akkor odafigyelsz a helyes testtartásra, valamint arra is, hogy megfelelően legyen beállítva az ülésed.

Fontos az is, hogy a törvény által megszabott pihenőidőt ne a volán mögött töltsd, hanem próbáld meg átmozgatni a megfáradt végtagjaidat. Már néhány egyszerűbb gimnasztikai mozdulat is rendkívül pihentető tud lenni, ha pedig komplett feladatsorokat végzel el, rendkívül hálás lesz érte a tested.

Nem a kényelemről szól ez a szakma

Az ülésen túl még számos egyéb kényelmetlenség is várja a hivatásos sofőröket.

Az időjárás viszontagságaival is folyamatosan küzdeni kell, így mind a szélsőséges hideg, mind pedig a szélsőséges meleg a megfáradt sofőr egyik legfőbb ellensége.

Hasonlóképp veszélyt jelenthet az állandó egyedüllét, ez viszont elsőre nem a testet, hanem a lelket teszi próbára. Szerencsére ma már erre is van számtalan megoldás, amely közül az egyik internet, aminek köszönhetően az őrjítő magányt olykor-olykor fel lehet oldani.

Rengeteg mindenre megtanít!

Persze nem lenne tisztességes, ha azt mondanánk, hogy sofőrködni rossz, ugyanis számtalan dologra megtanítja az embert: többek között az alkalmazkodókészséget, a problémamegoldó képességet, a gyors reakcióidőt vagy éppen a monotóniatűrést, de akár az állandó változásokhoz való igazodást is.

Ha megfelelő figyelmet fordítasz mind a testi, mind a lelki egészségedre, akkor az egészségmegőrzés gyerekjáték lesz!