Barion Pixel Kinek a feladata gondozni az időseket? (X) – Coloré

Kinek a feladata gondozni az időseket? (X)

2024. 01. 19.

Sajnos társadalmunk öregszik, egyre kevesebb a születések száma, a nyugdíjasok viszont egyre többen vannak. Az idősekről való gondoskodás elsősorban a fiatalabb korosztály feladata, azon belül is a családtagoknak kellene ellátniuk ezt a szerepet.

Napról napja tapasztaljuk azonban, hogy erre nem mindig van mód: vagy azért, mert a napi mókuskerék mellett erre nincs idő, vagy azért, mert a fiatalabb generáció esetleg külföldre költözött, de olyan is előfordul, hogy megromlik a viszony a szülők és a gyermekek között.

A problémára megoldás lehet a szociális ápolók számának növelése. A TanfolyamGURU.hu szociális szolgáltatások képzéskínálata jól mutatja, hányféle lehetőség van ezen a területen.

Idősgondozó képzés

Aki szeretne, elvégezhet egy idősgondozó képzést is, amely rövid idő alatt teljesíthető, és célja az alapvető ápolási és gondozási ismeretek átadása. A tanfolyam online indul, így ki sem kell mozdulnunk otthonról, utazni, parkolóhelyet fizetni vagy a munkaidőt megrövidíteni emiatt.

Az idősgondozó képzésen olyan dolgokat lehet megtanulni, mint például mik a demencia tünetei, hogyan lehet örömtelibbé tenni az idősek életét, de ápolási ismereteket is oktatnak. Azoknak érdemes jelentkezniük, akik szeretnének magánfoglalkoztatás keretében állást vállalni olyan családoknál, ahol az idősebb szülő, nagyszülő gondozásra szorul.

A jelentkezés nincs érettségihez vagy előzetes szakmai ismeretekhez kötve. A másfél hónap alatt minden szükséges információt átadnak az oktatók, és a képzés végén tanúsítványt lehet szerezni. Ez egyben referenciaként is működik: mivel nagy a kereslet idősgondozók iránt, biztosan sikerül elhelyezkednie a végzetteknek.

Szociális ápoló és gondozó képzés

Aki magasabb fokú tudást szeretne szerezni, annak a szociális gondozó és ápoló képzést érdemes megtekintenie, hiszen ez már jóval komolyabb tudásanyagot ad át. Az egyéves képzés végén szakmai bizonyítvány is szerezhető.

A szociális gondozó és ápoló tanfolyam befejeztével idősek otthonában, szociális intézményekben lehet elhelyezkedni. Aki elvégez egy ilyen képzést, tisztában lesz azzal, hogyan lehet baleset esetén elsősegélyt nyújtani, tudja, milyen eszközök szükségesek az idősek alapápolásához, és tevékenyen részt tud venni az elesettebb személyek gondozásában.

A hallgatók a képzésen megtanulják a segítő beszélgetés fogalmát is, így nemcsak a testi, hanem a lelki egészség fenntartása érdekében is tudnak tenni.

Miért érdemes online tanulni?

A TanfolyamGURU.hu oldalán számos képzés érhető el a szociális ágazatban is. Ezek egy része online is elvégezhető, más részük az adott városban indul – országszerte hirdetik a képzéseket.

Ha valaki az online tanfolyam mellett dönt, akkor nem kell plusz pénzt és időt fordítania a bejárásra, hanem a laptopja segítségével otthona kényelméből tanulhat. Bár a felnőttképzés keretében induló tanfolyamok díjkötelesek, sok esetben megéri ezeket választani ahelyett, hogy iskolarendszerű oktatásban vennénk részt.